Zamiatarka trawnika

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zamiatarka trawnika

Post »

Ja dostałem w prezencie takie narzędzie w zeszłym roku i powiem, że pomimo nie najwyższej jakości wykonania (niestety nie było żadnego wyboru na allegro), robi jednak robotę! Pierwszy raz nie było bólu pleców czy ramion po grabieniu sianka, no ale trzeba było się za to się trochę nachodzić, bo narzędzie nie zbiera tak dokładnie jak grabie, więc ja chodziłem tam i z powrotem zachowując sporą zakładkę. Mogę natomiast spokojnie stwierdzić, że czas sprzątania po wertykulacji jest mniejszy i jest to w miarę przyjemne ćwiczenie w przeciwieństwie do grabienia, które potrafi dać w kość. Najlepiej używać takiego zbieracza w bezwietrzna pogodę.

Próbowałem go także używać do liści, ale było za niedokładnie jak dla mnie, więc wolę jednak grabić liście (kosiarka również trochę za słaba by podnieść wszystkie liście). Na tym filmiku widać jaki jest problem ze zbieraczem do liści (tu jest zbieracz do quada/traktorka, ale ja miałem ten praktycznie ten sam efekt z ręcznym zbieraczem):
https://www.youtube.com/watch?v=VM0sQjF ... u.be&t=182
vodo
100p
100p
Od: 2 gru 2016, o 14:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik od nowa,od zera - ZAKŁADANIE

Post »

Co do tej zamiatarki to taka z górnej półki czy dużo niżej.Widziałem na alladrogo od 250 do 1500 ręczne tylko czy warto się pchać w górną cenę jak za mniejszą też tą robotę zrobi.Opini o takim sprzęcie mało a może ktoś próbował inny sprzęt do zamiatania trawy np. odśnieżarkę spalinową ze szczotką z przodu ale czy ona uczyni więcej szkody?
leszeg
200p
200p

Post »

Nie jestem w stanie określić jak jest zbudowana ta maszyna z wyższej półki, ale tego co wiem, to moja kosztowała w granicach 200-300zł i nie jest to raczej produkt bez wad. Głównym problemem w moim modelu był element mocowania "grzebieni" do wałka napędzającego, a dokładniej wkręty, które były dołączone do zestawu. Były one po prostu za krótkie by solidnie przytrzymać grzebienie w trakcie pracy, więc wymieniłem je na dłuższe i solidniejsze. Niestety samo mocowanie i grzebienie są plastykowe, więc wychodzę z założenia, że kiedyś to pęknie, ale raczej będę w stanie sam sobie to naprawić. Dodam jeszcze, że do zestawu dołączono 3 komplety grzebieni, więc zakładam, że to wystarczy jeszcze na kilka sezonów.
vodo
100p
100p

Post »

Czy te wałki przekazywany napęd mają przez koła i przekładnie czy prosto z kół(wałek to ta sama oś z kołami i szczotkami) :idea:
leszeg
200p
200p

Post »

W mojej maszynie są tam przekładnie.
vodo
100p
100p

Post »

;:215 właśnie o taką wiedzę mi chodzi praktyczną z opisem narzędzia,myślę że pomyśle o tym sprzęcie na następny rok ułatwiło by to robotę.A tak przypadkiem nie wiesz gdzie go można kupić?
leszeg
200p
200p

Post »

Wiem, że mój zbieracz był kupowany na allegro, ale nie mogłem znaleźć tego samego modelu. Natomiast jest bardzo podobny za kwotę 345zł choć nie jestem określić czy to ten sam model z inną naklejką firmy (na M) czy może kompletnie inna firma. A tak poza tym to zerknąłem również na ten zbieracz trawy za 1099zł i w sumie widać, że jest to model lepiej zbudowany (tzn. mniej plastyku, metalowe spinki do grzebieni, większy kosz o 80l etc), ale cena trochę zaporowa. Jeśli będzie większy popyt na takie produkty to i podaż się zwiększy a tym samym konkurencja sama zbije ceny.

pozdrawiam
vodo
100p
100p

Post »

Też mi się wydaje że ponad 1000 za parę prętów kosz i szczotkę to zbyt dużo.Fiskars też miał ceny zaporowe ale można już sobie pozwolić na niektóre klamoty w przyzwoitych cenach.A więc da się.Za nieco 2000 widziałem zbieracz tyle że spalinowy,minusem jest tylko że są to maszyny pod traktorek,kłada itp.ale jeśli by się dało rękami pociągnąć to super.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”