

Małgosiu zrobisz jak uważasz ale ja jednak zdecydowałabym się na kanał nad powierzchnia ziemi- uważam że naprawdę będzie wygodniejszy niż poniżej gruntu. Ja bardzo często zimą używam uwaga




Rozpalanie w koszu i podkładanie pod wędzarnię nie wydaje mi się wygodne

ja np wędząc wędzonki i kiełbasę zauważyłam że bardzo brakuje mi blatu dlatego przymierzam się do postawienia murowanej grilowędzarni , na zdjęciu widać jej zarys ( z cegieł)
Z lewej strony ma być komora a z prawej nad paleniskiem gril - pomiędzy nimi ma powstać wyżej wspomniany blat.
Nie wiem jak duży masz wylany fundament pod tą swoją budowlę ale może warto przemyśleć dolanie fundamentu i skupieniem się nad kanałem powyżej gruntu.
podobnie jak Mariolka uwazam że kolanko powinno mieć opływowy kształt .
Nie wiem czy znasz tą stronkę ale naprawdę warta przejrzenia a projektów od groma- tutaj masz np mala fajną i estetyczną wędzarkę wykonaną krok po kroku- grila możesz robić w komorze wędzarniczej rozpalając np na blachach do ciast