Ptaki egzotyczne -hodowla

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ptaki egzotyczne -hodowla

Post »

Czy ktoś na forum hoduje ptaki ozdobne?
Chodzi mi głównie o drobną egzotykę, bardzo chętnie poznam hodowców z naszego forum. :)

Ja trzymam drobną egzotykę:
http://drobna-egzotyka.jimdo.com/galeria/
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:01

Re: Ptaki egzotyczne -hodowla

Post »

Swego czasu hodowałem amadyny zebrowe i ostrosterne, do tego jeszcze gołąbki diamentowe i przepiórki chińskie oraz papużki faliste i nierozłączki. Aktualnie nie mam nic z egzotyki.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, wielka szkoda że nie hodujesz już ptaków, co wpłynęło na taką decyzję?
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:01

Post »

W zasadzie wszystkie zeszły z tego świata ze starości, a moja żona tak się do nich przywiązała, że za każdym razem miałem żałobę po ptaku.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozumiem, dobrze ze dożyły tam u was starości :)
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

Mój tata ma kanarki, gołębie i basztarda. Teraz samiczka kanarka właśnie wykluła dwóch maluszków-ptaszków.

A kiedyś mieliśmy papugi (nimfy, nierozłączki i faliste) i jeszcze ryżowce.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To gratuluje tacie, bo mnie nigdy nie udało rozmnożyć się kanarka. Jakoś szczęścia do nich nie miałam.
Trzymam głównie amadyny i astryldy, srebrnodziobki, jest jedna samiczka kanarka, papugi nimfy.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Jakie piękne zeberki ;:oj
Nie wiem czy mogę nazwć się hodowcą,raczej właścicielką papug;kiedyś faliste,nierozłączki,rozelle.Teraz tylko jedna NIMFA ,która jest z tzw.adopcji.Dalszy sąsiad znalazł,,coś co zlądowało na ogrodzie, wrzeszczy i gryzie i na pewno nasze,,Poszłam.wziełam do domu i jest z nami już 16 lat ,a ile ma dokładnie tego nikt nie wie :wink:
Miałam woliery i przychówek.To było kiedyś moje hobby i wielka miłość.
Awatar użytkownika
Silja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2013, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam miłośników ptaszków. :wit
Obecnie mam dwie Nimfy. Kiedyś była jeszcze papużka Kozia (niestety zachorowała i trzeba było podjąć smutna, ale jedyną słuszną decyzje) i Amanda Górska (gadała jak najęta :D ).Za czasów liceum miałam papużkę falistą, prosto od wspaniałego hodowcy. Po paru miesiącach mówiła prawie 30 słów ;:oj . Niestety już jej ze mną nie ma.
Bardzo lubię ptaki egzotyczne... miałam przyjemność bywać w domu u znajomej, która posiadała Żako i Kakadu. A także byłam gościem u hodowcy... i pierwszy raz na żywo i tak z bliska widziałam piękną parę Ar.
Pozdrawiam Was serdecznie :)
Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Mój tata kiedyś hodował kanarki i zeberki. Lubiłam ten świergot w mieszkaniu. Dla ptaków był przeznaczony oddzielny pokój.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wątek hop do góry, chciałabym poznać innych hodowców z naszego forum :)
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

O Zeberko....wooow....miałam zeberki dawno temu,sztuk dwie..........jednakże wolę papugi......obecnie nimfy(gadający Coco i wycofana Pipi) i wróbliczki.
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

ja z drobnej egzotyki to lubię: sikorki, szczygły, gile, rudziki, kowaliki i kilka innych - mam to na wprost okna z kuchni w ogrodzie. Jakoś zamiłowanie do ptaków w domu przeszło mi raz dwa z allergią na kurz.

Natomiast zazdroszczę znajomemu, który cały pokój zimowy zirka 24 m2, zapełnił właśnie zeberkami tak coś z 30-40 sztuk, bo jak sam mówi, nie jest w stanie się doliczyć. Wie tylko ile ma par lęgowych. Zazdroszczę mu nie tyle tych ptaszków, co samego pokoju a raczej ogrodu zimowego z nimi.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Witam Miłośników pierzastych stworzeń.

Oto moja ajmarkowa ekipa.
Katarzynki czyli ajmarki prążkowane.
Może hodowla to nie jest ale przeżyłam już piersze emocje związane z lęgami mojej parki.
Niebieska ptaszyna to dziecko zielonej parki. Nazywa się Klusek bo jako pisklak był gruby jak klucha i długo nie potrafił przecisnąc się przez otworek w budce. Między zielonymi w środku młodsza o dwa lata siostra Kluska Kiwi.
Było jeszcze żółte dziecko - Roszpunka ulubienica całej rodziny ale odeszła latem za Tęczowy Most.
Są wielkimi smakoszami liliowców. Zeżarły moje pierwsze liliowcowe nabytki czyli Fransa Halsa.Ale są tak kochane,że im wybaczyłam.

Obrazek
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Aniu cudowne Katarzynki....to takie same rozbójniki,jak moje wróbliczki....im to tylko chochliki z oczu wyglądają i wiecznie się namawiają:)

A z innej beczki-trafiła do mnie jakiś czas temu nimfa....widać było,że młodziutka,po wzięciu do rąk okazało się,że chuda,jak wykałaczka,wszystkie kosteczki sterczące. Osowiała,apatyczna. Była zachcianką nieodpowiedzialnych ludzi,którzy weszli do zoologa i stwierdzili:"a dziś kupimy sobie papugę, o tą". Na pierwszy rzut oka ptasia sprawiała wrażenie chorej. Na widok dłoni piszczała,nastawiała się jakby do karmienia. Na wszelki wypadek dostała antybiotyk,ale co się okazało? Ano to,że w zoologu ludziom z papugą sprzedano nieodpowiednią karmę! Bidulka wyjadała z niej tylko słonecznik. Była zagłodzona!!!!!!!!!Słów brak!!!!!
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”