Witam ponownie. Jako, że dawno udzielałem się na forum (ale regularnie odwiedzałem

) chciałbym przedstawić zakończoną moją grillo- wędzarnię z altanką. Na wszelkie pytania z chęcią odpowiem. teraz altanka służy jako zadaszenie na zimę dla innych przedmiotów i mebli ogrodowych
Chciałbym w tym roku zagospodarować jeszcze przestrzeń przed altanką. Sporo miejsca po prawej stronie (jak się patrzy od przodu). Z lewej strony nie ma takiej możliwości ponieważ jest tam wjazd, brama do sadku. Planuję zrobić małe oczko wodne, ale to jest pod znakiem zapytania na ten rok, natomiast chciałbym zrobić taki mały plac zabaw dzieciom, a przede wszystkim domek 1,5 metra nad ziemia, jakieś ścianki wspinaczkowe i takie tam... domek to bym zrobił za ogrodzeniem z wejściem od strony altanki (aby zaoszczędzić miejsca). To takie plany na przyszłość jak starczy czasu

Ale to już w innym dziale
A teraz chciałbym skupić się najpierw na moim problemie:
Głównie zawdzięczam efekt moich prac temu forum i mam nadzieję, że tym razem również pomożecie. Ta informacja również może pomóc innym. Aczkolwiek chciałbym jeszcze poprawić ciąg komina. Ponieważ czasami zawiewa dym z komory na nas, a szczególnie jest narażona osoba odpowiedzialna za grillowanie. I teraz takie pytanie: W jaki sposób mogę to zlikwidować albo chociaż częściowo poprawić i czy w ogóle mogę to poprawić? Myślałem na wyciągnięciu jeszcze komina do góry. Wiatr wieje z zachodu zazwyczaj a tył grilla to zachód wyloty z komina są na północ i południe. Następnie czy pomoże popielnik co podniesie lekko palenisko i będzie ciąg od dołu, czy wystarczy zrobić nawierty w pokrywie na palenisku od wędzarni ( które również dostarczałyby powietrze od dołu)
Przekrój komina to 20x 20 cm
Wysokość od paleniska ok 2, 80
wysokość paleniska 70 cm
wysokość komina nad dachem ok 1,10
Myślę, że zdjęć również da się coś wywnioskować