Henryku, Lucynko, Magda, Konrad, Honoratko - wielkie i raz kolejny naprawdę i jak zawsze szczere podziękowania za wizytę!
Henryku - ależ ja nie odchodzę od kaktusów, wręcz przeciwnie - łykam od Was bakcyla wbrew swoim niektórym postanowieniom

Ale o tym to przy okazji innej.
Lucynko - dla mnie ta ajlosterka też jest niesamowicie intensywna, a taki kolor uwielbiam!
Magda - wiedziałam! Dla Ciebie przygotowałam kilka zdjątek, także weź sobie kawę (czy też lepiej bajleja

) i popatrz. A kwiatuszki przy Lepismium są bardzo malutkie, żeby zajrzeć do środka powinnam nałożyć konwerter makro, ale dziś nie miałam czasu się pobawić.
Konrad - cieszę się, że będziesz się tej lawy trzymał, bo niedługo pewnie zrobimy wspólne porównania - ja swoich, Ty swoich roślinek hodowanych w tego typu podłożu. U mnie tylko to jakiś czas jeszcze potrwa, ale będe pilnie śledziła Twoje. Fajnie mieć sprzymierzeńca!
Honoratko - to tak jest, jak się wejdzie między wrony...

Przecież kaktusy też są piękne, to i troszkę muszę ich mieć. Na szczęście jestem raczej określona gatunkowo, jeśli chodzi o cierniste, aczkolwiek podoba się wiele.
A teraz Kochani...No cóż, paczka nowości. Poza prezentowanymi wcześniej trzema roślinkami "dorobiłam się"... patyków...

to po prostu nic innego, jak realizacja zaplanowanego mini - asklepiadarium, stąd takie a nie inne rośliny. Tę sesję dedykuję specjalnie dla Magdy, ale liczę i na Wasze poczucie humoru. W każdym względzie

Dobra, zaczynam:
Na początek:
Araujia sericifera GPS 10325. Nieco wysuszona, ale już odbija. W każdym razie tak wyglądała dzień po przyjeździe:
... a tak powinna wyglądać w kwiecie wieku:
http://www.smmflowers.org/bloom/species ... cifera.htm
Kolejne:
Cynanchum sp Taru Kenya RM623
Sarcostemma andongense GPS 8675
Sarcostemma decorsyi GPS 8126
Sarcostemma mulantense GPS 8397
Sarcostemma sp affin matliens GPS 402
Sarcostemma sp DT 4770 GPS 8674
Sarcostemma sp Saudi Arabia GPS 8256
Sarcostemma sp South of Nordham GPS 8226
Sarcostemma sp. FN 234
Sarcostemma sp. Maradirmali coimbrata
Sarcostemma sp. SL 2936. GPS 8400
Sarcostemma stipulatum GPS 603
Sarcostemma stoloniferum GPS 400
Sarcostemma vanlessingii GPS 399
i jako że jesień i wysiewy blisko: nasiona
Vincetoxicum nigrum
O, i takie też lubię, a co. Fajne roślinki, prawda?