Sposób zakwaszania octem jest super .............. sprawdza się najlepiej przy ogórkach i grzybkach.
Poważnie oczywiście możemy zakwasić bo to słabo stężony kwas octowy. Nie należy do silnych kwasów ale każdy kwas zakwasza.
Dlaczego metoda nie jest popularna ?? bo jest droga ;)
W ogrodzie ziemie liczymy w metrach kwadratowych ( faktycznie dawkujemy na metry sześcienne ) a nie w doniczkach ! Przyjmując że mamy skrawek pod 3 krzaczki po metrze kwadratowym na krzaczek - to musimy (3 metry na 1 metr) zakwasić 1,5 metra sześciennego ziemi bo przyjmujemy głębokość 50 cm.
Ocet to 6-10 % kwas octowy. Jest to bardzo słaby kwas o niskim pK (współczynnik dysocjacji ).
Realne stężenie kwasu octowego w spożywczym occie winnym wynosi 1,1mol/dm3
Stała dysocjacji tego kwasu wynosi 1,8?10-5, co oznacza, że na przykład w roztworze o stężeniu 1 mol/dm3 tylko 0,42% cząsteczek kwasu octowego jest zdysocjowanych.
Dla mnie litr 30 % kwasu azotowego mający współczynnik pK=25 jest 150 razy skuteczniejszy.
Na podobnym forum ogrodniczym zagranicznym czytałem żarliwą dyskusję że można octem można rabarbarem można chlebem ale można to policzyć na kalkulatorze albo lepiej zrobić test.
Jeden z użytkowników zakwasił wiadro ziemi o pH 7,3 do 5,4 za pomocą jednej butelki octu ;) z czego był strasznie dumny
Czyli naszą rabatkę zakwasimy 150 litrami
Jednak wyznaje zasadę że bogatemu wolno wszystko