Kompostownik - a granice działki, lokalizacja

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
wlazio17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2009, o 22:05

Kompostownik - a granice działki, lokalizacja

Post »

Witam mam pytanie odnośnie kompostownika a mianowicie czy istnieja jakies przepisy dotyczace polozenia kompostownika ? Czy musi byc polozony w jakiejś odleglosci od dzialki sasiadow ? pozdrawiam
x_P-42

Post »

Cyt. : "Szambo i kompostownik. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej urządzenia sanitarno-gospodarcze (takie jak zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe, doły ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc nie większej niż cztery i podobne urządzenia o pojemności do 10 m3, w tym kompostowniki) mogą być sytuowane:
5 m od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi, przy czym nie dotyczy to dołów ustępowych w zabudowie jednorodzinnej;
2 m od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego albo
mniej niż 2 m od granicy działek, a nawet przy samej granicy - pod warunkiem że kryte zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe lub doły ustępowe sąsiadują z podobnymi urządzeniami na działce obok i zachowano odpowiednie odległości od okien i drzwi budynku oraz od studni. Powyżej określone odległości wyznacza się dla pokryw i wylotów wentylacji szamba czy dołów ustępowych. "

Zobacz tutaj : http://forum.muratordom.pl/jak-daleko-o ... 130003.htm
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas na działkach niektórzy właśnie tak na początku zrobili: czterech sąsiadów, na styku ich działek wymurowali ażurkowe kompostowniki. Po 2 wspólne ściany,niższy koszt i porządnie wygląda, bo wciśnięte w najdalszy kąt.
Waleria
pw92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2013, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kompostownik, lokalizacja

Post »

Witam wszystkich.
Potrzebuję pomocy w pewnej kwestii :) Pod dużą śliwą składuję m.in. skoszoną trawę.
Co sądzicie o tym? Czy kompostownik pod śliwką to dobry pomysł? Czy powstające substancje podczas rozkładu nie będą szkodzić owocom a następnie tym którzy będą je jeść? A może przyciąga to jakieś dodatkowe szkodniki?
Proszę o radę mądrzejszych, czy mam podstawy do obaw?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Kompostownik pod drzewem?

Post »

Z kompostownika będzie: azot, potas, fosfor i inne mikroelementy oraz próchnica.
Dodatkowo na pewno powinny pojawić się dżdżownice oraz mrówki.

Czy będzie szkodzić Wam na pewno nie ale drzewu nie wiem bo nie wiem jakie ilości ww. pierwiastków będą się wydzielać.

Przy czym nie wydaje mi się by szkodził kompostownik drzewu.
Poczekajmy co inni powiedzą bo też mnie ten temat zaciekawił.

Ja u siebie mam kompostownik obok świerku pospolitego i sosny pospolitej oraz tuj i nie ma żadnych efektów ubocznych.
Awatar użytkownika
Robert ZMC
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 11:35

Post »

Mam na swojej piaszczystej działce kompostownik zlokalizowany przy szpalerze tuj biegnących wzdłuż ogrodzenia .Gołym okiem widać że 3 tuje bezpośrednio sąsiadujące z kompostownikiem są niemal dwukrotnie większe oraz zdecydowanie gęstsze od pozostałych .Tak więc wpływ kompostownika uważam za pozytywny w moim przypadku a drzewom owocowym również takie sąsiedztwo wyjdzie na dobre zakładając że kompostownik jest prowadzony właściwie
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Mam pryzmę obok drzew.Pomiędzy leszczyną , mirabelką za nią świerki, sosny i tawułka.Żyją w zgodzie. To co się przerobi to przerobi, resztę wypije bluszcz :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
locash
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2015, o 20:17
Kontakt:

kompostownik przy tujach/iglakach

Post »

Witam
Mogę miec kompostownik przy tujach/żywotnikach? pH się za bardzo nie zmieni? drzewa są wysokie na ok 3 metry, więc mają parę lat
regulamin
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: kompostownik przy tujach/iglakach

Post »

Spokojnie możesz mieć.
mihrunnisa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2015, o 11:30

Post »

Witam
jestem nowa na forum i potrzebuje pomocy w kwestii kompostownika. A mianowicie w bliźniakiu na końcu działki umieściłam plastikowy kompostownik o pojemności 80l. Żeby nie było że coś specjalnie od strony sąsiadów posadził am dwie tuje które powoli rosną. Sąsiadów od mojej działki oddziela gęsta pergole. W kompostowniku składowania jest jedynie trawa po koszeniu z mojego ogrodu. Wszystko zgodnie z tym co wyczytałam jest ładnie zastosowane specjalnym środkiem do kompost. Jednak sąsiadka zaczyna robić mi wyrzuty ze jej śmierdzi. Zaznaczę iż jest to przesada bo naprawie dba o wszystko bo sama kocham przesadywac na ogrodzie i nie wyobrażam sobie żeby coś mi smierdzialo. Kompostownik stoi 1.5 id granicy działki. Proszę o pomoc czy mam go przesuwać tak jak karze mi sąsiadka na środek ogrodu ?
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Re: kompostownik i sąsiedzi

Post »

Wg prawa kompostownik do 10 m3 powinien być odsunięty przynajmniej 2 m od granicy działki w zabudowie zagrodowej jednorodzinnej, zobacz & 36 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690). Jednak 80 litrów to zaledwie 0,08 m3 więc nie wiem, o co cały szum. Chyba, że to literówka i ma 800 litrów, czyli 0,8 m3, jednak to nadal mniej niż 10 m3. Dla spokoju jednak przesuń go o te pół metra czy nawet metr, o ile się da.
mihrunnisa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak, ma być 800 l. W sumie to mam tam już wszystko zrobione i przesunięcie będzie dość trudne. :/ muszę pomyśleć bo jakoś nie bawi mnie rozmowa z sąsiadka która jest dumna że wyrzuca swoją trawę 15 m od ogrodzenia na czyjąś działkę budowlaną. Tłumacząc że i tak nikt się nie buduje. A jakoś nie jestem skłonna by iść na ustępstwa bo to ten typ daj palec weźmie rękę i nie wiem co jeszcze wymyśli. Bo w zeszłym roku kosiarka była zbyt głośna i kazała mi zmienić :)
Co do rozporządzenia to poczytałam i rozmawiałam w wydziale budownictwa w starostwie. Kierownik tego działu podobnie jak ja podparlby się rozdziałem 7 par.36 pkt 3 bo tylko w tym punkcie wyraźnie jest mowa o kompostowniku . chodzi o kompostownik powyżej 10 m3. Wiec stwierdził że moj 800l może stać jak stoi.
Ogólnie temat małych do 10 m3 kompostowników z supermarketów nie jest jasno rozwiązany.

Dzięki
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Weź to na piśmie jeśli się da. Tu zgoda, powyżej 10 m3 jest opisane szczegółowo, ale jak się ma sąsiada upierdliwego, to lepiej dokładnie zmierzyć, sprawdzić, dopytać. Ja swego czasu stawiałem garaż blaszak i chyba jako jedyny w okolicy zgłosiłem do wydziału budownictwa. Ale mam spokój, w razie jakby sąsiada coś kłuło w oczy to może sobie skarżyć. A na sąsiadkę masz haka, zrób jej fotkę jak podrzuca tą trawę i się uspokoi.
mihrunnisa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak też zrobię. Postaram się o wszystko na piśmie + małe en face :)
Awatar użytkownika
Dzialkowiec93
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 mar 2015, o 17:33

Post »

Nie da rady jakoś się dogadać z sąsiadem? Aż tak sąsiadom te 0.5 m przeszkadza?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”