Własna Elektrownia Wiatrowa
- rescue-trans
- 50p
- Od: 12 mar 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Własna Elektrownia Wiatrowa
Moi kochani. chciałbym skonstruować własną elektrownię wiatrową na działeczce, prądu potrzeba tylko do ogrzania szklarni przez zimę no i może oświetlenie altany. czy ktoś może posiada już swój wiatraczek lub zna plany takiego czegoś? i czy w ogóle jest to realne?
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Re: Własna Elektrownia Wiatrowa
Potrafię odpowiedzieć na ostatnie pytanie: tak, jak najbardziej jest to możliwe. Znajomy bardzo dawno temu miał oświetlenie elektryczne w kuchni, gdy w reszcie pomieszczeń były lampy naftowe. Na dachu był zainstalowany wiatraczek z dynamem od roweru, więc na jedną żarówkę wystarczało.
Waleria
- rescue-trans
- 50p
no tak to także wiem lecz chodzi mi o ogrzewanie szklarni o powierzchni około 15m2 więc troszku więcej watów na to idzie:-) a co do dynama to teraz można alternator wstawić he he he ale dziękuję za odpowiedź
i pozdrawiam serdecznie 

Witam alternator żeby pracował to musi mieć obroty żeby je osiągnąć potrzeba przekładni i mocy a to wpływa na wymiary całego witraka
Pozdrawiam Jurek
Pozdrawiam Jurek
- rescue-trans
- 50p
rozumiem i o rozmiary się nie obawiam bo troszku miejsca mam, teraz zacząłem się zastanawiać czy nie będzie lepiej i taniej utworzyć z tego faktycznie 12V instalacji i ogrzewanie wyciągnąć z jakiegoś auta lub czegoś.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Najlepiej wpisać "elektrownia wiatrowa" w jaśnie nam panującym alegro
Można sobie już wyrobić pojęcie jaka moc idzie z jakimi gabarytami i ceną oczywiście. Zabawka generująca 1kw to już kwestia 6-9metrów masztu! ceny różne, oczywiście w skład zestawu nie zawsze wszystko wchodzi i często maszt, akumulatory i inne rzeczy trzeba dokupować oddzielnie. Nie wiem, czy gra jest warta świeczki, bo inwestycja by była dość spora. No i nie wiem, czy na takie wysokie rzeczy nie trzeba jakichś dodatkowych pozwoleń..

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
W TV oglądałem program,o konstruktorze amatorze,który zbudował sobie elektrownię
wiatrową.Przywalili mu duży podatek i chyba jakieś kary,bo bezprawnie korzystał
z państwowego wiatru.
z państwowego wiatru.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 paź 2008, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na angielskim ebayu takie kompletne instalacje dające moc od 150 W w górę zaczynają się od 300-350 funtów. Mocuje się je najczęściej jak antenę ,małym masztem do komina lub dachu. Czas już o tym myśleć,bo co się dzieje z cenami energii każdy widzi. 

maniak rowerów ,ekologii i wegetarianizmu.
- Waleria
Nie żartuj.mirzan pisze:W TV oglądałem program,o konstruktorze amatorze,który zbudował sobie elektrownię
z państwowego wiatru.

Waleria
W tym wypadku nie chodziło o konstrukcję urządzenia,ale korzystając z wiatru,
osiągał zysk,a od tego należy płacić podatek.
osiągał zysk,a od tego należy płacić podatek.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
PARANOJA !!!! Czy on odsprzedawał tę energię komuś? Czy to państwo produkuje wiatr i ponosi z tego tytułu jakieś nakłady? Czy niedługo będziemy płacić podatek od deszczu który poleje nam działki? ;:135 ;:135 ;:135
Pozdrawiam! Gienia.
Masz zadatki na ministra.Podobno już to wymyślono.Masz duży dach,produkujesz dużo wody,która spływa do kanalizacji,czy to prawda?Gdyby tego dachu nie było, deszcz nie doleciałby do ziemi?
- Greta
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
hi hi , podatek od deszczówki , jest w Poznaniu 
podobno zaskarżony , ale to jest Polska.

podobno zaskarżony , ale to jest Polska.
- Waleria
W Austrii jest bardzo popierana budowa prywatnych elektrowni wodnych, są podłączane do ogólnokrajowej sieci i właściciele otrzymują zapłatę za dostarczony prąd.
Waleria
Ja wiem,że wiatrak do 1 KW można stawiać bez pozwolenia ale już przy mocach 5KW,10 trzeba pozwolenie.