Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

Newrom mylisz zadania z obowiązkiem.
Napisałem że w obecnym stanie prawnym, "niedasie" zrobić tego do końca 2015 r., jeśli dziś wystapiłby taki obowiązek.

A może byłoby lepiej, gdyby nie to że Polsce "szaraczek" zawsze wie lepiej od lekarza co go boli, od budowlańca jak się buduje, od prokuratora jak prowadzi się postępowanie, czy wie lepiej jak się wychowuje dzieci u innych. No bo u mnieeee , proszę Pana, to jest nietypowa sytuacja i zupełnie odmienna.... :D
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Newrom A po co mi mury miejskie skoro wróg nie czai się pod nimi ze strzałami? Wróg czai się teraz gdzie indziej. A w mieście nie ma czym oddychać. Bo wartość historyczna/kulturowa? Co mi po niej jeśli wszystkie pieniądze wydam na niepotrzebne rzeczy lub ratując zdrowie zrujnowane pogonią za pieniędzmi i zatrutym żarciem.

Jestem przeciętną kobietą, o przeciętnym ilorazie inteligencji, że starą maturą. Jedyne do mam ponadprzeciętne to wiedza o funkcjonowaniu środowiska i procesach w nich zachodzących z racji kończonych właśnie studiów na architekturze krajobrazu oraz niedawno odkryte/nabyte skłonności do samodzielnego myślenia ;)
Wczoraj spisałam swoje przemyślenia z ostatnich kilku dni, oczywiście w formie skoncentrowanej i końcowych wniosków, bo inaczej wyszłaby mi powieść rzeka ;)
Dziś idąc tropem pewnej linki z forum znalazłam film, który pokazuje to o czym pisałam, choć punkt wyjściowy był ciut inny, acz pokrewny.
https://www.youtube.com/watch?v=WUg8USGt_jg część 1 z 12, razem 1,5- godzinny film.
Już dawno temu, mądrzejsi ode mnie doszli to podobnych wniosków.

"Jeśli nie chcesz, znajdziesz powód. Jeśli zechcesz znajdziesz sposób".

A teraz idę obejrzeć to: https://www.youtube.com/watch?v=elpNdjbZJI8

Net to świetne źródło wiedzy, nic dziwnego, że co poniektórzy chcieli go ograniczyć ;)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

Witaj LaViol!

No wiec po kolei.
Autostrady nie znikna. One sa przede wszystkim po to, zebysmy bezpiecznie i szybko przejechali z punktu A do B. Sa dla nas - ludzi, jezdzace mandarynki i banany to kwestia uboczna. Gdyby ich nie bylo autostrady nadal by nam sluzyly.

Od czasow Kolumba nie da sie zahamowac rozwoju techologii i kurczenia sie swiata. Idac innym tokiem myslenia nie wyjezdzalibysmy na wakacje za granice, bo i po co? I do konca zycia jedlibysmy to co nasi przodkowie dawno temu. I kto wie, czy nie zylibysmy i nie pracowalibysmy w podobnych warunkach co oni.

Mamy prawo kupowac to co chcemy. Jestesmy wolnymi ludzmi i mozemy zyc tak, jak nam pasuje. Tak zawsze bylo w historii ludzkosci. Nie mozemy odbierac innym mozliwosci kupienia ulubionych owocow czy samochodow, skoro sa tacy ktorzy je lubia. Natomiast calkowicie zgadzam sie z zarzutem, ze zamiast spedzac czas z najblizszymi wolimy otaczac siebie i ich rzeczami. Ale to wolny wybor kazdego z nas. jeśli ktos daje sobie robic wode z mozgu ze potrzebuje rzeczy zbednych, nic na to nie poradzisz. Chyba ze zakarzesz reklam, to na pewno duzo by pomoglo, ale stworzyloby pewnie nowe problemy, glownie stabilnosci producentow a co za tym idzie bezrobocia.

Prawo plynace z Bruxeli to przede wszystkim efekt naciskow, szantazy i przekupstwa koncernow naftowych, ubezpieczeniowych, farmaceutycznych i calej masy roznych lobbystow w starciu z ktorymi my jako obywatele jestesmy zupelnie bezbronni. Oni sa w stanie przekupic urzednikow najwyzszego szczebla, my nie. Gdyby bylo inaczej, polowa elewacji kazdego McDonalda wygladalaby jak ostrzezenia na pudelkach papierosow i bylby tam zakaz wstepu nieletnich. A rachunki za leczenie otylosci, cukrzycy i calej masy roznych dolegliwosci szpitale wysylalyby przede wszystkim do takich koncernow jak McDonald a nie do ministerstwa zdrowia ktore placi je z naszych pieniedzy. W koncu to nie my trujemy innych junk-foodem.

>>Dziękuję za tę dyskusję, wyjdzie na zdrowie i mnie i mojej kieszeni. Wypiję za wasze zdrowie naszym krajowym miodem pitnym :)

A ja pije twoje francuskim koniakiem, jeśli mozna. ;-)

H.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hex2 pisze: Mamy prawo kupować to co chcemy. Jesteśmy wolnymi ludźmi i możemy żyć tak, jak nam pasuje. Tak zawsze było w historii ludzkości. Nie możemy odbierać innym możliwości kupienia ulubionych owoców czy samochodów, skoro są tacy którzy je lubią.
No właśnie takie egoistyczne podejście do świata powoduje iż ludzie są gatunkiem silnie destrukcyjnym. Dopóki jeszcze sama natura regulowała wielkość populacji, nie było tak źle. Dziś, doszliśmy już do punktu gdzie tzw. niewyczerpalne zasoby:
- ropy naftowej
- węgla
- ryb w oceanach czy morzach

nie traktuje się obecnie jako niewyczerpalne. Nawet tzw odnawialne - okazuje się iż przy rosnącym popycie ludzkości jako całości zaczynamy eksploatować te surowce (drewno, ryby, powierzchnię ziemi itp) ponad ich możliwości samo-odbudowy. Co niektóre osoby widzą konieczność ochrony, chociażby tylko z powodu zachowania bioróżnorodności - bo znów może się okazać, iż w całej tej naszej pysze znów nie zauważyliśmy jakie znaczenie dla ludzkości miał określony gatunek. A nóż mógł być źródłem jakiego super leku na coraz to nowe choroby. I też ma prawo żyć. Ale co to obchodzi człowiek który "CHCE".
np. Dla rybaka nie ma znaczenia ochrona przyrody, ale oczywiście winę za brak ryb zrzuci na wszystko inne, ale nie na siebie, że techniki połowowe które stosował były tak skuteczne a przecież pamięta z dzieciństwa w szkole że zasoby w morzach są ponoć niewyczerpalne...... Dla niego ważny był zysk na dziś, no przecież jak nie on dziś złowi, to sąsiad bez skrupułów to zrobi - bo przecież wolność, nikt nie zabronił. A ci urzędnicy to tylko złośliwcy którzy chcą zabronić bo nas nie lubią.... Cóż przy takim podejściu nie ma możliwości by nie doszło do kolejnej dużej wojny. Choćby z powodu jedzenia czy chęci zdobycia świeżego powietrza.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Hex, jasne, że możesz. Kimże ja jestem, żeby komuś czegoś zakazywać. Wszystko możesz, pamiętaj tylko, że każda decyzja niesie za sobą określone konsekwencje.
Czytając to co piszesz, a piszesz rzeczy, o których dobrze wiem, mam wrażenie, że nie obejrzałeś tych filmów spod linek. A tam także są tam podane rozwiązania i nie pisałbyś teraz o bezrobociu. I zrozumiałbyś, że możemy "głosować widelcem". Gdyby x lat temu gdy McDonald wszedł do Polski nie miał klientów to by go tu dziś nie było. Rzadko z niego korzystałam, ale po obejrzeniu tych filmów moja noga w nim więcej nie postanie.
Wiem, że ta wiedza nie jest przyjemna. Przyjęcie jej do wiadomości równa się rozbiciu złudnego dobrego samopoczucia oraz świadome samoograniczenie.
Nie muszę być światowa, jeść w Macu, pić francuskiego wina itd. Dla mnie hasło "Dobre, bo polskie" nabrało nowego wymiaru.
Coraz więcej ludzi myśli podobnie do mnie. Na tyle dużo, że nawet w "oficjalnych" mediach się to pojawia. Wersja light, dzieciom można pokazać: https://www.youtube.com/watch?v=Z8Y8sI4-34M

Nieważne, rób co chcesz. A ja pooglądam film o wit. B17 czyli amigdalinie. Może dowiem się czegoś nowego.
https://www.youtube.com/watch?v=5sDDfv5NF24
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Hex2
200p
200p

Post »

LaViol,
ja nie musze nic ogladac, po prostu rozumiem ze pewnych procesow nie jestesmy w stanie cofnac i trzeba sie z tym pogodzic. Jak dla mnie lekarstwo na wiekszosc problemow dot. trucizn jest wyjatkowo proste - zniesienie przymusu ubezpieczen. Wtedy każdy 2x zastanowi sie zanim kupi paczke papierosow czy wejdzie do McDonalda. A my nie bedziemy doplacac do cudzej glupoty, bo niby czemu mamy to robic? Tyle ze my sobie mozemy tu gadac w nieskonczonosc, a i tak niczego to nie zmieni. Bo to nie jest tak, ze jakies nasze samoograniczenie wolnosci czy wlasnosci zneutralizuje sile i chciwosc wielkich korporacji, nie badzmy naiwni. Uwazam ze zabranianie swojemu dziecku kupowania mandarynek czy bananow jest zupelnie bez sensu.

H.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Hex Niczego nie musisz, a szczególnie oglądać to co podrzuciłam. Dlatego nie rozumiesz, że prawdziwym problemem nie jest przymus ubezpieczeń (bo to skutek, a nie przyczyna) tylko to, że nie tylko przemysł wytwarzający przedmioty jest oparty na ropie i gazie, ale także rolnictwo. Nie rozumiesz, że żyjąca gleba daje żywność jedynie za wysiłek. I że nie potrzebuje nawozów sztucznych wyprodukowanych z gazu i ropy. Nawożona sztucznie gleba staje się martwa, daje chore, zubożone produkty, dodatkowo skażone pestycydami i herbicydami. Przez spalanie ropy mamy zatrute powietrze i wodę, nawozy zatruwają wodę i glebę, a my jemy zatrutą żywność dodatkowo naszpikowaną chemią. A my chorujemy napędzając przemysł farmaceutyczny. A nasiona musimy kupić, bo są opatentowane. Niezły biznes samonapędzający się w rękach nielicznych korporacji wyciągający pieniądze z całego świata. Macki drenujące każdą kieszeń.
Wszystkie bzdurne przepisy to skutek takiego działania.
ACTA i cenzura netu to był kolejny krok do zwiększenia kontroli. Nie sądziłam wtedy, że mój głos nic nie znaczy. I okazało się, że tak samo pomyślały miliony ludzi.
Dawid stanął przeciw Goliatowi. Ghandi był jeden ? ?Zasada niestosowania przemocy została przez Mahatmę poszerzona o tzw. politykę swadeshi ? czyli bojkotowanie zagranicznych, w szczególności brytyjskich, towarów. Taktyka ta, połączona z jego zachęcaniem do noszenia khadi (tkaniny własnego wyrobu) zamiast ubrań brytyjskich, przyniosła świetne rezultaty.?
Teraz trzeba zastosować podobną zasadę, w szczególności do żywności. Każda złotówka, którą wydam na polską, ekologiczną żywność zostanie w kraju i napędzi naszą gospodarkę, a podsuszy jedną z macek koncernów. I wyjdzie mi na zdrowie.
Prawdziwa wolność to nie możliwość swobodnego wycinania drzew, a uwolnienie się od koncernów przez powrót do rolnictwa działającego zgodnie z naturą.
Nie uważam, że moje działanie jest bez sensu.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

LaViol Z uwagą czytam ten wątek prawie od początku, ale to co napisałaś w ostatnim poście uderzyło mnie swoją prostotą i trafnością. Wróciłam do linków, które podawałaś wcześniej, wysłuchałam wszystkiego z uwagą. Przerażenie mnie bierze w jakie tryby dostaliśmy się. Muszę powiedzieć, że zawsze miałam przeczucie, że tak jest. Rozum podpowiadał, że uzależnienie od czegoś jest na rękę producentowi tego produktu. Po co wymyślać skuteczne lekarstwo na chorobę, którą wcześniej spowodowało się, lepiej czerpać zyski z nietrafionych kuracji. Niestety, kiedy próbowałam zaszczepić swoje wątpliwości innym (nawet wśród najbliższych) słyszałam o teorii spiskowej dziejów.
Od dawna staram się unikać żywności kupowanej w sklepie, ponieważ, uważam że bardziej ona truje niż odżywia. po to założyłam ogródek. Zawsze wzdragałam się przed używaniem chemii w ogrodzie i dopóki się dało stosowałam naturalne sposoby, niestety zauważyłam, że problemem jest również zatruta ziemia, woda i powietrze, nawet szklarnia nie chroni upraw. Woda wodociągowa to cała tablica Mendelejewa, a rośliny trzeba podlewać.
Prawdziwa wolność to nie możliwość swobodnego wycinania drzew, a uwolnienie się od koncernów przez powrót do rolnictwa działającego zgodnie z naturą.
Nie uważam, że moje działanie jest bez sensu.
Twoje działanie ma sens bo otworzyło mi oczy (mam nadzieję, że innym też) na problem, który intuicyjnie wyczuwałam ale nie umiałam go wyrażić ;:180 . Dzięki.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Hex2
200p
200p

Post »

LaViol,
zgadzam sie co do diagnozy, nie zgadzam sie co do remedium. A juz na pewno nie zgodze sie z tym, ze roszczenie sobie prawa do drzew na cudzej posesji jest w stanie pchnac sprawe do przodu. Ten glupi przepis to wlasnie takie male Acta przepchniete tylnymi drzwiami.

Bardzo chetnie o tym porozmawiam, tylko boje sie ze zaraz ktos z administracji pogoni nas stad za gadanie nie na temat. jeśli masz ochote, mozemy przeniesc dyskusje do innego dzialu.

H.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

whitedame To ja dziękuję za zrozumienie :)
Hex W takim razie zapraszam na mój wątek.
Hex2
200p
200p

Post »

LaViol,
badz tak dobra i daj jakis link. Moze wiecej z nas sie zainteresuje.

H.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Miałam na myśli mój wątek (linka w sygnaturce) - osobisty, ogrodowy. I tak nic się tam nie dzieje, bo ogród dziczeje z braku czasu, a w dodatku czeka na nowy projekt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3810316
Chyba, że uważasz, że warto otworzyć nowy?
Hex2
200p
200p

Post »

Zainteresowanych dalsza dyskusja zapraszamy tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=65486

H.
x-s-5
---
Od: 2 cze 2013, o 19:11

Post »

ostatni post dosyć dawno napisany ale nie mogę powstrzymać się przed uwagą że łajdackie, dyktatorskie zapędy tzw "ekologów" którzy chcieli by żeby każdy skakał tak jak oni zagrają przechodzą naprawdę ludzkie pojęcie.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tzw. ekolodzy nie mają tu nic do rzeczy... Podejrzewam że tym którzy to wymyślili wcale nie na drzewach zależało...
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”