Biankowe storczyki

Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Biankowe storczyki

Post »

Pora się przywitać i powolutku przedstawić lokatorów zamieszkujących moje parapety. Jeśli chodzi o storczyki, są to przeważnie jakieś biedy pochodzące z półki przeznaczonej do wyrzucenia lub przekwitnięte - z przeceny. Pomyślałam sobie,że jeśli mi się uda, to odratuję, a jeśli nie, to przynajmniej nie będzie mi żal,że skróciłam żywot jakieś roślinki. O storczykach nasłuchałam się sporo przeróżnych informacji. Długo zastanawiałam się, czy zaczynać z nimi przygodę, czy raczej zainwestować w bluszczyk, ponieważ storczyki są tak trudne w uprawie,że pewnie i tak nie dam sobie z nimi rady. Przechodząc obok mieszkań często zaglądałam w okna podziwiając puszące się w nich phalaenopsisy. Pomyślałam sobie - skoro tyle osób potrafi hodować te piękne kwiaty, to dlaczego mnie miałoby to się nie udać? W ten sposób pod mój dach trafił pierwszy storczyk - bez kwiatów, nawet pędu nie miał, ponieważ ktoś w sklepie uznał za stosowne poucinac co się dało, ale korzonki wydawały się zdrowe.
Storczyk odwdzięczył się obdarowując mnie ślicznymi, ogromnymi białymi kwiatami. :D
Awatar użytkownika
olgierdyna
200p
200p
Od: 26 sie 2013, o 10:31

Re: Biankowe storczyki

Post »

:wit na forum.
Piękny storczyk - cudowna niespodzianka :D
Zapowiada się ciekawie
Pozdrawiam
Kinga

Zielono mi- Zapraszam
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p
Od: 15 lip 2013, o 15:05

Post »

Witamy na forum i czekamy na więcej zdjęć;)
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Wpadłam i ja się przywitać :wit
Witaj na FO ;:180
Piekny białasek i czekam na więcej zdjęć ;:7
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

Witaj ciepło ;:108

Piękny białasek, mam nadzieję że będzie wiecej zdjęć - bo okazów to jest pewne ;:333
Bianka16
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję, za tak miłe powitanie ;:3
W takim razie historii część dalsza. Zanim jeszcze białasek pokazał mi swój wdzięczny nosek musiała upłynąć dłuższa chwila. W tym czasie zaglądałam od przypadku do przypadku na sklepową półkę z "wyrzutkami" i pewnego dnia wystawiono tam kolejne doniczki z falkami a wśród nich o dziwo, kilka jeszcze kwitnących storczyków. Zaczęłam bić się z myślami- kupić, nie kupić, no przecież jednego już mam, na dodatek nie wiem jakiego koloru, a co będzie jak okaże się,że kupię identycznego jak ten poprzedni? Po co mi dwa takie same kwiatki? Hmm, ale ja mam na razie same listki a mnie się marzą kwiatki ... I tak w domu zawitał różowy piegusek....
To już jego kolejne kwitnięcie, obdarza nas pełnią swego piękna prawie non stop.

Na okiennym parapecie stanął więc kolejny nabytek :tan
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Śliczny piegusek i czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie tylko Ty Kami czekasz :))
:wit Anka z tej strony!!
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Ooo i Ania jest ;:138 ;:196
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Witaj na FO ;:168
Bardzo spodobał mi się różowy piegusek ;:215 Czekam na resztę zdjęć Twojej kolekcji :wink:
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Bianka16
100p
100p

Post »

O jej, jak się cieszę,ze komuś mogą podobać się tak bardzo pospolite storczyki, takie storczyki których pełno w każdym markecie. Dla mnie każdy kwiat jest wyjątkowy, ponieważ wiąże się z nim jakaś historia. Kolejny storczyk był także "banalny", ale w tej swojej prostocie piękny. Przybył do mnie jako prezent, wspaniały czteropędowy biały obsypany kwieciem storczyk, na jednej z podpórek wisiał emblemat kwiaciarni z której ten okaz pochodził. Spojrzałam na niego i wiedziałam,że jeszcze kilka dni a pewnie wylądowałby na kwiaciarnianym śmietnisku. Storczyk przechodził ostatnią fazę kwitnienia a jego listki traciły turgor. Cieszył moje oko jeszcze ok tygodnia po czym zaczął zrzucać więdnące kwiatki. Dwa z pędów centymetr po centymetrze usychały. Storczyk nie był zaatakowany przez żadne szkodniki ani choroby, najwidoczniej źle się nim wcześniej opiekowano. Kwiatek jednak miał wolę życia i teraz powolutku zaczyna się odradzać, wypuścił kolejny pęd na którym zakwitł.

Wraz z kwieciem na drugim jeszcze zielonym pędzie odżyło jedno z oczek i ku mojemu zdziwieniu wyrosły na nim listki z jednym kwiatkiem.

Na zdjęciu keiki zrzuciło już kwiatka, ale nadal czekam na korzonki. Taka mała rzecz a cieszy. :heja
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj! :wit
Śliczne masz storczyki, a i historie ich są ciekawe! Ja również od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką kilku storczyków i uczę się dopiero jak się z nimi obchodzić. ;:7
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p

Post »

Ooo doczekałaś się własnego keiki ;:138
U mnie nic samo z siebie nie chce się rozmnażać i wszelkie maluchy jakie mam to były już na roślinach matecznych w dniu zakupu,a jednego dostałam ;:108
Bianka16
100p
100p

Post »

To moje pierwsze i jedyne keiki, mam nadzieje,że uda mi się je utrzymać i doczekać się kolejnej zdrowej i silnej roślinki. Ten storczyk w ogóle jakiś dziwny jest, nie dość, że w tej chwili na jednym pędzie ma kieki, to na drugim oprócz kwiatów jeszcze mu odbiło ;:219

Obrazek

Moje oko cieszyły barwy falków, ale pewnego pięknego dnia ktoś mnie zapytał:
- Czy te kwiaty pachną?
Zaprzeczyłam z nutką żalu w głosie, no ale nie można mieć wszystkiego, albo wygląd albo zapach.
- Storczyki nie pachną, odpowiedziałam.
Zapragnęłam czegoś co roztoczy wonną nutkę w moim pokoju. Wrzuciłam hasło do wyszukiwarki i ... jakie było moje zdziwienie kiedy wśród różnych gatunków kwiatów znalazłam... storczyki. ;:oj
Wtedy dopiero przekonałam się,że storczyk, to coś więcej niż tylko phalaenopsis, jest ich tak wiele odmian,że moje marzenie nie jest wyssane z palca, mogę je spełnić. Pytanie tylko - gdzie można takie kwiaty kupić. Pierwsza moja myśl,żeby spojrzeć do pewnego portalu aukcyjnego. Traf chciał,że ktoś sprzedawał przekwitnięte a wśród nich te pachnące.
Tak, tak, ja chcę, choć jedną sztukę, tylko jedną i aż jedną ... ;:65 ;:65 ;:65
Klik i poszło zamówienie ...
Niestety okazało się,że mój tak wyczekany kwiatek nie może być wysłany ponieważ była to zima i temperatury spadały do -10 stopni. Storczyk nie przetrwałby drogi.
To czekanie było nieznośne. Miałam wrażenie,że dni ciągną się w nieskończoność, niecierpliwie patrzałam na wskazania termometru usiłując siłą woli podnieść słupek rtęci, ale bezskutecznie. Wpadłam na szalony pomysł,że skoro i tak czekam, to może by domówić jeszcze jednego storczyka, tak za jedną przesyłką, przecież to bardziej ekonomicznie wychodzi, prawda? ;:224
Po dwóch tygodniach w końcu nastały cieplejsze dni i wreszcie kurier zapukał do moich drzwi z wyczekaną paczuszką. Mimo,że kwiatki były bardzo dobrze zabezpieczone, to jednak troszkę to zimno dało im się we znaki. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Jeden ze storczyków w tej chwili wygląda tak:

Obrazek

Obrazek
Śpieszę uspokoić, na jednym ze zdjęć trochę niepokojąco wygląda listek, ale to tylko dziwne odbicie flesha, listki są zdrowe i czyściutkie.
:tan
Awatar użytkownika
olgierdyna
200p
200p
Od: 26 sie 2013, o 10:31

Post »

Fajnie opowiadasz historie swoich storczyków :uszy
Pozdrawiam
Kinga