bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Do robienia takich fotek roślin musi być dobry sprzęt i "pewna ręka", fotki najwyższej jakości ;:63 ;:63 ;:63
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie dziękuję!
Ale Was chyba zaskoczę - fotki robione są średniej jakości automatem - wiele lat pykałam zdjęcia klasycznymi lustrzankami z 'ręki', potem półautomatami, bawiłam się obiektywami, pierścieniami, przesłonami itp - teraz cały sprzęt leży w kartonach, a ja od dwóch lat pomykam po polskich kniejach z malutkim kompaktem - sama jestem w szoku - do krajobrazów i portretów nie jest najlepszy, ale za to ma świetne makro - zrobiłam nim setki-setki zdjęć rodzimej flory i bioty grzybów - cuda! - i to bez szczególnego warsztatu i kunsztu fotograficznego!
W oczekiwaniu na sezon wegetacyjny i wyprawy w teren wyżywam się na doniczkowcach :wink: - miło, że ktoś zauważa moje starania - nie zawsze mi się wszystko udaje, ale robię to przecież m.in. też dla Was - żeby było ciekawie jak Ktoś już tu czasem zajrzy...
Marku - pewnie z tymi wzorami zgrubień jest trochę jak z liniami papilarnymi - myślę jednak, że zakres zmienności jest charakterystyczny dla odrębnych taksonów (i to nawet tych niższych: odmian i form) - mam kilka H. limifolia var. limifolia fa. nigra z różnych źródeł - a wzory wyglądają niemal identycznie! - taki fenotypowy 'odcisk genetyczny'...
Mieczysławie - zazdrościłam Ci Haworthia limifolia ze spiralnie układającymi się liśćmi - wygląda na to, że to typowa H. limifolia var. limifolia - ale nie wiem czy u każdej tak jest - w każdym razie u fa. nigra się tak nie skręcają. Masz jakieś H. limifolia o pewnym oznaczeniu odmiany i zwykłym ułożeniu liści?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

"Beato" - mam H. limifolia o zwykłym - "prostym" ułożeniu liści, fotkę wstawię jutro - jak zrobię, a czy jest z pewnego źródła to napiszę na "pw", bo podanie tutaj mogłoby być poczytane za złamaniem regulaminu (reklamowanie sprzedawcy).

... fotki Haworthia limifolia wstawiłem w moim wątku.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
x-Pa-a

Post »

Beato - rośliny po prostu bosko wyglądają z tym niebem w tle, świetny pomysł.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania - :D - "z tym niebem" to wychodzi, że dosłownie bosko...Ale bez filtrów trudno o takie fotki - u mnie na balkonie jest chwila, kiedy słońce stoi w zenicie i tylko wtedy!

Nowe 'kundelki' - wprawdzie nie mają nr polowych itp. ale są tak zdrowe, duże, mięsiste i w dodatku już z odrostami, że nie mam wyrzutów sumienia za kolejne zakupy bez licencji...
Obrazek

Haworthia sp. 'Pearl Drops' (pewnie mieszaniec - ma i coś z H. pumila i coś z H. attenuata, a kanty na górnej str liści jak u H. marginata... i jeszcze ten połysk :shock: )
Oceńcie sami!
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Gastrolea/Gasteraloe 'Beauty' (mieszaniec Gasteria carinata var. verrucosa i Aloe sp.) - podobna do Gastrolea beguinii, która jest mieszańcem Gasteria carinata var. verrucosa i Aloe aristata, ale ta moja nie ma m.in. piłkowanych brzegów liści i liście nie są płaskie - poza kształtem i układem są bardzo podobne do pierwszego z 'rodziców'.
Jest duża, średnica doniczki to 12 cm!
ObrazekObrazekObrazek
x-Pa-a

Post »

Pewna jesteś, że ta Haworthia sp. 'Pearl Drops' nie jest plastykowa :wink: :wink: :wink:

Kundelki czy też nie ważne, że jak piszesz "zdrowe, duże, mięsiste i w dodatku już z odrostami". Na takie zakupy nie ma chyba lekarstwa, więc po co te wyrzuty sumienia :D
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kropek :wink: ciąg dalszy - aż w głowie się może zakręcić od przyglądania, kiedy wszystkie stoją jedna przy drugiej.
Nabywszy haworcję o podejrzanej nazwie, zaczęłam zgłębiać różnice między Haworthia minima i H. maxima oraz problematykę synonimów - wyszło, że mam obie...myślę jednak, że można je pomylić - zwłaszcza gdy H. maxima wykształci białe guzki.

Haworthia minima (syn. H. margaritifera, H. granata) - ma białe, duże guzki gęsto rozmieszczone po obu stronach liści:
Obrazek ObrazekObrazekObrazek

Haworthia maxima (syn. H. pumila, H. papillosa) - ma zielonkawe lub rzadziej białe, duże guzki gęsto rozmieszczone na spodzie liści, zaś mniej licznie lub wcale na górnej stronie liści
Obrazek ObrazekObrazekObrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większy kaliber - Aloe ferox
Ciekawa jestem, czy w domowych warunkach ma szansę zakwitnąć http://tucsoncactus.org/plants_db_image ... rox.KB.jpg
- mój ma ponad 15 lat i nic... :(

Obrazek Obrazek

...dla odmiany 4-cm maluszek: Gasteria bicolor var. liliputana
Obrazek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Haworthia sp. 'Pearl Drops' - nie znam, mi wygląda na miniaturową attenuata =>
http://www.kambroo.com/succulent_plant_ ... hp?pID=528
http://www1.ocn.ne.jp/~alpha27/IMG_89821.jpg
Przynajmniej podobne.........

Gasterworthia ?Royal Highness? <= zobacz, wg. mnie to nie Gasteraloe 'Beauty'
http://www.jjcactus-succulents.net/imag ... %20139.jpg
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof - dziękuję! Fajnie, że zaglądasz - wątek jakoś tak wygasa, ale naprawdę dużo skorzystałam - teraz też :D - wygląda na to, że rzeczywiście Gastrolea 'Beauty' to Gasterworthia ?Royal Highness? - bardzo mi nie pasowały te liście do mieszańca z aloesem...obejrzałam wiele stron z mieszańcem Gasteria c. var. verrucosa i haworcji - większość identyczna z moim okazem, więc oczywiście zmieniam nazwę w wykazie - niestety nigdzie nie trafiłam na nazwę haworcji wyjściowej dla tej hybrydy.
Przy okazji natrafiłam na kilka linków sugerujących, że Gastrolea 'Cosmo' z pierwszej strony mojego wątku to być może jednak także Gasterworthia!!! Nie rozumiem, skąd te wątpliwości - przecież ktoś konkretny uzyskał hybrydę i ją rozpowszechnił - nie wiedział, czego mieszańca otrzymał? I to na poziomie rodzajów :shock:
Co do Haworthia sp. "Pearl Drops" - mało materiałów źródłowych - proporcje liście rzeczywiście podobne z H. a. var. nova (H. tanba) - ale miniaturka to to dosłownie nie jest - moja to spory okaz, choć to pewnie nic nie znaczy...

Szkoda, że sprzedawca od którego oba okazy pochodzą ma tak niepewne oznaczenia - kupowałam tam i wcześniej - ma rośliny w świetnej kondycji i w umiarkowanych cenach (jak na zachodni rynek) - ale od samego początku przeglądając jego ofertę widziałam, że z nazewnictwem u niego jest kiepsko...mając możliwość weryfikacji oznaczeń pokonuję jednak czasem ten problem!
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka moich kępowych, drobnych aloesów:
Aloe brevifolia i Aloe humilis
Obrazek Obrazek
Aloe aristata i Aloe ballatula (?)
Obrazek Obrazek
Aloe variegata - dziwnie smukłe liście, ale nie wyciągnięte! - taki okaz mi się trafił - poluję jednak nadal na taki, u którego liście są trójkątne i ułożone bardziej wachlarzowato - MOŻE KTOŚ MA TAKI NA WYMIANĘ NA COŚ Z MOJEJ KOLEKCJI? (jeśli są odrosty)
Obrazek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Twoje Aleosiki jak i Hawortia są super :D
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

bebos pisze:poluję jednak nadal na taki, u którego liście są trójkątne i ułożone bardziej wachlarzowato - MOŻE KTOŚ MA TAKI
Wydaje mi się że że chyba będę mógł ci pomóc. Zrobię zdjęcie i zobaczysz czy o to ci chodzi.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Beato nie wiem czy dobrze uczyniłam :D .Te najmniejsze Hawortie, które dostałam od Ciebie zrobiły się jakieś takie marniutkie,więc je podlałam przez podsiąkanie . I jeszcze jedna sprawa czy Ty swoje zraszasz ;:88
x-Pa-a

Post »

Aloe brevifolia - piękna!
Miło wrócić do Twojego wątku i zobaczyć sporo nowości. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”