bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Angolluma, Orbea albo Pachycymbium wg różnych klasyfikacji. Bez kwiatka ani rusz. Jest kilkanaście jeżeli nie kilkadziesiąt gatunków o takich właśnie pędach.
Oczywiście jest kilka bardziej popularnych i stawiam raczej na te, czyli np dummeri, semota, sprengeri, ale może trafiła się jakaś rzadziej spotykana.
Akurat te w miarę łatwo i systematycznie kwitną więc jest szansa na szybką identyfikację.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
x-Pa-a

Post »

O proszę jakie bajeczne okazy kupione przy okazji!
Z kiermaszu wyjść z pustymi rękoma toż to skandal by był :D :D :D
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czekając na nowości i rozwój pączków u starych domowników, mały remanent:
Brązowa Haworthia limifolia var. striata z STC wyraźnie zaczyna zielenieć - więc jednak chodziło o rodzaj światła! Uff!
Obrazek
Okaz kupiony jako Haworthia maraisii i tak przedstawiony wcześniej w moim wątku to z całą pewnością
Haworthia chloracantha var. subglauca
- trochę trwało, zanim zyskałam pewność, ale kolejny podejrzany osobnik zidentyfikowany...
Obrazek
No i zagadka - jedno z mieszanki nasion Gasteria bicolor dało mi okaz z listkami układającymi się w rozetkę - wygląda na mieszańca (Gasteria bicolor var. liliputana, u której taki układ liści jest typowy, to to na pewno nie jest - nasionka kupione, więc kto wie, co tam się zapylało...)
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Haworthia limifolia var. striata z STC to naprawdę ślczna roślina.
Udała Ci się! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

bebos pisze: obok z innej beczki - czyżby dziwnie drobna Faucaria???
Obrazek
Tak jak pisałem mam kilka Faucarii, ale moja żadna nie ma na listkach takiego wyrazistego "nakrapianego wzorku".
Delikatny wzorek ma roślinka na pierwszej fotce:

Obrazek Obrazek Obrazek

Drugą cechą, której nie mają moje rośliny to kształt "ząbków", które u moich roślin są szpiczasto - nitkowato zakończone:
Wydaje mi się, że u moich roślin kwiatostany są krótsze, ale tu mogę się mylić, bo akurat nie mam takiego 100% ujęcia, które pokazywałoby wysokość kwiatostanu:
Jeżeli jest to roślinka, jak piszesz miniaturowa, to ja mam takie:

Obrazek Obrazek

ale to jest naprawdę bardzo małe rozmiarowo roślinki.
Na stronie: http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... caria.html jest taka roślinka: http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... heana.html
Na pewno jest to roślina z przypołudnikowatych, może i nawet faukaria - jakaś krzyżówka. Na marginesie, roślinka bardzo ładna.
----------------------------------
Przepraszam, że w Twoim wątku odpowiedziałem na Twoje pytanie odnośnie "Faukarii". Przez przeoczenie, cytowanie Twojej fotki nie zmieniłem otwartych kart w przeglądarce. Zbyt późno spostrzegłem i nie mogłem już usunąć wypowiedzi z Twojego wątku. Jeszcze raz przepraszam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie - dziękuję! Twoje drobne F. kingiae i F. paucidens mają podobnie tępe ząbki, obejrzałam też różne fotki F. bosscheana - liczne formy, w tym i takie podobne do mojej...ale przede wszystkim dotarło do mnie, że faukarie bardzo lubią się mieszać i takie hybrydy dotarczają sporo problemów taksonomicznych...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato z ciekawości co to za roślina na temat której rozmawiamy poszperałem w sieci i znalazłem takie roślinki zerknij tutaj i tutaj
Zapewnie masz adres do tej ciekawej moim zdaniem strony z której pochodzą proponowane do obejrzenia roślinki: http://www.cactus-art.biz/gallery/Photo ... cactus.htm - wg mnie bardzo przydatna z kolorowymi fotkami sukulentów i z podstawowymi o nich wyglądzie i pielęgnacji wiadomościami.
Mieczysław
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie...no to wygląda na to, że to wcale nie musi być jednak faukaria - w tej rodzinie jest tyle podobnych rodzajów - trafiłam na pokaz z zeszłorocznej wystawy przypołudnikowatych i zatonęłam - NIESAMOWITE! http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... swapsan4Ag
Jeszcze raz dyskusyjny NN w zbliżeniu i obok kolejny NN z tej rodziny - cóż, nie na nich skupiam swoją kolekcję, ale miło ich gościć dla odmiany:
ObrazekObrazek

Ania/Panama zwróciła uwagę na ciekawą, 'jaszczurzą' powierzchnię epidermy Frithia - to się jej przyjrzałam :shock:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ciekawa strona o sukulentach, nie znałem jej. Przeglądając rośliny na tej stronie, dochodzę do wniosku, że trudno będzie tak na 100% przyporządkować i być pewnym tego, jakie roślinki faktycznie mamy. Tu potrzebna bardzo duża wiedza teoretyczna i bardzo długie praktyczne "obcowanie" - poznanie roślin w środowisku naturalnego ich występowania. Niektóre różnice są tak minimalne, że bez tej wiedzy trudno przyporządkować poprawne - właściwe nazwy roślin. W jakimś stopniu trzeba będzie zaufać uczciwości oferującym do sprzedaży rośliny, że sprzedają rośliny pod właściwymi nazwami.
Mieczysław
Paula1984
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 12:49

Post »

bebos pisze: Obrazek Obrazek
Ciekawe zakupy! Bardzo mi się spodobało to "drobne coś", bardzo ciekawy efekt dają te małe kuleczki o soczystej zieleni - jeśli urwałaby Ci się jakaś odnóżka, czego Ci absolutnie nie życzę, chętnie się nią zaopiekuję :oops:
Pozdrawiam, .Paula. ;:3

Zobacz moje kaktusy
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula - mimo zapewnień sprzedawcy, nie sądzę, żeby to była roślina do uprawy w mieszkaniu - wygląda na Sedum lub coś z rodziny skalnicowatych - roślinki dobre na skalniaki. Przygarnęłam ją, bo świetnie wygląda - choćby miała nie przetrwać do następnego roku, zostawię ją na balkonie. Ma mnóstwo rozłogów - upchałam je w trzech doniczkach - jeśli sądzisz, że mimo wszystko warto ją słać pocztą - podaj na PW swój adres.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aloe haworthioides - jeden z najmniejszych aloesów, pochodzi z gór Madagaskaru. Podobno jest trudny w uprawie, ale spróbuję - mocno się starałam o ten gatunek i mam!
Obrazek
Obrazek

Zwykle uprawiane są jego mieszańce Aloe haworthioides x Aloe descoingsii - znacznie mniej 'kudłate' - mam takiego, ale to jeszcze maluch:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny, tak się składa, że mam takie "drobne coś" i mogę potwierdzić jest to roślina na skalniak. Jutro sprawdzę jak się nazywa bo nawet karteczka jest.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sebastian - to czekam na nazwanie NN - a jeśli go już zimowałaś - napisz proszę jak zniósł zimę, czy go jakoś zabezpieczałeś?
Widziałam w Twoim wątku, że masz i Delosperma - pisałam już u Mieczysława/akwelana, że dwa razy podchodziłam do jej zimowania na balkonie (pełne donice kwitnących na żółto i na różowo - ta druga wyróżniana jest czasem jako inny rodzaj) i nic z tego nie wyszło, mimo że zabezpieczałam doniczki z boku fizeliną i folią bąbelkową, a na rośliny położyłam gałązki sosny! Liście po mrozach były jak galareta i nic nowego nie wyrosło. Nie mam pomysłu, co jeszcze mogłabym zrobić więcej...Rojniki w tych samych doniczkach przeżyły!

Żeby nową stronę jakoś 'ładnie' zacząć: jeszcze raz Aloe haworthioides z poprzedniej strony
- tym razem w zbliżeniu na jego 'kudełki'
Obrazek Obrazek

...i zazdrosna o konkurencję Haworthia arachnoidea:
Obrazek Obrazek

A.h.-----------------------------H.a.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24