Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
Dobre pytanie
akurat w tej dziedzinie to specjalistą nie jestem i raczej spotykałem się z opinią, że trzeba im "pomagać" by się ładnie krzewiły. Chyba to będzie twoja specjalizacja - Adenium - 
Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Dwuletnie sadzonki Adenium obesum po raz drugi przycięte w tym roku tworzą boczne odrosty i sporo nowych liści:

- na pierwszej fotce (na dole po lewej stronie) sadzonka na której próbowałem zaszczepić siewkę Adenium arabicum "albinosa". Niestety, próba nie powiodła się, wnioskuję że siewka - zraz, była zbyt młoda. Na podkładce przetrwała 14 dni, bez widocznych zmian, jednak po tym czasie zaczęła dość szybko więdnąć, podsychać. W obawie o podkładkę, usunąłem "zamierający" zraz.

Sadzonki bardzo ładnie i dość szybko wytwarzają młode liście, jednak nie wytwarzają dużej ilości bocznych odrostów, tak jakbym to ja chciał. Nie można mieć wszystkiego od razu
. Podlewam deszczówką po całkowitym przeschnięciu podłoża - przeciętnie co 3 - 4 tygodnie.
Niecierpliwie czekam na poprawę pogody i wzrost temperatur, żeby można było wystawić sadzonki na obudowany balkon na bezpośrednie słońce.

- na pierwszej fotce (na dole po lewej stronie) sadzonka na której próbowałem zaszczepić siewkę Adenium arabicum "albinosa". Niestety, próba nie powiodła się, wnioskuję że siewka - zraz, była zbyt młoda. Na podkładce przetrwała 14 dni, bez widocznych zmian, jednak po tym czasie zaczęła dość szybko więdnąć, podsychać. W obawie o podkładkę, usunąłem "zamierający" zraz.

Sadzonki bardzo ładnie i dość szybko wytwarzają młode liście, jednak nie wytwarzają dużej ilości bocznych odrostów, tak jakbym to ja chciał. Nie można mieć wszystkiego od razu
Niecierpliwie czekam na poprawę pogody i wzrost temperatur, żeby można było wystawić sadzonki na obudowany balkon na bezpośrednie słońce.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Z góry, też je chyba zraszasz? widać na listkach plamki po wodzie.
Każdy z nas już czeka na poprawę pogody i ciepełko, a roślinki jakie będą zadowolone
Każdy z nas już czeka na poprawę pogody i ciepełko, a roślinki jakie będą zadowolone
Pozdrawiam Sylwia.
- Akwelan_2009

Sylwio - tak staram się pamiętać o codziennym zraszaniu, niestety nieraz zapomnę
. Pomimo, że do zraszania i podlewania używam deszczówki, to i tak pozostają ślady na listkach. Tegoroczne dwumiesięczne sadzonki też lekko zraszam (ale nie moczę podłoża) o tych sadzonkach to już staram się pamiętać, zraszanie bardzo korzystnie wpływa na rozwój i "wygląd" sadzonek. Listki nie są zakurzone, lepiej "pochłaniają" światło, którego jest obecnie bardzo mało, mają chociaż trochę ułatwioną asymilację.
Mieczysław
Mieczysław
Mietku, Wszystkiego dobrego Tobie życzę, zdrowych i spokojnych Świąt.
Pozdrawiam Sylwia.
- Akwelan_2009

Dziękuję za życzenia.
Dla wszystkich przemiłych Forumowiczek/ów:
Zgadnijcie kto ? zgadnijcie skąd ? życzy Wam wesołych Świąt,
nie myślcie że to bajka, życzę Wam smacznego jajka.
Niech tradycja w śmigus dyngus wodę leje, bo zajączek znów szaleje.
Mieczysław.
Dla wszystkich przemiłych Forumowiczek/ów:
Zgadnijcie kto ? zgadnijcie skąd ? życzy Wam wesołych Świąt,
nie myślcie że to bajka, życzę Wam smacznego jajka.
Niech tradycja w śmigus dyngus wodę leje, bo zajączek znów szaleje.
Mieczysław.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009

1 kwietnia 2012 roku poprzycinałem stożki wzrostu u około 80 % sadzonek Adenium obesum z tegorocznego wysiewu:
- tak wyglądała sadzonki po przycięciu - usunięciu stożka wzrostu:

- a tak zmieniła wygląd po upływie siedmiu dni od przycięcia:

- na wszystkich fotkach jest ta sama sadzonka.
Nie wszystkie przycięte sadzonki tak zdecydowanie rozkrzewiają się. Przy części sadzonek, będę musiał prawdopodobnie dokonać korekty cięcia - skrócenia wierzchołków, ale jeszcze kilkanaście dni poczekam, może będą wytwarzać wiele rozgałęzień, a nie jak do tej pory pojedyncze.
- tak wyglądała sadzonki po przycięciu - usunięciu stożka wzrostu:

- a tak zmieniła wygląd po upływie siedmiu dni od przycięcia:

- na wszystkich fotkach jest ta sama sadzonka.
Nie wszystkie przycięte sadzonki tak zdecydowanie rozkrzewiają się. Przy części sadzonek, będę musiał prawdopodobnie dokonać korekty cięcia - skrócenia wierzchołków, ale jeszcze kilkanaście dni poczekam, może będą wytwarzać wiele rozgałęzień, a nie jak do tej pory pojedyncze.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009

Piaranthus decorus - wybudza się z zimowego "letargu":

- z niecierpliwością czekam czy w tym sezonie zobaczę kwiaty na tych roślinkach.
W najbliższych dniach będę chciał przesadzić sadzonki Adenium arabicum do większych doniczek i w bardziej organiczne - żyzne podłoże. Obecne wielodoniczki w których teraz rosną robią się zbyt ciasne:

- z niecierpliwością czekam czy w tym sezonie zobaczę kwiaty na tych roślinkach.
W najbliższych dniach będę chciał przesadzić sadzonki Adenium arabicum do większych doniczek i w bardziej organiczne - żyzne podłoże. Obecne wielodoniczki w których teraz rosną robią się zbyt ciasne:

Mieczysław
Mieczysław
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Mietku Twoje grubaski pierwsza klasa 
Rosną szybko
zaraziłeś mnie i też kupiłam nasionka. Dokładnie śledzę Twoje opisy. Podłoże - już wiem jakie, po wysiewie przykrywasz, ale jak wzejdą, to zaraz odkrywasz ? czy zostawiasz pod szybą? i na jak długo?
Pozdrawiam Sylwia.
- Akwelan_2009

Ja wysianych nasion nie przykrywam szybą. Zrobiłem sobie prowizoryczną "mini - szkrarenkę". W tej chwili już nie pamiętam po jakich produktach jest górna przezroczysta część. Nasiona wysiewam w "wielodoniczki" do produkcji rozsad, które ustawione są na siatce około 0,5 cm nad dnem szklarenki, tak żeby był dostęp powietrza od spodu. Cały czas staram się utrzymywać temperaturę w granicach 22 - 28 st. C oraz dużą wilgotność powietrza wewnątrz szklarenki. Gdy pojawią się siewki, w dalszym ciągu utrzymuję dość wysoką temperaturę, zmniejszam przez wietrzenie - uchylanie "góry" szklarenki - wilgotność powietrza. Podstawowym warunkiem do dobrego rozwoju siewek Adenium jest ciepło i jak najwięcej światła. W drugiej kolejności ustawiłbym, dostarczanie (bez przesady) wilgoci wraz ze składnikami pokarmowymi, najlepiej organicznymi o małej zawartości azotu. Podłoże w którym rosną siewki w początkowej fazie wzrostu, ma być wilgotne, ale nie mokre.po wysiewie przykrywasz, ale jak wzejdą, to zaraz odkrywasz ? czy zostawiasz pod szybą? i na jak długo?
Mieczysław
Mieczysław
Rozumiem, dostosuję się do wskazówek 
Pozdrawiam Sylwia.
- Nadzieja

- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiście Mietku, kolor Twoich Adenium jest podobny do moich.
Dziś mamy piękna pogodę więc rozkoszują się promieniami słońca.
Dziś mamy piękna pogodę więc rozkoszują się promieniami słońca.
- Akwelan_2009

To trochę zazdroszczę pogody, bo w Radomiu chmury z rana przelotny deszczyk i dość chłodno, nie zanosi się że będzie inaczej
. Muszę wstawić sprostowanie odnośnie pogody - w godzinach popołudniowych zrobiło się bardzo przyjemni, słonecznie i ciepło, oby już taka pogoda pozostała
jak najdłużej.
Mieczysław
Mieczysław
-
baiana
- 200p

- Od: 11 maja 2008, o 15:31
Z podziwem przejrzałam Twój wątek i wpisuję się, żeby mi nie uciekł
Bardzo lubię sukulenty, choć sama mam aktualnie tylko trzy (muszę zrobić im zdjęcia i wkleić w swoim wątku), ale może w przyszłości pojawi się więcej, a wtedy dobrze będzie skorzystać z Twojej jak widać ogromnej wiedzy i doświadczenia 
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany