Opaski lepowe na drzewa
Opaski chroniące na jabłonie
Proszę doradźcie na jakiej wysokości należy umieszczać na jabłoniach opaski chroniące z tektury falistej przeciwko owocówce jabłkóweczce? Wiem, że szerokość opaski ma mieć ok.20 cm, ale nie mogę nigdzie doszukać się informacji na jakiej wysokości na pniu je umieszczać, być może to nie ma znaczenia.
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Opaski lepowe na drzewa
Proszę o pomoc w rozwiązaniu dylematu:
Kupiłam niedawno 5m opaski lepowej, którą owija się pień drzewa, aby łapać szkodniki, które schodzą np. na zimowanie z czereśni. Zapewne przykleiłam je za późno, ale to szczegół. Chciałam sprawdzić jak to działa.
I teraz mam pytanie:
jeśli na zdrowych drzewach (śliwy, jabłonie) nic się nie złapało, ale zauważyłam , że pająki, te dobre, nie mogą zejść na dół, to powinnam je zdjać, prawda?
Natomiast na czereśni złapało się mnóstwo szczypawic, czyli skorków...One są szkodnikami na czereśni czy zjadają inne robaki i są na niej pożyteczne?
Poza tym złapało się też mnóstwo robali, takich płaskich, szarych-grafitowych, matowych, trochę jak łepek od pinezki, płaskich z bardzo cienkiemi, delikatnymi odnóżami, któtkimi. One mieszkają też w chorej moreli, są ich setki.
Jeśli opis nie wystarczy to zrobię zdjęcie.
Tylko nie wiem czy z czereśni też zdjąć opaskę- łapać skorki czy uwolnić i niech łażą te robale?
Może one zjadają jakieś mszyce, czy coś?
Kupiłam niedawno 5m opaski lepowej, którą owija się pień drzewa, aby łapać szkodniki, które schodzą np. na zimowanie z czereśni. Zapewne przykleiłam je za późno, ale to szczegół. Chciałam sprawdzić jak to działa.
I teraz mam pytanie:
jeśli na zdrowych drzewach (śliwy, jabłonie) nic się nie złapało, ale zauważyłam , że pająki, te dobre, nie mogą zejść na dół, to powinnam je zdjać, prawda?
Natomiast na czereśni złapało się mnóstwo szczypawic, czyli skorków...One są szkodnikami na czereśni czy zjadają inne robaki i są na niej pożyteczne?
Poza tym złapało się też mnóstwo robali, takich płaskich, szarych-grafitowych, matowych, trochę jak łepek od pinezki, płaskich z bardzo cienkiemi, delikatnymi odnóżami, któtkimi. One mieszkają też w chorej moreli, są ich setki.
Jeśli opis nie wystarczy to zrobię zdjęcie.
Tylko nie wiem czy z czereśni też zdjąć opaskę- łapać skorki czy uwolnić i niech łażą te robale?
Może one zjadają jakieś mszyce, czy coś?
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te płaskie, podobne do trylobitów to ponoć stonogi. Tak gdzieś czytałem, ale nie pamiętam gdzie
I nie mam jeszcze ustosowanego stosunku do nich
Skorki są zarówno pożyteczne, jak i wkurzające.
A o opaskach lepowych przecztaj sobie w najnowszym Kwietniku. A jak nie chcesz jeszcze go kupować, to napisz na PW, prześlę Ci foto albo OCR

Skorki są zarówno pożyteczne, jak i wkurzające.

A o opaskach lepowych przecztaj sobie w najnowszym Kwietniku. A jak nie chcesz jeszcze go kupować, to napisz na PW, prześlę Ci foto albo OCR

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Aska
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Skorki zjadają mszyce i drobne stawonogi (choć nie gardzą owocami, nektarem czy innymi produktami roślinnymi), ale w takiej masie, jak w tym roku są po prostu wkurzające. Przy każdym otwarciu drzwi na ogród i drzwi w pomieszczeniu gospodarczym musiałam uważać, bo masowo spadały na głowę
...
Drugie robalki wolałabym zobaczyć. Z opisu na stonogę jednak nie wygląda...

Drugie robalki wolałabym zobaczyć. Z opisu na stonogę jednak nie wygląda...
- agape
Krzysiek, Aska - Dziękuję! Zrobię foto gdy będę znów na działce.
Bishop! dziękuję za wskazówkę co do nowego numeru Kwietnika! Sprawdzę!
Te robale szare- przeszukałam w małej encyklopedii szkodników ale własnie ich nie znalazłam w tym podstawowym zestawie,dlatego tu pytam, wiec może nie są szkodliwe...Ale są ...obrzydliwe, bo tak... masowo występują, np w zagłębieniu kory i niekiedy, przy potrąceniu drzewa "wypływają" jak rzeka i spadają na trawę. Brr...
Dam foto. Choć z oporami gęsiej skórki;)
Bishop! dziękuję za wskazówkę co do nowego numeru Kwietnika! Sprawdzę!
Te robale szare- przeszukałam w małej encyklopedii szkodników ale własnie ich nie znalazłam w tym podstawowym zestawie,dlatego tu pytam, wiec może nie są szkodliwe...Ale są ...obrzydliwe, bo tak... masowo występują, np w zagłębieniu kory i niekiedy, przy potrąceniu drzewa "wypływają" jak rzeka i spadają na trawę. Brr...
Dam foto. Choć z oporami gęsiej skórki;)
- agape
Tak- prosionek to jest to! na 100% trafione. Dziękuję.
Maakito! Ja przeczytałam o tym w książce "Choroby i szkodniki roślin" Wyd. Gazeta Wyborcza, latem wychodziło w edycji "kioskowej".
str.39, odnośnie owocówek:
"Gąsiennice szykujące się do zimowania można zwalczać w końcu lipca, zdrapując drucianą szczotką luźną korę z gałęzi i pnia. Na pnie założyć opaski lepowe lub z falistego kartonu. W listopadzie zdjąć opaski z gąsiennicami i spalić".
Ja złożyłam teraz bo byłam ciekawa jakie robaki żerują na którym drzewie. Poza tym nie mogłam znaleźć falistego kartonu
.
Maakito! Ja przeczytałam o tym w książce "Choroby i szkodniki roślin" Wyd. Gazeta Wyborcza, latem wychodziło w edycji "kioskowej".
str.39, odnośnie owocówek:
"Gąsiennice szykujące się do zimowania można zwalczać w końcu lipca, zdrapując drucianą szczotką luźną korę z gałęzi i pnia. Na pnie założyć opaski lepowe lub z falistego kartonu. W listopadzie zdjąć opaski z gąsiennicami i spalić".
Ja złożyłam teraz bo byłam ciekawa jakie robaki żerują na którym drzewie. Poza tym nie mogłam znaleźć falistego kartonu