Ziemia liściowa

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemia liściowa

Post »

heh, tu jest rozdrabniacz idealny do liści:
Obrazek
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy to jest niszczarka do papieru ? :uszy Sorry ale tak wygląda :wit
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To jest niszczarka do dokumentów :lol:
Wole jednak kosiarkę z koszem. Trudno tak do niszczarki listek po listku ;:191
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

Właśnie dzisiaj pociąłem kosiarką liście ,złożyłem je na jedno miejsce zamieszałem z ziemią i podlałem wodą z dodatkiem saletry amonowej.Dopiero teraz doczytałem ,że pod każdy kompost powinno się podkładać jako drenaż gałązki.Mam teraz wszystko podnieść i poukładać gałęzie czy obejdzie się bez nich?? :?
Pozdrawiam Krzysiek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Zostaw, wcale nie jest to konieczne jeśli ułożyłeś na ziemi
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

Ułożyłem na ziemi :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Znalazłam na al.... odkurzacz i rozdrabniacz do liści w jednym, firmy Grizzly. Nawet niedrogi 149,95 ( przesyłka gratis ) zastanawiam się czy go kupić :uszy. Liści zawsze mam dużo, a ziemia z nich bardzo się przyda w ogródku :heja
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A gdzie nabywacie mocznik czy saletrę amonową ? W takich dużych ilościach. Liście u mnie na kupie leżą i.........i leżą. Zobaczymy, co będzie wiosną.
x-xm-a

Post »

pati22443 pisze: czy przez jedną zimę zdążą się rozłożyć?
wg mnie całkowicie się nie rozłożą, dostaniesz taki półprodukt, który wiosną możesz rozłożyć pod rośliny, resztę do jesieni zrobi natura.
Bardzo wczesną wiosną jak tylko to będzie możliwe można przerzucić jak ktoś nie chce od razu wykorzystać pod rośliny
Ruda2011 pisze:A gdzie nabywacie mocznik czy saletrę amonową ? W takich dużych ilościach.

W dużych ilościach?? na m3 liści liści 1kg saletry powinien starczyć
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

A kupić je można w centrach, sklepach ogrodniczych. Nawet jakiś czas temu widziałem mocznik i saletrę amonową w castoramie.
Ziemia liściowa. Ziemię liściową otrzymuje się z przekompostowanych liści drzew i krzewów za najlepszą uważana jest ziemia z liści klo-nów, topoli, lip, brzóz, leszczyny i buków. Jesienią liście gromadzi się na pryzmach; na 1 m3 zwilżonych wodą dodaje się 0,1-0,2 kg N w postaci nawozów mineralnych. Pryzmy przerzuca się 2-3 razy w roku w okresie bez mroźnym, umieszczając warstwy zewnętrzne wewnątrz pryzmy.
Ziemi kompostowej używa się do uprawy roś-lin doniczkowych, które nie wymagają kwaśnego podłoża, gdyż jej odczyn jest zbliżony do obojętnego. Stosuje się ją jako składnik mieszanek ziem ogrodniczych. Odznaczają się one dużą pojemnością wodną i powietrzną. Dzięki dużej zawartości materii organicznej szybko ulegają rozkładowi, zawarty w niej azot przechodzi w formy NH4 i NO3, które są łatwo dostępne dla roślin. Dzięki temu, rośliny uprawiane w ziemi liściowej są stale zaopatrywane w dostępne formy azotu.
http://www.nikart.pl/
Więc wg. moich obliczeń na m3 trzeba 217-435g mocznika lub 333-667g saletry amonowej (30%N) więc kilogram nawozu na metr sześcienny to w przypadku mocznika nawet o ponad połowę za dużo co raczej najzdrowsze dla kompostu by nie było :)
x-xm-a

Post »

Rayy możliwe. Ja tak na chłopski rozum proporcje zrobiłam na podstawie przepisu (profesjonalistów) na kompostowanie 1m3 surowej kory i C:N liści (1:60) i kory (1:300). Do kory używa się 5kg saletry amonowej (i nie tylko)
Podałam wcześniej roztwór 3-5%, chyba 2 konewki wyjdą do podlania m3, to tak mw 0,5 kg mocznika/saletry na konewkę
Rossynant
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

A jeszcze lepiej dodać naturalny obornik. Tak się zawsze robiło. Niegdyś...
Sypać sztuczne nawozy do czegoś co ma potem służyć za nawóz naturalny? :?
Obornik działa nawet lepiej niż te rozmaite 'zaczyny do kompostu', a można suszony kupić po sklepach bez problemu. Nie ma też ryzyka przedawkowania, najwyżej ziemia będzie jeszcze bogatsza :lol:
:wit
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Rossynancie, tak się zaczęłam zastanawiać - nigdy tego nie praktykowaliśmy, ale czy w takim razie byłoby celowe dawać taki zwykły kurzeniec (od takich zwykłych kur ;-) ) do kompostownika?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cichutko pomyślałam sobie dokładnie to samo, co Rossynant. Zostawię moją kupę liści tak, jak jest i zobaczę, co naprawdę zrobi z nimi natura. Tak mi się coś mgliście przypomina, że rok temu dużo liści "wmiotłam" pod świerki i w tym roku też to zrobiłam - po zeszłorocznych liściach nie było śladu. Teraz jest to już zapisane w kalendarzu - będę pamiętała i obserwowała
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Rossynant
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

100krotka pisze: czy w takim razie byłoby celowe dawać taki zwykły kurzeniec (od takich zwykłych kur ;-) ) do kompostownika?
Czemu nie?
Jak wyżej pisano, dla dobrego rozkładu należy dodać azotu - z czegoś te grzyby i bakterie muszą żyć - a jeszcze lepiej zapewnić im wszystkie składniki odżywcze ;)
W wiejskim gospodarstwie zawsze jakiś obornik jest pod ręką, to i jest co dodać - tak w istocie to chłop raczej dorzuca różne łęty i śmieci do obornika, a nie vice versa :lol:

Można sobie policzyć ile to ma być dla odpowiedniej dawki azotu - ja tam się nie znam, ale wcześniej inni podali :wink:
Przyjmuje się, że świeży obornik (o zawartości 21% suchej masy), zawiera średnio: azotu N- 0,5%; fosforu P2O5? 0,3%; potasu K2O? 0,7%; wapnia CaO ? 0,5%; magnezu MgO? 0,2 %
Obornik suszony oczywiście odpowiednio więcej, mnożyć przez 5.
Mikroelementy (w mg/kg) żelaza - 2500; manganu ? 345; cynku ? 194; miedzi ? 23; boru ? 22; molibdenu ? 1,6 i kobaltu ? 1,9 mg/kg w suchej masie.

Obornik kurzy ciut mocniejszy - suchy, przykładowo (na opakowaniu podali): N 3,56%; K2O 1,72%; P2O5 2,30%; CaO 3,17%; MgO 0,216%

Albo tu: http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy

Tak w ogóle link polecam - jest to podręcznik ogrodnictwa 'eko', do ściągnięcia na komputer. Nie czytałem ale wygląda dobrze :)
Całość tu: http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”