Po roku obecności na tym zacnym Forum (początkowo jako anonimowy czytelnik) postanowiłem otworzyć swój wątek i zaprezentować moją skromną kolekcję kaktusików.
Moja przygoda z kaktusami zaczęła się w 2011 roku gdy w pracy na "dzień faceta" panie wręczyły nam takie małe coś:

No i tak sobie stał ten kaktus na parapecie, czasem go podlewałem i ku mojemu zdziwieniu... ów osobnik nie padł tylko rósł sobie śmiało:

Wówczas zaczęła świtać mi w głowie myśl że warto pomyśleć o jakimś towarzystwie dla niego oraz bliżej poznać wymagania i zasady którymi należy się kierować przy hodowaniu kaktusów i tak trafiłem na to Forum. No i w tym roku potoczyło się już z górki.... nabyłem kilka kolejnych sztuk, które dzięki specom z tego Forum zostały nazwane.
Zaznaczam, że jestem totalnym amatorem i cały czas się uczę jak postępować z kaktusami i eliminuje błędy które zdarzyło mi się popełnić. Szczęście mam takie że znalazłem to Forum gdzie można poczytać wiele ciekawych rzeczy a w razie potrzeby zadać pytanie i uzyskać fachową odpowiedź

To chyba tyle tytułem wstępu. W miarę czasu i możliwości będę wklejał kolejne fotki.
1. Opuntia monacantha monstrosa

Pozdrawiam
Szymon