Uprawa warzyw. Proszę o rady.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
czaro317
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2013, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Uprawa warzyw. Proszę o rady.

Post »

Witam. Myślę o uprawie warzyw na sprzedaż. Mam 3,5 ha ziemi, ale na początku chciałbym zasadzić warzywa naokoło jednym hektarze. Po pierwsze chciałbym zapytać czy lepiej zasadzić wszystkiego po trochu ( marchew, ogórki, cebula, kapusta itp. ) czy sadzić tylko jedno warzywo? Chciałbym to podlewać podlewać, tylko nie wiem jeszcze jak, myślałem o kupnie małej deszczowni lub zamontowaniu coś w rodzaju linii kroplującej. Czy w ogóle taka plantacja ma sens i na jaki zysk mogę liczyć? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
antek5
50p
50p
Od: 26 gru 2012, o 19:14

Re: Uprawa warzyw. Proszę o rady.

Post »

Nie ma uniwersalnej receptury na uprawę, musisz sam sobie odpowiedzieć co dla CIEBIE jest najlepsze. Postaram się pomóż ci w wyborze, z góry przepraszam za chaotyczny styl pisania.
1 Cena warzyw jest bardzo zmienna, w jednym roku złotówkę, a za rok 10 groszy. Przy uprawie jednego warzywa zależy jak trafisz ( a do tego jak zrobisz płodozmian ) co roku zmieniając, ale dalej robiąc jedną uprawę jeszcze trudniej trafić w cenne. Przy uprawie kilku warzyw z którymś trafisz.
2 gdzie zamierzasz sprzedawać, bo z tym jest największy problem, a jeśli nie sprzedasz to nie zarobisz.
3 jakim dysponujesz sprzętem, i ile masz czasu na dopilnowanie upraw. Ma to być zajęcie i dochód dodatkowy, czy z tego zamierzasz żyć.
4 kiedy zamierzasz sprzedawać: nowalijki, uprawy wczesne ( letnie ), jesienne, przechowywanie.
5 kwestia rejonu i gleby, nie wszystko wszędzie dobrze będzie rosło.
6 np. kapusta, ziemniaki rośnie tonami, i tony musisz przerzucić ( przy cenie 50 groszy za tonę weźmiesz 500 złoty ), a np. pęczki: koperek natka pietruszki ewentualnie rzodkiewka, sałata. Nawet przy cenie 20 groszy za 1000 szt. weźmiesz 200 złotych, a będzie tego parę kilo, a z jednego ara zrobisz parę tysięcy pęczków.
7 inna możliwość to uprawy wymagające większego nakładu pracy ręcznej (ogórki, truskawki, czosnek ) lub jakieś rzadko spotykane.
8 deszczowni nie używam, więc nic ci nie doradzę
9 jeszcze jedno mamy połowę maja więc na niektóre uprawy jest za późno.

Może nie namieszałem ci jeszcze bardziej. Ja zajmuję się uprawą warzyw na handel, jak masz jakieś pytania to pisz
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj posiałem 1a. koperku, taka spontaniczna decyzna. Pytanie brzmi, czy będzie coś z tego? Jeśli tak to kiedy i ile mogę się spodziewać zbiorów. Stanowisko było po bobie, wiem, że troche ryzykowne, ale nazbierałem nasion kopru i wielkiego wkładu finansowego przy tym nie było.

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Jesienią moje koleżanki zawsze szukały ładnego koperku zielonego do zamrożenia,
względnie ususzenia, czy też zasolenia.

Oby tylko wyrósł, to myślę, że zbyt znajdziesz.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Dodam od siebie, że przynajmniej u mnie duży zbyt jest na ogórki gruntowe.Nawet się na listę zapisują :lol: tylko o azotanach zapomnij, tylko naturalna uprawa .Kapcie ludzie kupią raz, a naturalne do słoika i przetworów różnego rodzaju przyjdą kolejny raz i polecą innym.Polecom!
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za dobre słowo :wink: Nawozów żadnych nie stosowałem, ponieważ azot zostawiły bakterie brodawkowe;)
Pochwalę się, że posiałem 1,45a cebuli ozimej Elody, na zbiór wiosenny w pęczki, teraz czekam na wschody. Mam nadzieje, że w końcu zjawi się jakiś deszcz
Krzysiek2255
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2013, o 09:13

Post »

Witam z 3,5 ha kolego to dużo nie będziesz miał tych zbiorów jeśli chcesz z tego żyć.
Po drugie wkład jaki musisz zainwestowac to jest spora suma w zależności od tego co tam ma rosnąć musisz to doprowadzić do kultóry itd. w tym cena zrobienia ziemi, kupna i posiania nawozu, koszty oprysków, itd, itd. Według mnie nie zrażając to w pierwszym roku możesz wyjsć na zero a nawet i to nie.
Wiem sam z własnego doświadczenia jak to jest i ile to trzeba pracy i kosztów a ceny są takie jakie są

-- 30 sie 2013, o 13:27 --

Koper sieje długo i jaki ci urośnie to zależy od gleby od wilgotności przy wschodach od pogody od oprysków i od tego jak koło tego chodzisz oraz jak szybko reagujesz na zarazy które lubia się wpi... w uprawe a wtedy jest ciężko.
Koper jeśli chodzi o zbiór do suszenia to śmiało może być to nasiono pozyskane samodzielnie lecz jeśli zbiór na zielono to raczej nie urośnie ładny może być tak że zadębieje.
Ale życzę powodzenia w uprawach oraz obfitych plonów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”