Nie bez przyczyny nie dojrzały Ci Butternuty, właśnie przez przycinanie
to opóźniło plon. Gdybyś dała im spokojnie rosnąć, zawiązki pojawiłyby się na pędzie głównym i dojrzały.
Te zagraniczne publikacje mnie ciekawią, bo nie mogę znaleźć, podasz choć jednego linka?
Ja się przekonałam, że przycinanie dyni nie jest dobre, opóźnia i zmniejsza plony. Dynia potrzebuje dużej ilości masy zielonej bo jest rekordowo plonującym warzywem, każde przycinanie tworzy wrota dla chorób grzybowych i dlatego jest niebezpieczne.
Hodowcy gigantów likwidują zbędne zawiązki, zostawiając 1 na krzaku, żeby wyrósł maksymalnie wielki. Natomiast nie przycinają liści, wręcz walczą o każdy, bo to liście karmią owoce, im jest ich więcej, tym większe plony.
Natomiast wypuszczanie z łodygi korzeni przybyszowych jest bardzo korzystne, zwiększa pobieranie składników odżywczych i wody, oraz stabilizuje roślinę w glebie. Niektórzy nawet obsypują pędy, żeby lepiej się korzeniły.