Jaka kosiarka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2012, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaka kosiarka

Post »

Witam.
Zamierzam kupić kosiarkę do ogrodu, pow. trawnika to ok. 600m na jednej działce i nieraz na drugiej trochę więcej.
Nie potrzebuję cudów lecz chciałbym kosiarkę, którą da się wykosić między drzewkami oraz taką, której nie będę musiał naprawiać co koszenie.

Koszt to najlepiej do 1000zł i w miarę możliwośći aby była w Leroy Merlin bo mam spory rabat :wink:
Pod uwagę biorę na dzień dzisiejszy:
Kosiarka spalinowa bez napędu 410BP STERWINS
Kosiarka przeznaczona jest do koszenia małych trawników. Mała i zwrotna pozwala na łatwe manewrowanie. Pięciostopniowa regulacja wysokości koszenia pozwala na optymalne dopasowanie wysokości cięcia, a pojemny kosz na efektywną pracę. Dodatkowym atutem urządzenia jest 3-letnia gwarancja na metalowy korpus.
Nr referencyjny: 43975274
Kosiarka spalinowa z napędem RLM4617SM RYOBI
Kosiarka z bardzo innowacyjnym i mocnym silnikiem górnozaworowym (OHC) marki Subaru. Koszenie nią jest bardzo wydajne i ciche. Wyposażona dodatkowo w przedni zderzak wykonany z tworzywa sztucznego zabezpieczający kosiarkę przed uderzeniami i zadrapaniami. Przeznaczona do małych i średnich trawników.
Nr referencyjny: 44190650
Kosiarka spalinowa z napędem JL43Z
Kosiarka do małych i średnich trawników. Żywotny silnik i napęd na tylne koła sprawia, że koszenie nią jest bardzo komfortowe. Małe gabaryty kosiarki ułatwiają manewrowanie między przeszkodami oraz koszenie trudno dostępnych miejsc. Dodatkową zaletą kosiarki są łożyskowane kulkowo koła o małej awaryjności. Funkcja centralnie regulowanej wysokości koszenia pozwala jednym ruchem ustawić pożądaną wysokość ciętej trawy.
Nr referencyjny: 44424576
Kosiarka spalinowa z napędem JL46ZC3
Kosiarka przeznaczona do małych i średnich trawników. Koła w kosiarce mocowane są na łożyskach kulkowych co poprawia ich żywotność. Dzięki centralnie sterowanej wysokości koszenia, jedną dźwignią można łatwo dopasować wysokość ciętej trawy. Napęd na tylne, duże koła i dobrej jakości silnik sprawia, że kosiarkę użytkuje się bardzo komfortowo. Dodatkowym atutem kosiarki jest funkcja mieląca i szeroki mechanizm tnący, który pozwala skrócić czas koszenia.
Nr referencyjny: 43972502
I teraz jeszcze pytanie. Silnik Subaru, Honda czy B&S oraz dolno czy górnozaworowy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi oraz mile widziane propozycję z Leroy Merlin :wink:

PS. Więcej do znalezienia tutaj: http://www.leroymerlin.pl/gazetka-projekty-2013.html
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaka kosiarka

Post »

Subaru, Honda czy Brigs. - chyba nie ma znaczenia. W w ogóle nie zaprzątałbym sobie głowy czy dolno czy górnozaworowy.

A jakie masz potrzeby? Co ta kosiarka ma robić?

- zbierać trawę do kosza, czy też zapuszczasz trochę trawnik, kosisz po mokrym itp? I kosisz przez to bez kosza - wówczas wyrzut boczny się przydaje, nie sypie trawą na buty.
- funkcja mielenia - zostawiasz resztki trawy czy ma być idealnie wysprzątane.

z napędem czy bez. Napęd to komfort. Jeśli cena nie gra roli, brałbym z napędem, ale wówczas lepiej by silnik był mocniejszy (napęd trochę zabiera)

Wiadomo kółka łożyskowane lepsze. Określ swoje wymagania i będziesz miał prostą odpowiedź.

na 600m2 to te 4 kuce powinny być min. no i jak najszersza (tu wygrywa subaru z zapasem mocy). Przy czym z dwóch ostatnich brałbym JL46ZC3 jako cichszą. Zderzak mi nie potrzeby a wyrzut boczny się przydaje a trawę zwykle utrzymuje na dopuszczalnej wysokości. a Ty jakie masz zapatrywania?
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ogólnie to potrzebuję kosiarki jak najbardziej zwrotnej abym mógł dotrzeć do różnych zakamarków i nie używać tak dużo podkaszarki jak to robiłem do tej pory. Nie potrzebuję nie wiadomo jakiej dużej szerokości korzenia bo jak by się uparł mam do skoszenia co jakiś czas większy obszar niż ten co tutaj podałem i tam jeżdżę traktorkiem więc tutaj również mogę przejechać te największe obszary.

Trawę wolałbym aby zbierało do kosza, koszę zazwyczaj suchą trawę chociaż zdarza się, że rano wparuję na trawnik i jest trochę mokra - różnie to bywa.

Co do tych silników to wiem, że te firmy są raczej na wysokim poziomie i co do psucia się przy odpowiednim serwisowaniu nie powinno być problemu ale szukam takiego silnika, że jak mi się przepali tłumik to nie będę musiał zamawiać i nie wiadomo ile czekać tylko aby części były ogólnie dostępne.

Górno czy dolnozaworowy...jest jakaś większa różnica? Odpalają bezproblemowo czy będę musiał wstać 30min wcześniej i szarpać się z kosiarką aby odpaliła?

Pozdrawiam, Damian.

PS. Spotkałem się jeszcze z opiniami na różnego rodzaju forach, że silniki B&S 450 series - 3,5km; 500 series - 4km; 550 series - 4,5km mają problemy mechaniczne tzn. jakieś membrany w gaźniku czy coś podobnego. Słyszał ktoś coś na ten temat?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

posiadam 450 B&S i nie mam powodu do narzekań. Za wyjątkiem jednego: jeśli zbiornik jest poniżej 1/4 paliwa to ma problem ze startem - wówczas nie chce palić zgodnie z rekomendacją że zapala max za 2 pociągnięciem.

Obawiam, że żadna z kosiarek mimo największej zwrotności nie jest w stanie wejść w kąty i bez podkaszarki się nie obejdzie.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Silniki górnozaworowe są dużo lepsze.
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Silniki górnozaworowe są dużo lepsze.
Dlaczego? Więcej informacji poproszę, czym się różnią oprócz położenia zaworów?
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Chyba tylko tym że łatwiej odpalają i mniej palą,są po prostu sprawniejsze.
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Odpalanie gorsze. Nic mi to nie mówi - nie idzie tego odpalić czy jak? Nie ma problemu abym pociągną za szarpak dwa razy.
Chodzi mi po prostu o to aby się nie psuła co koszenie.
Nie mam dużo do koszenia, a spalinową chce dlatego, że przewód się strasznie plącze między roślinami i bardzo denerwujące to jest, a poza tym na innej działce nie ma jeszcze prądu, a trawa jest więc agregatu nie będę woził za sobą :wink:

Zastanowiłem się jeszcze nad tą:
http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrod ... 1,l73.html
oraz wspomnianą już wcześniej:
http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrod ... 0,l73.html

Raczej wybór padnie na jedną z nich. Zależy mi na zwrotności.

Jak może ktoś polecić co z tej strony było by świetnie: http://www.leroymerlin.pl/szukaj.html?q=kosiarka

Szerokość koszenia ok 46 cm max.
blizniak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lis 2010, o 23:52

Post »

Masz rację, silniki B&S do serii 500 są awaryjne i to bardzo. mają jednak zaletę, że są do nich wszystkie części. To opinia serwisowa w Polsce a nie moje zdanie - opiera się na "masówce" a nie jednej sztuce urządzenia.
Co mogę Tobie zaproponować. Silnik OHV górnozaworowy lub B&S powyżej serii 500, Honda, Kawasaki - do nich masz najwięcej części i serwisów obsługujących. Silnik Subaru ok, gorzej z częściami (filtry itp). Szerokość koszenia ca 47 cm (na 600 m2 wystarczająco), bierz kosiarkę z napędem i z trzema funkcjami koszenia. Kupując w Leroy pamiętaj - zapytaj o dostępność noża i tulei noża za rok a w razie awarii nie licz na szybką pomoc sewisu. silnikiem sie nie przejmuj, tłumnika nie przepalisz, szybciej zajedziesz kosiarkę.

Pozdrawiam
Bliźniak
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Sam już nie wiem. Byłem przekonany do tej: http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrod ... 0,l73.html

Z silnikami powyżej 500 to już są większe szerokości = mniejsza zwrotność.

Możesz jakąś polecić najlepiej z Leroy Merlin?

Prosiłbym o szybką odpowiedź bo za jakąś godzinkę będę w sklepie i muszę decyzję podjąć.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pochwal się co kupiłeś. Z tej powyżej będziesz zadowolony. Dzięki napedowi robi się zwrotna. Naciskasz na rączke, tak że przednie kółka uniosą się do góry, właczasz napęd i wystarczy lekko przyłożyć siłę na jedną stronę a już "sama" wykonuje skręt napędzana silniczkiem.
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok, prawie wybrana z tym, że chciałbym kupić dobry olej aby trochę pochodziła.
Jakiś konkretny czy pierwszy lepszy z brzegu?
blizniak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Olej w czarnym opakowaniu 0,6 litra B&S (Briks&Stratton). Weż 2 opakowania. Pierwsza wymiana po 6 godzinach pracy, następne co 20 godzin

-- 21 kwi 2013, o 11:21 --

Jeżeli wybrałeś markę Sterling (ich własną) uważaj, za rok możesz mieć problem podstawowy (nóż, Tuleja noża).
Pracuję z nimi i wiem jak to działa
Sayan
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Skłonny jestem ku tej kosiarce. Co to jest w ogóle za firma. Bo silnik B&S, a korpus i cała reszta?
http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrod ... 0,l73.html

Co do noża to jeśli chodzi o sam nóż nie widzę problemu aby go dorobić. Tulejka, jak ona wygląda? Da się ją dotoczyć w razie czego?
blizniak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Noż dorobić jest bardzo ciężko. Myślę, że błędnie podchodzisz. Nie kupuj kosiarki dla silnika, uwierz. Teraz prawie wszystkie silniki są ok. Największym problemem jest reszta, jak pisałem nóż, trzymak noża (tuleja), koło napędowe tylne (to z zębatką), przekładnia napędowa (nie wiem nic na temat jej jakości jak siądzie do końca życia będziesz miał kosiarkę bez napędu bo nie dostaniesz do nisj części a nawet nowej. Skąd jesteś? Te kosiarki robione są pod zamówienie leroy w standardzie jak najtaniej z wymianą po gwarancji bez mozliwości zastosowania innych części zamiennych
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”