Woda w basenie
Woda w basenie
Witam, może ktoś z Państwa spotkał się z takim problemem i będzie mógł pomóc.
Mamy basen 3 rok (10.000 litrów). W związku z tym, że po tym czasie powinno się wodę wymienić tak też zrobiliśmy. Napełniliśmy go i niestety woda jest żółta (ujęcie własne ze studni) Nie wiem czy to po tych deszczach? wsypaliśmy chloru i wyrównaliśmy pH, filtrowaliśmy całą noc i nic. Jestem wściekła bo wygląda to okropnie.
Z góry dziękuję Edyta
Mamy basen 3 rok (10.000 litrów). W związku z tym, że po tym czasie powinno się wodę wymienić tak też zrobiliśmy. Napełniliśmy go i niestety woda jest żółta (ujęcie własne ze studni) Nie wiem czy to po tych deszczach? wsypaliśmy chloru i wyrównaliśmy pH, filtrowaliśmy całą noc i nic. Jestem wściekła bo wygląda to okropnie.
Z góry dziękuję Edyta
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: żólta woda w basenie
Mieliśmy podobny problem, z tym że woda była prawie brązowa. Po wielu telefonach do producentów chemii basenowej, okazało się ze woda ze studni ma duża zawartość żelaza, a chlor to żelazo wytrąca. Musieliśmy wlać środek, który nazywa się FLOKUL ( wiąże on żelazo w grudki). Całe żelazo osiada na dnie i trzeba je zebrać odkurzaczem basenowym. Woda zrobiła się klarowna i czysta. Szkoda czasu ( i wody) na próby i błędy
.

-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jest jeszcze prostszy sposób
wystarczy napowietrzać wodę zwykłą akwaryjną kostką napowietrzającą
żelazo trójwartościowe zmieni się w dwuwartościowe i osiądzie w formie osadu na dnie
wystarczy napowietrzać wodę zwykłą akwaryjną kostką napowietrzającą
żelazo trójwartościowe zmieni się w dwuwartościowe i osiądzie w formie osadu na dnie
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Jacku, a jeżeli mój basen ma 30.000 litrów, to jaką ilość tej kostki akwariowej musiałabym wrzucić? To chyba nie byłby ekonomiczny biznes...
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Woda w basenie rozporowym
Drugi rok używam takiego sporego basenu rozporowego - wysokość 1m.
Jest w nim standardowa pompa z filtrem który po 1 dniu się zapycha i pompa się zapowietrza.
Ale to nie problem. Leję do basenu chemie, ta sama co w zeszłym roku. Po 3 dniach dno robi się zielone od glonów. Już 5 raz zmieniam wodę.
Co jest nie tak?
Jest w nim standardowa pompa z filtrem który po 1 dniu się zapycha i pompa się zapowietrza.
Ale to nie problem. Leję do basenu chemie, ta sama co w zeszłym roku. Po 3 dniach dno robi się zielone od glonów. Już 5 raz zmieniam wodę.
Co jest nie tak?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Re: zielona woda w basenie rozporowym
Brak równowagi biologicznej. Nigdy bym nie wpuścił dzieci do basenu gdzie leje się chemie, ludzie nie zdają sobie sprawy co w niej jest.
-
- 200p
- Kontakt:
hm w zeszłym roku było ok a co zrobić teraz?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Jaką chemię dajesz?
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Też mam basen ok. 13 tyś litrów , podstawą jest chlor . Do pływającego dozownika daję po 4-5 tabletek 20g. , jak się skończą dodaję następne . Co tydzień staram się dodać koagulant i alba super , chociaż nieraz się to przeciągnie nawet do 2 tygodni . Miałam w zestawie odkurzacz , ale się zepsuł i kupiłam odkurzacz do oczka i odkurzam basen , ale tak naprawdę to rurę z tego odkurzacza podłączam do filtra a mam zwykły papierowy i tak odkurzam dno basenu , filtr wyjmuję i dobrze myję z tego co się tam zbierze i używam kilka razy . Co kilka dni pompka chodzi po kilka godzin . Od kilku dni mam folię bąbelkową co pływa po wodzie i tak nie topią się już owady i liście . Mam też chlor w płynie , ale stosuję bardzo rzadko . Basen po sezonie myję dokładnie domestosem i dobrze suszę .
Pozdrawiam
Beata
taką brudną wodę mieliśmy po deszczach w państwowym rurociągu , ale po odstaniu i dodaniu preparatów się oczyściła

Pozdrawiam

taką brudną wodę mieliśmy po deszczach w państwowym rurociągu , ale po odstaniu i dodaniu preparatów się oczyściła

-
- 200p
- Kontakt:
kupiłem razem z basenem w zeszłym roku alba
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Sama alba to za mało , musi być chlor . Koagulant znowu z wody wytrąca cząsteczki tłuszczu i na drugi dzień pływają w wodzie maleńkie płatki i wtedy należy włączyć pompkę na kilka godzin i jeszcze szczotką pojeżdzić po dnie basenu ,żeby to co chce osiąść , krążyło w wodzie .
Pozdrawiam
Beata
Pozdrawiam

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lip 2015, o 11:27
Basen na ogrodzie działkowym; proszę o pomoc
Witam.
Jestem nowy ??? Ale mam do Was pytanie. Posiadam basen na ogródku działkowym. 244x60 o ile się nie mylę. Woda z kranów na takich działkach nie jest zdatna do picia. Napełniłem nią basen i włożyłem tabletkę z chlorem na dwie noce póki co. Dzisiaj odwiedziłem mój basen, który niestety miał wodę koloru bardzo mocno rdzawego. Nie wiem co jeszcze mam zrobić żeby kolor wody był inny (czystszy). Dodam, że nie mam prądu na działce i nie mam możliwości podłączenia pompy. Kupując osprzęt zostałem zapewniany , że kolor wody powinien być dużo jaśniejszy dzięki tabletce. Co trochę wydało mi się dziwne.
Bardzo proszę o pomoc.
Jestem nowy ??? Ale mam do Was pytanie. Posiadam basen na ogródku działkowym. 244x60 o ile się nie mylę. Woda z kranów na takich działkach nie jest zdatna do picia. Napełniłem nią basen i włożyłem tabletkę z chlorem na dwie noce póki co. Dzisiaj odwiedziłem mój basen, który niestety miał wodę koloru bardzo mocno rdzawego. Nie wiem co jeszcze mam zrobić żeby kolor wody był inny (czystszy). Dodam, że nie mam prądu na działce i nie mam możliwości podłączenia pompy. Kupując osprzęt zostałem zapewniany , że kolor wody powinien być dużo jaśniejszy dzięki tabletce. Co trochę wydało mi się dziwne.
Bardzo proszę o pomoc.
Re: Woda w basenie
Witam.
Zakupilismy basen 13 000l. Napelniony woda ze studni. pH wyregulowane, zastosowane chlorowanie szokowe. Woda zrobila się pomaranczowa, rdzawa. Wyczytalam ze to z powodu zelaza w wodzie studziennej. Zastosowalismy środek flokujacy, czekamy 24 godziny i nic. Nie zrobil sie żaden osad na dnie ktory można by odkurzyć. Woda dalej jest czysta tylko z pomaranczowym odcieniem. Po testach wyszlo ze za dużo chloru wiec dodalismy troche wody zeby go wyrownac i ponownie dalismy srodek flokujacy, ale dalej nic. Niemamy juz pomyslu. Tylko taki żeby wylac wode. Alee jak nalejemy swierzej to bedzie to samo.... Ktos pomoże?
Zakupilismy basen 13 000l. Napelniony woda ze studni. pH wyregulowane, zastosowane chlorowanie szokowe. Woda zrobila się pomaranczowa, rdzawa. Wyczytalam ze to z powodu zelaza w wodzie studziennej. Zastosowalismy środek flokujacy, czekamy 24 godziny i nic. Nie zrobil sie żaden osad na dnie ktory można by odkurzyć. Woda dalej jest czysta tylko z pomaranczowym odcieniem. Po testach wyszlo ze za dużo chloru wiec dodalismy troche wody zeby go wyrownac i ponownie dalismy srodek flokujacy, ale dalej nic. Niemamy juz pomyslu. Tylko taki żeby wylac wode. Alee jak nalejemy swierzej to bedzie to samo.... Ktos pomoże?
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Re: Woda w basenie
Jeżeli w wodzie kolor jest spowodowany rozpuszczonym żelazem to witamina C to zmieni. Woda stanie się klarowna ale sole żelaza się skrystalizują osiądą na dnie i ścianach basenu. Tak zapłacimy za to później szorując nierozpuszczalne w wodzie sole. Przerabiałem tą lekcję.