Karmnik dla ptaków
-
_fox_
Re: Karmnik dla ptaków
Magos13 Budki są oddane pod tzw. klucz
ograniczysz się tylko do przybicia dwoma lub czterema gwoździami 
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Qurcze blade,
Kinguś ale miałaś pięknego gościa.
;:94
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Tylko nie wiem jak się nazywa. Mam dwa typy: krogulec lub gołębiarz.Był wielkości gołębia.
- stasia109

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
A wygląda na zdjęciu na większego. A to nie pustułka?
Adresy do moich wątków
Po wielkości widać , że to krogulec . Jastrząb to typowo leśny gatunek i raczej na balkony nie zalatuje . Krogulec częsty jest na osiedlach mieszkaniowych gdzie poluje na małe ptaki .
- _Natalia_
- 50p

- Od: 28 lip 2010, o 21:31
Znalezione w sieci
Bardzo spodobał mi się pomysł karmników, które można zamocować wprost na szybie okiennej i dzięki temu przyglądać się ptasim ucztom z bardzo bliska.

Bardzo spodobał mi się pomysł karmników, które można zamocować wprost na szybie okiennej i dzięki temu przyglądać się ptasim ucztom z bardzo bliska.

Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
- magos13
- 500p

- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też miałam odwiedziny takiego jegomościa.

A kilka dni później takich :

Po lewej stronie brzózki, w lasku, na gałęzi siedzi chyba ten z pierwszego zdjęcia. Sikorki w tym czasie żerowały w karmnikach.

A kilka dni później takich :

Po lewej stronie brzózki, w lasku, na gałęzi siedzi chyba ten z pierwszego zdjęcia. Sikorki w tym czasie żerowały w karmnikach.
Pozdrawiam. Gosia
- WojtekB
- 50p

- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Osobiście mnie się nie podobają_Natalia_ pisze:Znalezione w sieci![]()
- _Natalia_
- 50p

Oczywiście Wojtku, ja nie narzucam nikomu swojego zdania, w drobnych kwestiach estetycznych rzecz jasna 
Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
- bystrzanka

- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Ja bym się bała, że taki karmnik na przylepie mi zwyczajnie odpadnie. Szczególnie, że w nocy przy niskich temperaturach guma by mocno sztywniała, a za dnia nagrzewała się od słońca.
Ja mam taki karmnik:

Wisi sobie na gałęzi świerka. Łatwy do utrzymania w czystości i bardzo wygodny. Sypię tam tylko słonecznik i mam wielu gości (na zdjęciu jest kowalik).
Ja mam taki karmnik:

Wisi sobie na gałęzi świerka. Łatwy do utrzymania w czystości i bardzo wygodny. Sypię tam tylko słonecznik i mam wielu gości (na zdjęciu jest kowalik).
- WojtekB
- 50p

- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Tak poza tym takie karmniki stanowią inne zagrożenie, gdyż łatwo o zderzenie ptak z szybą okna.bystrzanka pisze:Ja bym się bała, że taki karmnik na przylepie mi zwyczajnie odpadnie. Szczególnie, że w nocy przy niskich temperaturach guma by mocno sztywniała, a za dnia nagrzewała się od słońca.
- asiaa
- 100p

- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie to chciałam napisać, umieszczanie karmika na oknie to bardzo zły pomysł, ptaki nie widzą szyby i będą w nią uderzały, więc może się okazać że robi się im więcej krzywdy niż pomaga.WojtekB pisze:Tak poza tym takie karmniki stanowią inne zagrożenie, gdyż łatwo o zderzenie ptak z szybą okna.bystrzanka pisze:Ja bym się bała, że taki karmnik na przylepie mi zwyczajnie odpadnie. Szczególnie, że w nocy przy niskich temperaturach guma by mocno sztywniała, a za dnia nagrzewała się od słońca.
Ja mam karmnik zawieszony na balkonie około 1m od okien, a i tak raz usłyszałam że jakiś ptak uderzył o szybę.
Asia
- _Natalia_
- 50p

Szyba powinna być w jakiś sposób dla ptaków uwidoczniona, trzeba powiesić firankę albo coś na niej nakleić. Ptaki mogą uderzać o szyby nawet , gdy nie ma nich karmnika, a odległość 1m nie jest żadną ochroną (jak sama się przekonałaś).
Myślenie, że dokarmiając ptaki pomagamy im, jest w ogóle naiwne. Robimy to dla własnej przyjemności
. Jedynym zyskiem dla przyrody jest to, że jeśli dziecko nauczy się poprzez obserwację ptaków w karmniku miłości i szacunku do przyrody, to może jako dorosły nie będzie wywozić śmieci do lasu, wycinać drzew na lewo itp.
Myślenie, że dokarmiając ptaki pomagamy im, jest w ogóle naiwne. Robimy to dla własnej przyjemności
Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia