Z racji tego że posiadam dość duży plac za domem i chce go jakość zagospodarowywać potrzebne będą nam będzie dość dużo ilość drzewek ozdobnych ( szczególnie tuje jakiś cyprysiki itp ) z wstępnych obliczeń wyszło mi że potrzebuję ok 300 drzewek trochę dużo a ich cena dość wysoka więc z racji tego że mi się nie spieszy ma dość wolnego czasu postanowiłem wyhodować coś samemu i tak po przeszperaniu internetu mam jeszcze kilka pytań jak przeprowadzić uprawę takiej ilości drzewek :
1 ) Sadzonki myślę pobierać z kupionych kilku drzewek , posiadanych przeze mnie i pożyczonych od znajomych

2 ) W jakim terminie przeprowadzić sadzonkowanie podawane są różne terminy ( marzec/kwiecień czy sierpień/wrzesień ) który jednak jest najlepszy
3 ) Co wsadzić i gdzie te sadzonki ?
A ) ziemia mieszanka ziemi do kwiatków/piasek a czy można zastąpić ziemie od kwiatków ziemią z pola ( dodam że posiadam ziemie dość bogatą w próchnice ) odpowiednią przygotowaną i właśnie jak ją przygotować dokwaszać czy nie, odgrzybiać jakich użyć preparatów ?
B ) w co wsadzić mała doniczka czy palety rozsadowe później przesadzić po roku ? W jaką doniczkę ?
4 ) Gdzie lepiej żeby pierwsze miesiące spędziły sadzonki ? Ogródek przy domowym, zrobić sztuczne zaciemnienie przykryć folią ( obojętnie doniczkę czy palety ) nie ukrywam że ten wariant będzie dość niewygodny jeśli chodzi o pielęgnacje podlewanie itp czy może poświecić mała szklarnie którą posiadam ( 2mx4m ) doniczki/palety położyć na ziemi niczym ich nie przykrywać czy sam szklarnia będzie odpowiednia do utrzymywana odpowiedniej wilgotności ?
5 ) Co zrobić z nimi zimą ?
6 ) Czy stosować jakieś środki zapobiegawczo do ochrony roślin jakieś nawozy jeżeli tak to jakie
Z góry dzięki wszystkim z porady pozdrawiam
Piotrek