Powoli prace ruszają pełną parą ... do wielu prac, będziemy używać elektronarzędzi.
Do tego najczęściej potrzebujemy przedłużacz. Z doświadczenia wiem, że używamy różnych co nam w rękę wpadnie.
Jeśli planujemy kupić nowy przedłużacz, proponuję chwilę zastanowić się ponieważ większość "pomarańczowych" przedłużaczy jest wyjątkowo kiepska.
Główne ich wady to:
- bardzo kiepska izolacja (łatwo się przecina, a w zimnym pęka)
- mały przekrój przewodu (czasem są grube, ale w środku mamy bardzo mało miedzi, przez co przedłużacz grzeje się).
- często są to przedłużacze 2 przewodowe, a powinny być 3 przewodowe (chyba, że używamy elektronarzędzi tylko 2 przewodowych bez ochronnego).
Rodzinie i znajomym robię przedłużacze dużo porządniejsze ... ponieważ przewód jest dużo grubszy, a izolacja potrafi wytrzymać naprawdę wiele.
Przedłużacz gumowy jest dużo cięższy, dzięki czemu podczas koszenia nie jest podnoszony przez kosiarkę gdzie może zostać ucięty przez nóż (oczywiście nie można jeździć kosiarką po przedłużaczu, bo zawsze zachodzi obawa uszkodzenia, ale jeszcze mi się tak nie stało).
Dzięki grubej izolacji nie ma obawy przebicia w kałuży (choć powinno się unikać dużej wilgotności i wody.
Mniej więcej tak wygląda gotowy przedłużacz 230V 3x2,5mm2 20m z gniazdami gumowymi.

Wtyczka gumowa 230V 10(16A)

Gniazdo gumowe z klapką 230V 10(16A)

Wersja gumowa, ale z wtyczkami plastikowymi - nie zalecam takich oszczędności.

Każdego interesują ceny ... oczywiście zależy to gdzie są kupowane elementy.
Mniej więcej kosztuje mnie to:
- wtyczka gumowa 8,5zł
- gniazdo gumowe z klapką 12,5zł
- przewód gumowy 3x1,5mm2 około 2,7-4zł,
- przewód gumowy 3x2,5mm2 około 4,5zł
Ceny przewodów są naprawdę bardzo zróżnicowane ponieważ zależy to od jakości użytej izolacji - do cen powyżej doliczyłbym +20%, ponieważ w detalu bywają droższe, ale można wspomóc się internetem.
Przewody nazywane są np. OW, OPDżo, H07RN-F, H05RR-F itp.
Pamiętajmy, że większość przedłużaczy pomarańczowych ledwo ma przekrój przewodu 1mm2, spotykałem nawet 0,22mm2 gdzie kosiarka nie chciała działać.
W razie pytań z chęcią dopowiem

pozdrawiam