bebos: Haworthia i in.
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: bebos: Haworthia i in.
Fachowa wiedza i dodatkowo widać taki pedantyzm i porządek w kolekcji 

Ładna haworthia viscosa i scabra var. starkiana
Wzdychałam do nich
Cieszę się, że trafiły w dobre ręce 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Jacek - ech, żeby tego "pendantyzmu" starczyło także na inne dziedziny - zwłaszcza w pracy - ale to działa u mnie tylko w zbiorach o ograniczonej liczbie elementów...im jest ich więcej i więcej, tym bardziej wkrada się chaos
Zuza - a co? obserwowałaś aukcję? Jak mi coś wpadnie w oko, to zwykle dopinam swego...czasem oczywiście wbrew rozsądkowi - ta ciemna H. viscosa droga...hmmm, a ostatni zakup: poniżej prezentowany malutki odrościk Gasteraloe 'Green Ice' jeszcze droższy - ale po raz n-ty powtarzam sobie: a co tam
Tegoroczna sesja gasterii (tylko kilka nowości) - modelki teraz w najlepszej kondycji, chociaż szału nie ma:
Zbiorówka

Maluszki
Gasteria brachyphylla 'Misuzunofuji' (od Iwony
)

Gasteria brachyphylla 'Variegata'

Gasteria carinata 'Snowstorm'

Gasteraloe 'Green Ice'

Zuza - a co? obserwowałaś aukcję? Jak mi coś wpadnie w oko, to zwykle dopinam swego...czasem oczywiście wbrew rozsądkowi - ta ciemna H. viscosa droga...hmmm, a ostatni zakup: poniżej prezentowany malutki odrościk Gasteraloe 'Green Ice' jeszcze droższy - ale po raz n-ty powtarzam sobie: a co tam

Tegoroczna sesja gasterii (tylko kilka nowości) - modelki teraz w najlepszej kondycji, chociaż szału nie ma:
Zbiorówka

Maluszki
Gasteria brachyphylla 'Misuzunofuji' (od Iwony

Gasteria brachyphylla 'Variegata'

Gasteria carinata 'Snowstorm'

Gasteraloe 'Green Ice'

- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
super zbioróweczka i nowości
Przyszłam ze wstydem przyznać się do błędu
nie wiem jak ja patrzyłam, ale moja Haworthia nie jest taka sama jak Twoja
Sprawdziłam i wychodzi na to że to tak jak pisałaś - reinwardtii fa. zebrina
Nie wiem gdzie ja miałam oczy i nie widziałam tych zlewających się kropeczek
Może zaślepiły mnie Twoje okazy 

Przyszłam ze wstydem przyznać się do błędu

Sprawdziłam i wychodzi na to że to tak jak pisałaś - reinwardtii fa. zebrina

Nie wiem gdzie ja miałam oczy i nie widziałam tych zlewających się kropeczek

-
Ania - a ja tej H. reinwardtii fa./var. zebrina nie mam - ale to tylko kwestia czasu - w Rumi ją właśnie mają - już drugi raz przy okazji innych tam zakupów on line zapomniałam o niej
c.d. sesji gasterii - niektóre starsze modelki:
Gasteria carinata var. thunbergii, Herbertsdale i Gasteria carinata var. carinata, Malgas

Gasteria brachyphylla 'Variegata' i Gasteria 'Grey Star'

Gasteria batesiana i Gasteria 'Little Warty'

Gasteria bicolor var. liliputana i Gasteria armstrongii

nowa Gasteria croucheri + obok razem z Gasteria bicolor dla porównania szerokości liści

Tak się ustawiły, że nie mogę się oprzeć - znowu Ceropegia sandersonii

c.d. sesji gasterii - niektóre starsze modelki:
Gasteria carinata var. thunbergii, Herbertsdale i Gasteria carinata var. carinata, Malgas

Gasteria brachyphylla 'Variegata' i Gasteria 'Grey Star'

Gasteria batesiana i Gasteria 'Little Warty'

Gasteria bicolor var. liliputana i Gasteria armstrongii

nowa Gasteria croucheri + obok razem z Gasteria bicolor dla porównania szerokości liści

Tak się ustawiły, że nie mogę się oprzeć - znowu Ceropegia sandersonii

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Do G. armstrongii wzdycham od dawna i chyba też powiem , a co tam,gdzieś ją upcham
Chociaż Gasteria batesiana , Gasteria 'Grey Star' i Gasteria carinata var. thunbergii, Herbertsdale też piękne
A tak właściwie co ja się rozdrabniam...wszystkie mi się podobają

Chociaż Gasteria batesiana , Gasteria 'Grey Star' i Gasteria carinata var. thunbergii, Herbertsdale też piękne

A tak właściwie co ja się rozdrabniam...wszystkie mi się podobają

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne gasterie. Takie zadbane i wypielęgnowane. Super. 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ależ te Twoje gasterie Beatko dorodne i piękne!
Piszesz:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/d ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/D ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/g ... directlink
Ona jest duża, jednak pędy są wyraźnie wydłużone.
Jeśli byłoby to samo, bez problemu mogę Ci dostarczyć. Tylko napisz ile kilogramów, no może dekagramów.
Piszesz:
A czy ta Ani, to nie jest to samo co u mnie:bebos pisze:Ania - a ja tej H. reinwardtii fa./var. zebrina nie mam - ale to tylko kwestia czasu - w Rumi ją właśnie mają - już drugi raz przy okazji innych tam zakupów on line zapomniałam o niej. (...)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/d ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/D ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/g ... directlink
Ona jest duża, jednak pędy są wyraźnie wydłużone.
Jeśli byłoby to samo, bez problemu mogę Ci dostarczyć. Tylko napisz ile kilogramów, no może dekagramów.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Gasterie cudowne
Bardzo często obserwuję aukcje, ale ze wzglęzdu na ograniczony budżet nie wszystko mogę kupić. Zdobyłam verrucosę i jeszcze może dokupię bicolor var. liliputanę albo inną "variegatę". I jeśli chodzi o gasterie, będę całkiem usatysfakcjonowana
Stanowczo wolę haworthie

Bardzo często obserwuję aukcje, ale ze wzglęzdu na ograniczony budżet nie wszystko mogę kupić. Zdobyłam verrucosę i jeszcze może dokupię bicolor var. liliputanę albo inną "variegatę". I jeśli chodzi o gasterie, będę całkiem usatysfakcjonowana

Stanowczo wolę haworthie

-
Iwona - Twoją Haworthia reinwardtii fa. zebrina pokazywałam już nawet komuś jako wzrocową - piękna, wręcz wystawowa kępa - kilkanaście lat trzeba na taką czekać, chyba że ta Twoja jakoś nadzwyczajnie szybko się rozrasta...Kupię ją sobie za rok - muszę mieć powód do choć jeszcze jednego zamówienia w Rumi
Ponudzę trochę...ale nie daje mi spokoju kwestia Haworthia glabrata - niezbyt klarownie wyróżniona z grupy H. attenuata, (wciąż plączą się po necie w kolekcjach okazy raz to nazywane H. glabrata var. concolor, raz takie same jako H. attenuata var. concolor) - na pewno takson zmienny - można to zobaczyć choćby w kolekcji Grootscholten! - choć i oni przecież nie są nieomylni
U mnie rosną dwie niewątpliwe, o gładkiej górnej stronie liści, a na spodzie - różnie:
Haworthia glabrata z Rumi (ta większa, oferowana jako var. concolor) + H. glabrata od Iwony/raflezji
razem i osobno

Jest też trzecia - od Agi/nyskadu - z połyskiem i silnie brązowiejaca na słońcu - w kilku kolekcjach widziałam taką samą jako H. glabrata, ale spotyka się też takie okazy nazwane Haworthia rubrobrunea (robocza nazwa dla haworcji nieznanego pochodzenia, prawdopodobnie mieszańca)

A to maluchy (wiele większe nie urosną), które lubię - teraz posadziłam je w jednej doniczce, bo z jednej strony są podobne, a z drugiej strony gdy rosną razem - widać różnice

Osobno: Haworthia marumiana var. marumiana i H. tenera

Haworthia marumiana var. batesiana i H. marumiana var. archerii (niemal mi padła na balkonie, ale zuch - zaczyna od nowa!)

Na doczepkę: świeżo ostrzyżona Mysza zażywa słonecznych kąpieli, nadgryzając przy okazji wiklinowe legowisko psa

Ponudzę trochę...ale nie daje mi spokoju kwestia Haworthia glabrata - niezbyt klarownie wyróżniona z grupy H. attenuata, (wciąż plączą się po necie w kolekcjach okazy raz to nazywane H. glabrata var. concolor, raz takie same jako H. attenuata var. concolor) - na pewno takson zmienny - można to zobaczyć choćby w kolekcji Grootscholten! - choć i oni przecież nie są nieomylni
U mnie rosną dwie niewątpliwe, o gładkiej górnej stronie liści, a na spodzie - różnie:
Haworthia glabrata z Rumi (ta większa, oferowana jako var. concolor) + H. glabrata od Iwony/raflezji
razem i osobno

Jest też trzecia - od Agi/nyskadu - z połyskiem i silnie brązowiejaca na słońcu - w kilku kolekcjach widziałam taką samą jako H. glabrata, ale spotyka się też takie okazy nazwane Haworthia rubrobrunea (robocza nazwa dla haworcji nieznanego pochodzenia, prawdopodobnie mieszańca)

A to maluchy (wiele większe nie urosną), które lubię - teraz posadziłam je w jednej doniczce, bo z jednej strony są podobne, a z drugiej strony gdy rosną razem - widać różnice

Osobno: Haworthia marumiana var. marumiana i H. tenera

Haworthia marumiana var. batesiana i H. marumiana var. archerii (niemal mi padła na balkonie, ale zuch - zaczyna od nowa!)

Na doczepkę: świeżo ostrzyżona Mysza zażywa słonecznych kąpieli, nadgryzając przy okazji wiklinowe legowisko psa

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Super pomysł z tymi maluchami.Ja też Haworthia mam posadzone razem ,ale to z braku miejsca
Przyjemnie się czyta Twoje rozważania,ja jednak nie rozróżniam takich podobnych do siebie
Mam takie same jak Twoje od Iwonki ,Agi i z Rumi
A Mysza cudowna

Mam takie same jak Twoje od Iwonki ,Agi i z Rumi

A Mysza cudowna

- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Na Myszę to bym uważało bo niektórzy z forum to by ją chętnie na grilla wzięli
a z futerka to ponoć czepki robią
I tak ogólnie to mój pierwszy wpis u Cb , ale zaglądałem już tutaj nie raz 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pojedyncze główki nie rosną duże, jednak odrosty sprawią, że te "maluchy" szybko zarastają każdą, nawet dużą doniczkę.maluchy (wiele większe nie urosną)

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Beatko! Mam wsadzić do pudełka i wysłać? To żaden problem, powiedz ino tylkobebos pisze:Iwona - Twoją Haworthia reinwardtii fa. zebrina pokazywałam już nawet komuś jako wzrocową - piękna, wręcz wystawowa kępa - kilkanaście lat trzeba na taką czekać, chyba że ta Twoja jakoś nadzwyczajnie szybko się rozrasta...Kupię ją sobie za rok - muszę mieć powód do choć jeszcze jednego zamówienia w Rumi(...)

A świnia jest piękna w nowej fryzurce!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis