Rozmnażanie 300 drzewek porady

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
pio102201
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2010, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Rozmnażanie 300 drzewek porady

Post »

Witam
Z racji tego że posiadam dość duży plac za domem i chce go jakość zagospodarowywać potrzebne będą nam będzie dość dużo ilość drzewek ozdobnych ( szczególnie tuje jakiś cyprysiki itp ) z wstępnych obliczeń wyszło mi że potrzebuję ok 300 drzewek trochę dużo a ich cena dość wysoka więc z racji tego że mi się nie spieszy ma dość wolnego czasu postanowiłem wyhodować coś samemu i tak po przeszperaniu internetu mam jeszcze kilka pytań jak przeprowadzić uprawę takiej ilości drzewek :
1 ) Sadzonki myślę pobierać z kupionych kilku drzewek , posiadanych przeze mnie i pożyczonych od znajomych :wink:
2 ) W jakim terminie przeprowadzić sadzonkowanie podawane są różne terminy ( marzec/kwiecień czy sierpień/wrzesień ) który jednak jest najlepszy
3 ) Co wsadzić i gdzie te sadzonki ?
A ) ziemia mieszanka ziemi do kwiatków/piasek a czy można zastąpić ziemie od kwiatków ziemią z pola ( dodam że posiadam ziemie dość bogatą w próchnice ) odpowiednią przygotowaną i właśnie jak ją przygotować dokwaszać czy nie, odgrzybiać jakich użyć preparatów ?
B ) w co wsadzić mała doniczka czy palety rozsadowe później przesadzić po roku ? W jaką doniczkę ?
4 ) Gdzie lepiej żeby pierwsze miesiące spędziły sadzonki ? Ogródek przy domowym, zrobić sztuczne zaciemnienie przykryć folią ( obojętnie doniczkę czy palety ) nie ukrywam że ten wariant będzie dość niewygodny jeśli chodzi o pielęgnacje podlewanie itp czy może poświecić mała szklarnie którą posiadam ( 2mx4m ) doniczki/palety położyć na ziemi niczym ich nie przykrywać czy sam szklarnia będzie odpowiednia do utrzymywana odpowiedniej wilgotności ?
5 ) Co zrobić z nimi zimą ?
6 ) Czy stosować jakieś środki zapobiegawczo do ochrony roślin jakieś nawozy jeżeli tak to jakie
Z góry dzięki wszystkim z porady pozdrawiam
Piotrek
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Re: Rozmnażanie 300 drzewek porady

Post »

Proponuję:
1. Rozmnażanie drzew i krzewów nagozalążkowych, J. Hrynkiewicz-Sudnik, B. Sękowski, M. Wilczkiewicz, PWN 1991
2. Rozmnażanie drzew i krzewów liściastych, J. Hrynkiewicz-Sudnik, B. Sękowski, M. Wilczkiewicz, PWN 1990
pozdrawiam
tomek
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Rozmnażanie 300 drzewek porady

Post »

No dwie powyższe książki to bardzo dobra lektura, choć niestety trudno dostępna i czasochłonna...

W skrócie:
1. To oczywiście konieczne.
2. Zależy co - jedne gatunki/odmiany wolą wiosnę inne jesień, ale oba terminy ogólnie ujmując są dobre.
3.
A. Proponuję mieszaninę torfu z piaskiem 1:1 (podłoże jałowe), pH zależne od rozmnażanych gatunków roślin.
B. Można usypać sobie kopiec z tego substratu na ziemi (ja tak robię u siebie na szkółce), można w kuwetach lub multiplatach (im mniejsze pojemniki tym trudniej utrzymać właściwą wilgotność podłoża).
4. Mała szklarenka (zacieniowana) będzie bardzo dobra.
5. Zależy kiedy sadzonkowane: z letnio-jesiennego terminu oczywiście muszą pozostać w szklarence, a z wiosny można już we wrześniu przesadzać (zależy jakie gatunki/odmiany) lub czekać do wiosny.
6. Tak - fungicydy często (też zależy od gatunków i odmian roślin), do połowy lipca można nawozić dolistnie np. florowitem (raz na 1-2 tygodnie).

Można też kupić 1-2 letnie sadzonki (praktycznie za grosze), co jest wariantem pośrednim: najtrudniejszy okres roślin mamy za sobą i jesteśmy 1-2 lata do przodu, a oszczędność kosztów również jest znacząca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”