koralina pisze:Witaj!

Śliczności masz u siebie w domku, świetny pomysł z tymi połówkami orzecha kokosowego jako 'doniczek', chyba wykorzystam to u siebie

Początkowo połówki kokosów slużyły jako stylowe miski do klatki z chomikami, potem zauważyłem że świetnie się spisują jako doniczki dla roslin akwariowych no i od akwarium do terrarium i teraz służą jako doniczki, muszą miec tylko dziurki oczywiście!
ja mam catleyke, ale ona stoi w miejscu....nie chce kwitnąć, wypusciła dwa pędy- ale liście....co zrobić zeby mi zakwitła?
Ogólnie potrzebuje okresu spoczynku (zimowania), dokładniejsze wiadomości są w necie na stronach poświęconych storczykom.
Cathleya kwitła u Ciebie? Fantastycznie wygląda!!! Ja mam trzy, ale dwie takie zdechlakowate są teraz reanimowane, jedna tylko rodzi nadzieje na kwiaty w tym sezonie. Napisz proszę jak o nią dbasz.
Kupiłem ją za 5zł w Obi prawie rok temu, tania tylko dlatego bo przekwitła

Dlatego mam nadzieję że zakwitnie po zimowaniu. Trzymam ją w drewnianej skrzynce widocznej na zdjęciu, zrobionej z paneli podłogowych (najtańsze ale świetnie się sprawdzają). Co kilka dni zanurzam ją w misce z wodą i zraszam co 2-3dni. W grudniu zaniosłem ją na strych (miejsce chłodne ale jasne) i bardzo rzadko podlewałem, raz na 3-4tygodnie. Teraz, kilka dni temu przeniosłem ją z powrotem do pokoju, mając nadzieję że wytworzy pąki kwiatowe. Zobaczymy za jakiś czas czy mi się udało :P