Woda na działce - jak uzdatnić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Kalinosia5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2013, o 00:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Woda na działce - jak uzdatnić

Post »

Witam,
Zakupiłam działkę ROD, ale ponoć nie wolno używać tej wody do picia, tylko do podlewania. A ponieważ mam dzieciaki zastanawiam się jak ją uzdatnić?
Są jakieś wyjścia?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ROD woda nie do picia- jak uzdatnić

Post »

Prawdę mówiąc nie wiem, sama kupuję wodę mineralną i ją piję.
Nie widzę sensu w uzdatnianiu wody w ROD, takiej i pewniej będzie jednak kupowanie wody.
Kalinosia5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mimo wszystko szukam rozwiązania. Dzieci mają 1 i 3 nie chce ryzykować że woda z rzeki spowoduje jakieś choróbska i bóle brzucha.
Wiem że są różne filtry nawet do deszczówki. Dzięki temu na bieżąco mogę myć i owoce i rączki bez ograniczeń, szczególnie jak pojadę z nimi sama.

Jakie są wasze doświadczenia?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Na jakiej podstawie stwierdzono że się nie nadaje? Jakie parametry przekroczone? Bo by coś usunąć należy wiedzieć co by zrobić to tanio.
Jeśli to tylko zagrożenie bakteryjne to można użyć tabletek z chlorem - ale to dla dorosłych.
Jeśli to azotany itp - to użyć filtra z żywicami.
Albo zainwestować w filtr RO (odwróconej osmozy), ale wówczas przydałoby się jakaś sól (mieszanka) do jej mineralizacji
Woda taka pita w zbyt dużych ilościach potrafi się odbić niekorzystanie na zdrowiu jak brakujących mikroelementów nie uzupełniamy w inny sposób.

Albo po prostu kup Katadyn Vario,
Obrazek
lub coś z tej serii lub podobnej.

A jak nie chcesz ryzykować tak naprawdę, to bierz dla nich wodę butelkowaną. Bo powyższe metody są fajne dla osób które mają pojęcie i właściwie to użytkować. Bo o filtry trzeba umieć dbać by działały jak należy i bez niespodzianek.
Kalinosia5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witaj

Działkę mam 3 dni :) już zaczęliśmy ją obrabiać. Badań nie robiłam. Taką opinię wydał prezes, gospodarz a nawet mieszkańcy. Ponoć co chwila psuje się ich filtr i woda leci brudna.

Na działce przebywamy sporadycznie, nie planujemy mieszkać. O filtry może dbać narzeczony.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

W filtrach które zawierają węgiel aktywowany należy zmieniać Go po miesiącu od momentu pierwszego użycia. (wszystkie turystyczne, filtry typu Britta itp.)

W pierwszej kolejności - zdobądź info skąd taka deklaracja. Na ROD bardzo często może być łapana woda podskórna - jako przeznaczonej do podlewania. zapewne też w tym układzie nie ma sterylizacji - wiec jest niedopuszczona do picia.
filtry maja też to do siebie, by działały poprawnie muszą być regularnie i w miarę często używane. W tym układzie odpuściłbym sobie filtry i brał wodę butelkowaną z uwagi na dzieci. Jak dzieci beda starsze, to możesz sobie tam założyć małą stację uzdatniania wody.

Ostatecznie możesz bawić się w coś takiego:
http://www.sanrem.pl/AQUAMIX-N-stacja-u ... 137_2.html

http://www.ewf.net.pl/stacja-uzdatniania-wody/

Ale zawsze najpierw - zleć badanie wody (twardość, pH, Ca i Mg, azotany, azot, chlorki, E. Coli itp). Wówczas będzie wiadomo, czy warto instalować filtry.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”