Studnia głębinowa czy wodociągi?
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Studnia głębinowa czy wodociągi?
Planujemy wykręcić na działce studnię głębinową. koszt ok 3500 zł. Sąsiad moj natomiat przekonuje mego męża do tygo by nie ładować się w koszty studni głebinowej, tylko podpiąć się do wodociągów miejskich. Ja planuję ze studni podlewać ogród i trawę. Mimo to sąsiada nic nie przekonuje. Co myślicie na ten temat?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Re: Studnia głębinowa czy wodociągi?
Woda kosztuje. Jeśli to duży ogród i planujesz podlewać wedle potrzeb, to radzę studnię. Ale i pompę trzeba
- gosiakmala
- 500p
sosna tak, tak, pompa bedzie oczywiście, dlatego taki duży koszt.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście studnia.
Nie będzie boleć przy każdym podlewaniu
Ale przede wszystkim - jesteś niezależna.
Nie będzie boleć przy każdym podlewaniu

Ale przede wszystkim - jesteś niezależna.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Zgadzam się z Krzyśkiem
oczywiście studnia.

- gosiakmala
- 500p
bishop Dzięki. Jeszcze tłumaczę mężowi, że woda będzie niechlorowana! Ale muszę pozbierać trochę Waszych głosów 
pamelko

pamelko

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- elli3
- 100p
- Od: 19 maja 2009, o 16:35
Mój głos oddaję na studnię
.Koszt jednorazowy a radość z posiadania własnej wody - bezcenna
.

pozdrawiam ANIA
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Kontakt:
Również popieram studnię, nie jest wtedy człowiek uzależniony od ciśnienia w sieci. Przykładowo upalny lipiec, grupa twoich sąsiadów ciągnie wodę z sieci do podlewania, w tym samym czasie co ty; wiadomo jaki będzie efekt 

-
- 100p
- Od: 26 lis 2008, o 20:28
Do podlewania oczywiście tak. Jednak już na cele spożywcze proponował bym ją przebadać, bo w naszej społeczności panuje mit że woda ze studni jest zdrowiuteńka.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
A czy wiesz na jakiej głębokości jest woda? Koszt budowy studni głębinowej zależy od jej głębokości ( + pompa oczywiście). Wodę możesz mieć równie dobrze na głębokości 10 jak i 80m
Np w mojej okolicy trzeba wywiercić co najmniej 25-30m.( w tych miejscach o których wiem, bo oczywiście w różnych miejscach mogą to byś przeróżne głębokości!) Koszt jednego metra to 250-350 zł. Kwota, którą podałaś jest nie wysoka. Ja też przymierzam się do budowy studni, więc wiem jak to w mojej okolicy wygląda. Aby studnia zastąpiła wodociąg musisz ją przebadać zwłaszcza na obecność bakterii ale także poziom różnych pierwiastków, jej twardość itp. I dopiero wtedy okaże się czy jest odpowiednia do spożycia. Nie dowiesz się tego przed jej wykopaniem! Jeśli wodociąg jest w pobliżu i jest prosta możliwość podłączenia go to nie lekceważyłabym tej możliwości! W ostateczności po wybudowaniu studni można z niego nie korzystać ,ale przyłącze warto mieć na działce!

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
Kop studnię i podłącz się też do wodociągu. Jak już ktoś napisał wcześniej, wtedy będziesz niezależna. Ja mam wodę z wodociągu i z odwiertu. Wodę z wodociągu używam do picia, mycia itp - po prostu w domu, z odwiertu używam do podlewania ogrodu, mycia samochodu - na zewnątrz domu. Przez ten okres zdarzyło się że wystąpiły dwie awarie w dopływie wody z wodociągu, wtedy przełączyłem sobie na własne ujęcie i nie biegałem z wiaderkiem do sąsiada...

- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
U mnie jest podobnie: i studnia, i wodociąg. Rzeczywiście, badanie wody ze studni przez sanepid kosztuje DUŻO. Przyłączenie się do wodociągu zdjęło nam ten problem z głowy. A używamy, tak jak chcemy, wystarczy przekręcić zawór
.

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Też jestem za tym, żeby było dwa w jednym, czyli i studnia i wodociąg.
Jeśli miałby być tylko studnia, a więc woda do celów spożywczych, to nie tylko badanie cię czeka, ale zapewne też uzdatnianie wody...
Jeśli miałby być tylko studnia, a więc woda do celów spożywczych, to nie tylko badanie cię czeka, ale zapewne też uzdatnianie wody...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam studnię wierconą, woda na głębokości 31 m. I nie kosztowała aż tyle, co parę postów wyżej wyliczono. Woda twarda, mocno żelazista i mocno manganowa. Koszt zmiękczacza to min 2000 zł jednorazowo + mniej więcej raz na rok worek pastylek solnych za 30 zł. Odżelazianie i odmanganianie to 3-4 tys jednorazowo (zależy od poziomu żelaza w wodzie). Ale wodę mam miękką jak w górach i smaczną. Generalnie nie ma znanych negatywnych działań podwyższonego poziomu żelaza w wodzie na organizm człowieka i nie trzeba tego od razu montować. Ma szkodliwe działanie na pranie i armaturę
. I smakuje metalicznie. Trzeba również pomyśleć o zwiększonym zużyciu wody i przepełnianiu szamba przy regeneracji uzdatniaczy. Nie pomyślałem o dodatkowym odpływie do dziękuję chłonnej wody po płukaniu i mam problem.
Końcówkę do wodociągów też mam, choćby po to, by móc odebrać chałupę (w planach jest podłączenie do wodociągów).

Końcówkę do wodociągów też mam, choćby po to, by móc odebrać chałupę (w planach jest podłączenie do wodociągów).
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- gosiakmala
- 500p
Dziękuje wszystkim za porady. A więc stanęło na tym, że podłaczamy się do Wodociągów i wiercimy studnię 

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia