Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
Mieczysławie, przepiękny okaz. Aż wierzyć się nie chce,że roślinka ma tylko 5 lat. Teraz tylko doczekać chwili,gdy na każdym członie zawita pączek, czego z całego serca Ci życzę!
- Sebek87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jaki ogromny okaz przepiękny gratuluję. 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
16 września br. oferowałem do odstąpienia kilka sadzonek Adenium obesum - moich nadwyżek z wysiewu 30. 03. 2010 r. Część sadzonek znalazła nowych Opiekunów, kilka chyba nie spodobało się, bo nie wzbudziła zainteresowania. Po pewnym czasie poprzycinałem dość drastycznie te sadzonki, a efekt na fotkach niżej:
sadzonka w doniczce 8A - miała trzy gałązki:

- obecnie po moich "zabiegach" wygląda tak, po przycięciu wytworzyła sześć bocznych gałązek i bardzo napęczniał jej kaudex:

- sadzonka w doniczce 9A - miała trzy niewielkie gałązki:

- podobnie jak poprzedniej sadzonce, drastyczne potraktowanie i pozostanie na "starych śmieciach", bardzo dobrze wpłynęło na tworzenie dodatkowych gałązek. Roślinka jest bardzo produktywna z uśpionych pąków wyrosło dziesięć bocznych gałązek, a kaudex bardzo się powiększył:

Jeżeli będą dalej tak ładnie rosły, to już pozostaną pod moją opieką, nie będą oferowane do odstąpienia.
sadzonka w doniczce 8A - miała trzy gałązki:

- obecnie po moich "zabiegach" wygląda tak, po przycięciu wytworzyła sześć bocznych gałązek i bardzo napęczniał jej kaudex:

- sadzonka w doniczce 9A - miała trzy niewielkie gałązki:

- podobnie jak poprzedniej sadzonce, drastyczne potraktowanie i pozostanie na "starych śmieciach", bardzo dobrze wpłynęło na tworzenie dodatkowych gałązek. Roślinka jest bardzo produktywna z uśpionych pąków wyrosło dziesięć bocznych gałązek, a kaudex bardzo się powiększył:

Jeżeli będą dalej tak ładnie rosły, to już pozostaną pod moją opieką, nie będą oferowane do odstąpienia.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- lbanek
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 16:40
Więc jednak sprawdza się, to co gdzieś czytałam, ze większe adenia lubią ostre ciecie,
a tu jak jeszcze mają troskliwa Twoją opiekę ... od razu widać rękę mistrza
ciekawe kiedy i jak zakwitną, a może pójdą w kształt
a tu jak jeszcze mają troskliwa Twoją opiekę ... od razu widać rękę mistrza

ciekawe kiedy i jak zakwitną, a może pójdą w kształt

- Akwelan_2009
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Do mistrzostwa w opiece nad tymi ładnymi roślinkami to jest mi bardzo, ale to naprawdę bardzo, bardzo daleko. W mocnym przycinaniu sadzonek stawiam pierwsze kroki, nie zawsze roślinki zachowują się tak jakbym chciał. Są takie, które po przycięciu zatrzymały wzrost, "żyją", rosną w kaudex, ale bocznych gałązek nie produkują. Więcej "eksperymentów" na sadzonkach nie będę robił, zakończyłem przygodę z wysiewem nasion, dla siebie pozostawiłem tylko kilka sadzonek, czekam na pierwsze kwiaty i tutaj roślinki już same muszą zadecydować kiedy zakwitnąć, a mnie pozostaje tylko cierpliwe czekanie
.
Do mistrzostwa w opiece nad tymi ładnymi roślinkami to jest mi bardzo, ale to naprawdę bardzo, bardzo daleko. W mocnym przycinaniu sadzonek stawiam pierwsze kroki, nie zawsze roślinki zachowują się tak jakbym chciał. Są takie, które po przycięciu zatrzymały wzrost, "żyją", rosną w kaudex, ale bocznych gałązek nie produkują. Więcej "eksperymentów" na sadzonkach nie będę robił, zakończyłem przygodę z wysiewem nasion, dla siebie pozostawiłem tylko kilka sadzonek, czekam na pierwsze kwiaty i tutaj roślinki już same muszą zadecydować kiedy zakwitnąć, a mnie pozostaje tylko cierpliwe czekanie

Mieczysław
Mieczysław
- lbanek
- 200p
ale tak może mówić tylko ktoś, kto już coś (DUŻO) wie o danych roślinkach,Akwelan_2009 pisze:Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Do mistrzostwa w opiece nad tymi ładnymi roślinkami to jest mi bardzo, ale to naprawdę bardzo, bardzo daleko. W mocnym przycinaniu sadzonek stawiam pierwsze kroki, nie zawsze roślinki zachowują się tak jakbym chciał. Są takie, które po przycięciu zatrzymały wzrost, "żyją", rosną w kaudex, ale bocznych gałązek nie produkują. Więcej "eksperymentów" na sadzonkach nie będę robił, zakończyłem przygodę z wysiewem nasion, dla siebie pozostawiłem tylko kilka sadzonek, czekam na pierwsze kwiaty i tutaj roślinki już same muszą zadecydować kiedy zakwitnąć, a mnie pozostaje tylko cierpliwe czekanie.

kto różnych przygód doświadczył, a na FO dobrze móc w razie czego
takiego kogoś jak Ty się poradzić,

mam nadzieję, że uda Ci się to, co zamierzyłeś a kwiatami się tu pochwalisz,

a do wątku i tak będę zaglądać, pewnie tak jak inni

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ja myślę, że zakwitną szybciutko, tak ładnie wyglądają i rosną zdrowo, widocznie jest im bardzo dobrze u Ciebie. Wnet się odwdzięczą kwiatuszkami 

- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Piękne cięcie
Zresztą ja jestem zwolennikiem cięcia . bo po przycięciu roślinki zaczynają się ładnie krzewić . Zauważyłem że Adenium po przycięciu zachowuję się trochę jak jabłoń
Wytwarza gałązki boczne o co nam oczywiście chodzi ale praktycznie zawsze ma jeden lub czasami 2 pędy główne ( przewodnik ) Na moje kilka sadzonek tylko jedna rośnie w formie "krzaka" ( najstarsza ma jakieś 6-7 gałązek które się rozgałęziają i so praktycznie jednakowej długości ) ale to zasługa przycinania i przemarznięcia pędów wczesną wiosną tego roku
reszta po mimo tego że systematycznie je przycinam ( za kilka dni czeka je ponowne cięcie ) Zawsze puszcza nowe gałązki boczne i jeden przewodnik . Więc jest też na to sposób a mianowicie to samo co robi się u drzew owocowych . Trzeba po prostu co jakiś czas czyli co 2-3 pary listków ( można i więcej w zależności od tego jak chcemy uformować swoje Adenium ) uszczykiwać główny pęd . Tak samo można też robić z gałązkami bocznymi gdy chcemy żeby zaczęły się rozgałęziać, ale coś za coś
Im bardziej będziemy cięli tym dłużej będziemy czekali na kwiaty
No to mam nadzieję że nie zanudzam na razie to tyle z mojej obserwacji co do cięcia 

- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Piękne grubaski gratuluję dobrej ręki i życzę szybkiego zakwitnięcia. 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Tak się przyglądam i przyglądam i widzę, że obciąłeś jej wszystko to co miała żywe i zielone?
W związku z tym techniczne pytanie: czy zdarzyło Ci się stracić roślinę przez zbyt drastyczne cięcie?
- lbanek
- 200p
podłączam się do pytania Lucy,
a może z adenium jak z gruboszem: nawet po drastycznym przycięciu
do samych pieńków - odbijają nowe listki?!
a może z adenium jak z gruboszem: nawet po drastycznym przycięciu
- Akwelan_2009
- nie, nie miałem takiego przypadku, nawet przy bardzo młodych 3 - 4 liściowych sadzonkach./ ... /czy zdarzyło Ci się stracić roślinę przez zbyt drastyczne cięcie?
- przyciąłem bardzo młode sadzonki Adenium m/w w ten sposób i zawsze, chociaż w różnych ilościach i bardzo zróżnicowanie w czasie wyrastały nowe młode gałązki. Przycięte bardzo mocno młode sadzonki, dość długo "zbierają" się do budowy nowych gałązek.nawet po drastycznym przycięciu
Mieczysław
Mieczysław
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Spokojnie nie przyciął aż tak bardzo
Adenium wypuszcza nowe pędy z uśpionych oczek a każde takie uśpione oczko jest tam gdzie jest lub był kiedyś liść 

- lbanek
- 200p
Czyli nie ma się co stresować, jak kilka liści opadnie, bo roślinie może to wiosną wyjść na dobre
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Nie, no ja przecież nie mówię, że te są przycięte mocno! Pytam tylko na wszelki wypadek, bo wiesz - zaraz będę musiała przycinać swoje, w końcu mają już dobre 2-3cm wysokości!przemo1413 pisze:Spokojnie nie przyciął aż tak bardzo

A że nie mam żadnej praktyki, to i podglądam to tu to tam u tych, co już posiedli Wiedzę

Bardzo mi się podobają te grubaśne brzuszki u ostatnio pokazanych Adenium Mieczysława