Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89
Z tego co pamiętam to miała ona tylko nazwę rodzajową. Nazwy gatunkowej doszukałem się na własną rękę.
- Artur89
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A co w tym kwitnieniu było takiego niespodziewanego? Nie zauważyłeś wcześniej pąka
Ta hybryda ma ewidentnie lobiwiowy kwiat. Za długi to on pewnie też nie jest.
Jak ja bym się tak miał bawić w krzyżowanie to byłby u mnie w kolekcji raj. Właśnie wyrzucam tysiące nasion, które dojrzewają u mnie w owocach zapylonych przez owady. Jakbym to wysiał to chyba nowe hybrydy opisywane przeze mnie byłyby liczone w dziesiątkach tysięcy
Wracając do Lobivia formosa - jest bardzo dużo lokalizacji tych roślin, które powinny być opisane jako odmiany a nikt w tej chwili się w to nie bawi. Jeśli kupiłeś to jako Soehrensia spec. to teraz możesz to sobie oznaczyć jedynie jako Lobivia formosa forma/varieta. Moim zdaniem jest bez szans, by spróbować do lepiej zidentyfikować. Jest kilka odmian, które są charakterystyczne i dość wcześnie kwitną (już po 10 latach od wysiewu) ale to żadna z tych odmian.

Jak ja bym się tak miał bawić w krzyżowanie to byłby u mnie w kolekcji raj. Właśnie wyrzucam tysiące nasion, które dojrzewają u mnie w owocach zapylonych przez owady. Jakbym to wysiał to chyba nowe hybrydy opisywane przeze mnie byłyby liczone w dziesiątkach tysięcy

Wracając do Lobivia formosa - jest bardzo dużo lokalizacji tych roślin, które powinny być opisane jako odmiany a nikt w tej chwili się w to nie bawi. Jeśli kupiłeś to jako Soehrensia spec. to teraz możesz to sobie oznaczyć jedynie jako Lobivia formosa forma/varieta. Moim zdaniem jest bez szans, by spróbować do lepiej zidentyfikować. Jest kilka odmian, które są charakterystyczne i dość wcześnie kwitną (już po 10 latach od wysiewu) ale to żadna z tych odmian.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
O co ty mnie podejrzewasz Tomek?
Pąk był w takim stadium rozwoju, że dawałem mu jeszcze przynajmniej 1 dzień. Nawet jeszcze dobrze nie było widać zewnętrznych płatków spod włosków.
Co do lobiwii, zrobię jak radzisz.
Kwiat ma długość pi razy drzwi 6-7cm. Co do nasion - kiedyś chyba rozmawialiśmy o tym, że zawsze możesz mi je podesłać zamiast zasilać wysypiska śmieci right? (uprzedzam pytanie) Dobra, echinocereusy to swoją drogą - siewki hybryd i tak znajdą zastępcze miejsce do odchowania u kolegi bo mając na uwadze ile ich już mam z kilku roślin, to obawiam się, że balkon by nie wystarczył.
Jeśli chodzi o opisywanie to musiałbyś jeszcze mieć sporo kasy, żeby takie hybrydy zarejestrować
Z tego co sie dowiedziałem od innych hybrydyzerów to +- 500? za jedną roślinę.

Co do lobiwii, zrobię jak radzisz.
Kwiat ma długość pi razy drzwi 6-7cm. Co do nasion - kiedyś chyba rozmawialiśmy o tym, że zawsze możesz mi je podesłać zamiast zasilać wysypiska śmieci right? (uprzedzam pytanie) Dobra, echinocereusy to swoją drogą - siewki hybryd i tak znajdą zastępcze miejsce do odchowania u kolegi bo mając na uwadze ile ich już mam z kilku roślin, to obawiam się, że balkon by nie wystarczył.
Jeśli chodzi o opisywanie to musiałbyś jeszcze mieć sporo kasy, żeby takie hybrydy zarejestrować

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Tomku to Ty prawie rasista jesteś, nic u Ciebie nie może się krzyżowaćblabla pisze:Jak ja bym się tak miał bawić w krzyżowanie to byłby u mnie w kolekcji raj. Właśnie wyrzucam tysiące nasion, które dojrzewają u mnie w owocach zapylonych przez owady. Jakbym to wysiał to chyba nowe hybrydy opisywane przeze mnie byłyby liczone w dziesiątkach tysięcy![]()

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Pszczoła z Argentyny do Peru sobie nie poleci. Więc naturalna krzyżówka Lobivia silvestrii x Lobivia wrightiana v.winteriana nie jest możliwa. A w ofercie SuccSeed'u coś takiego już kiedyś widziałem.
Nie mam czasu na pisanie postów. Zabrałem się za zrobienie relacji z jednej z wypraw. Roboty na tydzień
Nie mam czasu na pisanie postów. Zabrałem się za zrobienie relacji z jednej z wypraw. Roboty na tydzień

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nyskadu

- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
piękne kwiaty, kolory i kaktusy
, a zdjęcia - rewelacja 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Moje zdanie w tej materii jest jasne: po co mieszać w oryginałach jeśli są ich tysiące i pewnie jeszcze drugie tyle nieznanych, czekających na odkrycie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nyskadu
Pewnie, pewnie jak się mieszają u siebie to dobrze, ale jak pod folią to już grzech i czarna owca 

Tomek, jak widzę cały czas ataki drażnienia Ciebie hybrydami nie ustępują 

- Artur89
- Artur89
- nyskadu
Kundelki cudne, co za kolory, a że bez rodowodu
nie w każdym z nas płynie błękitna krew 

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Z chamaecereusem krzyżówki są fajneblabla pisze:Więc naturalna krzyżówka Lobivia silvestrii x Lobivia wrightiana v.winteriana nie jest możliwa. A w ofercie SuccSeed'u coś takiego już kiedyś widziałem.

Pozdrawiam, Aleksander