Dziękuję wszystkim za bardzo miłe powitanie i wpisy
honorka22 pisze:Słuszny kierunek został obrany
Oglądając Twoją kolekcję coraz bardziej utwierdzam się w tym przekonaniu, jest na czym się wzorować
Manuela pisze:Widzę, że jesteś ekspertką w hodowli tego typu roślinek

pełen profesjonalizm

Dziękuję za komplementy, jestem wielkim miłośnikiem tych zielonych, nastroszonych skurczybyków, ale ekspertką się nie czuję, tak naprawdę to jestem na początku tej drogi, ale uczę się od profesjonalistów
sokolica pisze:O jak miło

W końcu!
Jeszcze jakbyś imię zdradziła, byłoby sympatyczniej się komunikować

Chciałam być odrobinę tajemnicza, ale jeśli ma być jeszcze sympatyczniej to ok., mam na imię Lidia, bardzo mi miło, że mogłam Cię poznać
sokolica pisze:bo jak zapewne zauważyłaś, troszkę gymnole lubię. A że zdjęcia robisz świetne, wyraźne, pokazujące wszystko, co trzeba, to tym większa będzie uciecha dla oka.
Tak zauważyłam, że lubisz te gymnole, nawet bardzo, bardzo. Pogoda na razie sprzyjająca, więc będą kwiatuchy i zdjęć na pewno przybędzie. Cieszę się, że się podobają, to bardzo motywuje.
hen_s pisze:Bardzo dobre otwarcie.
Rośliny ładnie, doskonale utrzymane i kwitnące. Opisane, wiesz już czego chcesz i potrzebujesz...
Dziękuję za miłe słowa i tak ciepłe powitanie. Tyle pozytywnej energii, zadomowię się tu na dobre
Gaga1960 pisze:Bardzo ładnie zapowiadająca się kolekcja...........oj będzie co oglądać
Dzięki bardzo, postaram się nie zawieść oczekiwań
tomboj0 pisze:Ładne rośliny, ładne zdjęcia, słuszny rodzaj przeważa - nie potrzeba nic więcej. Gdyby jeszcze tu i tam zwisała jakaś pajęczynka byłoby idealnie.
Pajęczynki u mnie mile widziane ale
Pajęczynkowy Wątek jest tylko jeden, wyjątkowy i niepowtarzalny
tomboj0 pisze:Same rośliny zadbane, widać, że im dobrze. Osłaniasz je przed opadami?
To jest pierwszy sezon pod chmurką więc jestem ostrożna i kontroluję podlewanie. W okresie kiedy było sporo opadów kaktusy wędrowały pod parasol, teraz mają specjalny daszek, który może chronić je przed deszczem.
tomboj0 pisze:80 roślin to już całkiem ładna kompaktowa kolekcja. Długo je zbierałaś?
Roślinami zaczęłam interesować się dopiero trzy lata temu, uzbieranie takiej gromadki zajęło mi niewiele ponad dwa lata.
tomboj0 pisze:Na pierwszym zdjęciu widzę roślinę opisaną jako G. triacanthum a chyba ma pięć cierni wyrastających z aeroli. I wyraźnie wystające garbki pod nimi. Chyba to roślina z trochę innego kręgu.
Masz niezłe oko. Roślinę oznaczoną jako Gymnocalycium triacanthum kupiłam od kolekcjonera w Czeskim Cieszynie w tamtym roku. Przyjrzałam jej się i rzeczywiście z niektórych areoli wyrasta pięć cierni, ale są też areole z trzema i czterema cierniami. Z literatury, którą dysponuję (D. Rogackin
Gymnocalycium) wynika, że obecnie G. triacanthum jest to tylko synonim G. riojense ssp. paucispinum, u tego podgatunku forma cierni jest bardziej zmienna, u młodych roślin są 3, a później 5. Nie znalazłam informacji dotyczącej zabarwienia kwiatów, korpus natomiast oliwkowo-brązowy, to by się nawet zgadzało
tomboj0 pisze:A ta roślina z buraczkowymi kwiatami obok baldianum jak jest opisana? Ma bardzo ładne kwiaty. No i to baldianum - naprawdę jest takie pomarańczowawe?
Roślinę, o którą pytasz sama opisałam jako Gymnocalycium, niestety kupiona bez nazwy, ma bardzo ładne, duże, ciemnoróżowe kwiaty, być może to hybryda. To obok stojące G. baldianum ma taki pomarańczowy kolor, ale tylko w pierwszym dniu, później kolor zmienia nieco odcień na ciemno różowy, pokażę to na zdjęciach. Bardzo je lubię. Kupiłam je również w Czeskim Cieszynie.
koniczynka2014 pisze:Piękne, niesamowite kwiaty
Bardzo się cieszę, że się podobają. Widzę, że też ciągnie Cię w tę stronę, uważaj bo złapiesz bakcyla
ejacek pisze:Gymnocalycium to ciekawy i popularny kierunek ale słusznie

- pięknie kwitną , ale nawet bez kwitnienia to bardzo atrakcyjne kaktusy
Zgadzam się z Tobą w 100%
kocham_fizyke pisze:Coś czuję, że to będzie piękna kolekcja. Zapowiada się niewinnie (mało zdjęć), ale niedługo się rozwinie, niczym kwiat Echinopsisa
Kobiety mają siódmy zmysł, więc jeśli tak czujesz to będzie ok
Kilka zdjęć opisanych wyżej roślinek
Gymnocalycium triacanthum
Gymnocalycium (hybryda?)
Gymnocalycium baldianum, zdjęcie zrobione w czerwcu
Ta sama roślina sfotografowana w lipcu
I jeszcze raz G. baldianum, w natepnym dniu kwiat zmienił barwę - jest ciemno różowy
A teraz fajne cierniuchy
Lobivia. Znalazłam zdjęcie takiej rośliny w książce
Uprawa kaktusów Stanisław Hinz, Mieczysław Abramowicz, opisaną jako Helianthocereus poco (Backbg.) Backbg.
Gymnocalycium tilianum
Gymnocalycium JPR 31/77
Oreocereus celsianus ? Może ktoś mi podpowie. Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Lidia