Kotolinkowe: Grubosze i inne badylki parapetowe :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p
Od: 25 paź 2012, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kotolinkowe: Grubosze i inne badylki parapetowe :)

Post »

trumql pisze:Kotolin, zazdroszczę dorodnej Tetragony (zdj. 3) i ładnie wyprowadzonego pnia Crassuli (zdj. 4). Pomyśl, może z tej Tatragony zrobić formę drzewkowatą? Ile ona ma lat? Bo widzę, że już ładnie zdrewniała.
Witaj "trumql" taki mam plan aby wszystkie moje Crassulki na drzewka pielęgnować. Jeszcze wiele się muszę nauczyć,jednakże mam nadzieję, że z pomocą forumowiczów uda mi się to na 200 %
co do Tetragony i Aborescense to swieże nabytki z kaktusiarni w RUMI - już takie ładne roślinki otrzymalam od Pana Hinza. Tetragona ma około 23 cm, pozostałe ze zdjęcia 1 ostatnio zakupionych maja do około 16 cm.

co do wieku to ciężko powiedzieć.
pozdrawiam
Kasia
trumql
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 gru 2012, o 19:17

Post »

Ja miałem ładną sadzonkę Tetragony, ale oddałem ją i zignorowałem. Dopiero potem zobaczyłem jakie cuda można z niej wyczarować. Trochę przypadkiem został mi listek i sam się ukorzenił w jednej z doniczek z crassulami. Teraz wiem co to jest, więc ma własną doniczkę i należne traktowanie. Ale zanim osiągnie rozmiary oddanej roślinki minie ze dwa lata ;:145
Michał. Moje Crassule
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

a może jakiś ciekawy przykład uformowania? Ja sobie zamówiłam ja doświadczalnie. Jeszcze u nikogo jej nie widziałam i w sumie jeszcze nie potrafie się nia zajmowac, jednakże jestem dobrej mysli :) Ma na razie drobne listki ale na wiosnę.....zobaczymy :heja
AleksandraBdg

Post »

Tomek (Eikoden) ma całkiem sporą Tetragone. Wpadnij do niego :D
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Kasiu czy przypadkiem trzymasz wszystkie crassule cały czas w domu a kto wie czy nie daleko od okna? Bo porównuje z moimi i mam zdecydowanie grubsze pędy czy może to wynik przycinania.....

Fajne sztuki im starsze tym lepsze
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

Witaj,
większość moich młodych roślin sa zamówione i zakupione w kaktusiarni. Nie wiem jak były uprawiane, aby były tym co posiadam juz w domku. Wiekszość roslin ma do 16 cm wysokosci, a więc tak naprawdę wszystko sie może zdażyć :) Myslę, ze będe korzystała z podpowiedzi forumowiczów i na wiosnę przycinała te wieksze moje osobiste okazy, natomiast mniejsze pozostaje tylko czekac na to jak bedą rosły gdyz jak na razie maja po pare liści i nie ma co przycinać. Natomiast jedno co wiem, to Państwo Hinz przycinają drzewa co dwa lata w celu pozyskania nowych sadzonek sprzedazowych.
Ja osobiscie swoje przycinam niewiele. Uszczykuje aby zrobić nowe zasodznki, ukorzeniam, wysadzam i wysylam prezenty znajomym, rodzinie :)i tak to mniej więcej wyglada jak naraazie :) :D

Aha i większość moich Crassuli stoi właśnie na wszystkich wschodnich i zachodnich oknach, gdyż tylko takowe posiadam. Na wiosnę zgodnie ze wskazówkami forumowiczów wystawie je na balkon - zachodni :)
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

A oto odmiana, która niby ma rurki, jednakże hobbita nie przypomina. Bardzo mi sie jednak spodobala i nie mogłam przejść obok tak ładnie sie do mnie uśmiechala. Wczoraj przybyła za tem do mojego mieszkanka kolejna Crassula, tym razem z LM :)
Obrazek
Obrazek
AleksandraBdg

Post »

Ojj Kasiu masz farta. Najprawdopodobniej trafiła Ci się ciekawa sztuka Hobbita Hummelsa :D
trumql
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ale ciekawy okaz. Pierwszy raz taki widzę. Super. Z LM mówisz? Właśnie w niedzielę przywiozłem z LM dwie reklamówki roślin, bo jak nigdy mieli dorodne okazy. Kurczę, może jeszcze raz tam skoczę - a nuż trafię na tę crassulę?
Michał. Moje Crassule
AleksandraBdg

Post »

Znalazłam nazwę: Crassula Red Horn Tree ;:333
trumql
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kotolin, jakby ci tam jakiś listek upadł to ja chętnie posprzątam;)
Michał. Moje Crassule
Awatar użytkownika
kotolin21
200p
200p

Post »

trumql pisze:Kotolin, jakby ci tam jakiś listek upadł to ja chętnie posprzątam;)

spadły trzy sztuki. zgodnie z podpowiedzią Oleńki wymieszałam ziemię, jest w niej sporo piasku i trochę perlitu. Położyłam listki. Jeżeli mi się powiedzie mogą być dla Was :) ;:138 :tan :tan :tan :tan :tan

-- 17 gru 2012, o 22:27 --
AleksandraBdg pisze:Znalazłam nazwę: Crassula Red Horn Tree ;:333
;:168 ;:168 :tan :tan :tan DZIĘKUJĘ jesteś boska :tan :heja :heja :heja :heja :heja
trumql
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki ci o Pani ;:180 To ja już nie chcę nic więcej pod choinkę :D Będę trzymał kciuki żeby się ukorzeniły.
Michał. Moje Crassule
AleksandraBdg

Post »

Dzięki Kasiu!! ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-g-d
---
Od: 13 maja 2011, o 14:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Droga Katolin gratuluje Ci przepięknej kolekcji Gruboszy ;:oj Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”