- ten biały nalot, na podłożu i na ściankach doniczek widoczne na fotkach, które wstawiłaś, to nie jest grzyb, to wytrącone sole (nierozpuszczalne węglany wapnia i magnezu) z twardej wody. Najprawdopodobniej masz bardzo twardą wodę, którą używasz do podlewania./ ... / na wszystkich parapetach w doniczkach pojawia sie biały nalot.

- twarda woda zapewne może być przyczyną dla powstania poważnych problemów w uprawie roślin ozdobnych, szczególnie w małych pojemnikach - doniczkach. Jeżeli regularnie podlewamy rośliny zbyt twardą wodą zmienia się najpierw zawartość węglanów w podłożu, a w związku z tym jego odczyn pH./ ... / mamy najtwardszą wodę w okolicy... Taka woda szkodzi kwiatom?

- od tego jest to nasze Forum, żebyśmy w miarę możliwości i wiedzy, dzielili się swoim doświadczeniem w opiece nad roślinami. Jak przesadzisz swoje Adenium w nowe podłoże, takie przepuszczalne, to na pewno po jakimś czasie (jeżeli tylko korzonki są zdrowe) zobaczysz, że "zareagują" wzrostem na zmianę. Nawet jeżeli korzonki będą tylko niewielkich rozmiarów, rośliny powinny je odbudować - idzie wiosna, czas na wzrost. Jedna zasada przy opiece Adenium - one nie lubią być "niańczone", bardzo ostrożnie z podlewaniem. Jeżeli będę mógł być jeszcze pomocny, proszę pytać - w miarę mojego krótkiego doświadczenia w opiece nad Adenium, będę się starał pomóc./ ... / oj całe życie człoweik sie uczy / ... /

- oczywiście./ ... / jutro postaram się zdobyc potrzebne rzeczy i przesadzę, pokażę Ci wtedy ich korzonki...mogę wrzucić jeszcze jedną fotkę?

- faktycznie stare, ale po awarii zasilacza w kompie, straciłem sporą ilość fotek, szczególnie tych z 2013 roku. Znalazłem trochę "młodsze" fotki:O ja Cię, zdjęcia stare, /... /

- kamienie na skalniak są zbierane, zwożone i znoszone z okolicznych pól. Część (większa) drobnych kamieni pochodzi z mojej działki - wybierane podczas przekopywania działki podczas sadzenia krzewów, drzewek i sianiem nasion na grządkach. Jest to dość praco- i czasochłonna czynność, ale uzyskany efekt cieszy dopiero po 2 - 3 latach. O tej porze roku, widok skalniaka też nie należy do ładnych, część roślin okryta (macierzanki) przed przemarznięciem, część "wymęczona" przez mróz i zalegający zimą śnieg:Aż by się chciało takie w swoim ogrodzie.