Nawadnianie kropelkowe pod osłonami

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Nawadnianie kropelkowe pod osłonami

Post »

Witam :)
Chcę w tym roku, założyć nawadnianie kropelkowe w namiocie foliowym 12m / 6m, ponieważ mam problem z podlewaniem pomidorow, ogórków i papryki wodą z węża ( za zimna, mamy własną studnie)
W wyszukiwarce na forum wpisywałam słowa związane z nawadnianiem kropelkowym itp., lecz przeglądarka niczego nie znalazła. Zapewne są tutaj wątki na ten temat , tylko wyszukiwarce ciężko znaleźć. Stąd moje pytanie... W jaki sposób (najtaniej) założyć sobie nawadnianie?? Posiadamy duży zbiornik na wodę 1000 l może w jakiś sposób go wykorzystać?
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Montana
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zwykła pompa wody + perforowany wąż do nawadniania kropelkowego. Wszystko w obi , to najtansza opcja
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Montana pisze:Zwykła pompa wody
Do czego ta pompa? do napełniania zbiornika wodą? ( jeśli tak , to jest zbędne u mnie) Na jakiej zasadzie działa to nawadniania kropelkowe??? :? ze zbiornika woda pod samociśnieniem "idzie" do węża przez filtr , potem kapilary podają kropelki?? dobrze to rozumiem?
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

arisza pisze:potem kapilary podają kropelki(...)
Tak. Cała sztuka polega na dobraniu typu węża - różnią się wydajnością wyrażoną w l/h ( np. 200 do 1000 litrów na godz.) oraz są czasami dostosowane do określonego stałego ciśnienia ( np. 2 lub 4 bary ). Jak ciśnienie jest bardzo zmienne, a podlewamy automatycznie za pomocą programatora czasowego, to stosuje się dodatkowo jeszcze reduktor ciśnienia.

Wyjaśnij, czy masz zbiornik stalowy ( hydroforowy) z wodą pod ciśnieniem czy zwykły z tworzywa, z którego woda będzie wypływać grawitacyjnie :roll:

Bo sam pomysł podgrzewania wody w takim zbiorniku przed podlaniem jest bardzo dobry :)
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łysy pisze:Wyjaśnij, czy masz zbiornik stalowy ( hydroforowy) z wodą pod ciśnieniem czy zwykły z tworzywa, z którego woda będzie wypływać grawitacyjnie :roll: Bo sam pomysł podgrzewania wody w takim zbiorniku przed podlaniem jest bardzo dobry :)
Zbiornik mam z tworzywa 1000 l
Agnieszka
Łysy
200p
200p

Post »

arisza pisze:z tworzywa, 1000 l
Więc:
- jak ustawisz zbiornik w namiocie, to nagrzana w dzień woda będzie podgrzewała tunel w nocy, łagodząc spadki temperatury,
- woda będzie wydostawała się ze zbiornika grawitacyjnie ( tak zrozumiałem) pod minimalnym ciśnieniem, więc typowe taśmy czy węże kroplujące przewidziane do pracy z instalacją wodociągową będą nieodpowiednie :(

Nie wiem, czy produkują węże kroplujące przewidziane do takich warunków :roll: .

Ale mając zwykłe węże zaślepione na końcach i lekką wiertarkę akumulatorową szybko dostosujesz doświadczalnie ilość i średnicę nawierconych otworów do swoich potrzeb :D
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo proszę o podanie mi linku na tym forum gdzie opisane jest jak zrobić samemu w marę najtaniej nawadnianie kropelkowe w tunelu foliowym , takie z kapilarami.
Nie mogę nic takiego sama tutaj znaleźć. :?
Agnieszka
Montana
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Właśnie tam myślałem (że zbiornik nie będzie pod ciśnieniem) i po to była pompa , żeby wytworzyć to ciśnienie w wężu , bo w razie jej nie zastosowania wydajność nawadniania będzie żadna albo bardzo mała
mirek1956
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lis 2006, o 14:53

Nawadnianie

Post »

tutaj masz wszystko co i jak i jakie ceny?
http://www.dropplant.com.pl/katalog/schemmont.htm
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję za link.
Wydaje się mi,że kiedyś był tutaj na forum taki temat. Ktoś nawet podawał zamienniki i opisywał jak najkorzystniej cenowo samemu wykonać takie nawadnianie. Teraz już nie mogę znaleźć tego postu.
Być może po tej awarii , już go nie ma.
Agnieszka
Łysy
200p
200p

Post »

Montana pisze: pompa , żeby wytworzyć to ciśnienie w wężu , bo w razie jej nie zastosowania wydajność nawadniania będzie żadna
Zgadza się - klasyczne węże / taśmy kroplujące są "wyskalowane do typowego ciśnienia w wodociągu (2-4 bary), więc nie nadają się do zastosowania w połączeniu z otwartym zbiornikiem 1000 l umieszczonym metr nad ziemią ( woda będzie wypływać pod ciśnieniem 0,1 bara )

Dopiero montując zbiornik 3 metry nad ziemią mamy ciśnienie 0,3 bara - a takie jako minimalne znalazłem w podanym przez Mirka1956 linku przy jednym z typów linii kroplujących :roll:
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Nawadnianie pod osłonami

Post »

Witam. Jak już pisałem w innym tematach, chce założyć szkółkę drzew i krzewów ozdobnych.
Potrzebny będzie mi tunel, gdy bo postawie, oczywiście będę musiał nawadniać rośliny. Część będzie doniczek i muli palet.
Czy dobry będzie system kropelkowy ?
Proszę o porady ws nawadniania

POZDRAWIAM!
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Re: Nawadnianie tunelu foliowego.

Post »

Kropelkowy moim zdaniem zdecydowanie nie. Najlepszym rozwiązaniem będzie system podwieszany. Mogą to być zamgławiacze, bądź mikrozraszacze.
P.S osobiście też planuje założyć szkółkę. W zasadzie coś już tam mam w tym zakresie, ale jeszcze mam czas na rozwinięcie bo mam dopiero 18 lat. Jak chcesz to podeśle Ci foto mojego tunelu 6x4m z automatycznym systemem zamgławiania. Tunel wykonany w zeszłym sezonie, a system nawadniania w tym.
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21

Post »

Ja chce prowadzić szkołę pojemnikową ( kontenerową ) więc kropelkowy system nie będzie dobry ?
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Post »

W tunelu foliowym najlepsze rozwiązanie to system podwieszany. Przy małych doniczkach takich jak P9, ustawionych na zagonie najlepszym rozwiązaniem są zraszacze sektorowe (polowe). Natomiast przy większych masz racje najlepsze rozwiązanie to nawadnianie kropelkowe, ponieważ są najmniejsze straty wody, oraz dociera jej większa ilość niż w przypadku innych metod. W szczególności gdy roślina ma zwarty pokrój to przy nawadnianiu zraszaczami polowymi woda docierałaby w małych ilościach.

Jeżeli tunel foliowy masz zamiar stosować do ukorzeniania to najlepszym rozwiązaniem jest system zamgławiania, ponieważ najważniejsza jest tam wysoka wilgotność.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”