Jeśli aktualny to ja postaram się podzielić moimi doświadczeniami z zadaszeniem balkonu.
wcześniej przeglądałem link do zabudowy z aluminium , fakt że wygląda to bardzo ładnie , ale niestety takie rzeczy są robione pod konkretnego klienta co siłą rzeczy drastycznie podnosi ich cenę . Konstrukcja alu i ma wiele zalet : jest w miarę lekka , wytrzymała na warunki atmosferyczne i łatwa w utrzymaniu . Niestety nawet chcąc zrobić coś takiego samemu napotkamy ogromne problemy - osobiście długo się zastanawiałem i wybrałem konstrukcję drewnianą pokrytą płytami pcv trapez. Dlatego tak wybrałem ponieważ : niestety w domu zawsze są wydatki !!!!!!, wszystko zrobiłem własnymi rękoma , trwało to około miesiąca i robiłem to tylko w wolnym od pracy czasie.
Balkon ma wymiary 11x2,3m , użyłem płyt pcv trapez o wymiarach 1,05x2,5 m(jest to max długość jaką dostałem w sprzedaży)
belki : drewniane podpory 0,13x0,13 m , drewniane krokwie 0,07x0,14m , łaty 0,05x0,03 m.
Mieszkam w starym domu i problemem było zamocowanie belki potrzymującej konstrukcję przy ścianie - użyłem dwóch belek o długościach około 5,5 m połączonych na zakładkę - dlatego w belce są wywiercone otwory i belka została "nadziana" na wcześniej wklejone w ścianę gwintowane pręty 12mm. Dodatkowo zostały zamocowane podpory przy ścianie połączone z belką "na czop"
Od strony przeciwnej również dwie belki na zakładkę dodatkowo podpory wzmacniające pod
kontem.
Belki krokwie ułożone co około 1,2 m , a same łaty co 0,5m.
Do mocowania płyt użyłem specjalnych podkładek trapezowych i śrub razem z kołnierzem uszczelniającym.