od wielu lat uprawiam pomidory szklarniowe,eksperymentuję z coraz to nowszymi odmianami
nie mniej jednak wciąż poszukuję nowych gatunków z rodziny Solanacea
ponieważ fascynuje mnie ta grupa roślin, miałam już przygodę z:
physalis ixocarpa - miechunką pomidorową, physalis peruviana- rodzynek brazylijski
teraz przyszła kolej na Tamarillo

Zakładam ten wątek aby dzielić się doświadczeniami w uprawie tej rośliny
i zachęcam do wklejania zdjęć oraz ciekawych informacji wszystkich tych,
którzy ją uprawiają i nie tylko
Oto podstawowe informacje na temat tego gatunku
Cyphomandra betaceae
(Zgrabka burakowata, Tamarillo,pomidor drzewiasty)
-Tropikalna roślina górska, która rośnie w południowoamerykańskich Andach na wysokości od 1000 do 3000 m n.p.m.
-Uprawia się ją na całym świecie w subtropikalnych i tropikalnych górach
-Roślina silnie rozgałęziona, podkrzew o wys. 5 m.
-Liście: duże, miękkie, szerokojajowate, spiczaste, o sercowatej nasadzie, całobrzegie, jasnozielone, błyszczące, blaszka liściowa od góry pokryta jest gęsto gruczołkowymi włoskami o nieprzyjemnym zapachu
-Kwiaty 5-krotne, zebrane w luźne grona, wielkości 1-2 cm, kielich- fioletowozielony, płatki korony różowe do jasnoniebieskich
-Owoc: spiczasto-jajowata, długoogonkwa jagoda, wielkości do 5-10 cm i masie do 100g
-Barwa owocu: pomarańczowa, pomidorowoczerwona, purpurowoczerwona
-Miąższ- soczysty, żółtawoczerwonawy,
-aromatyczny, o kwaskowym smaku i konstencji śliwki
-miąższ otacza liczne czerwonoczarne,
twarde, gorzkie nasiona, umieszczone
w szklistej soczysto-aromatycznej miazdze
-owoce zawierają 85% wody, 5% cukrów
(połowę stanowi sacharoza, resztę glukoza i fruktoza)
Zaw. również białka, sole mineralne, witaminy z grupy B, dużo wit. E i wit. C
-jagody spożywa się dojrzałe, na surowo- przekrojone i posypane cukrem łącznie z miazgą i nasionami
-owoce pokrojone w plastry są aromatycznym dodatkiem do sałatek owocowych
-duszone owoce spożywa się jako jarzynę
-sparzone wrzątkiem owoce, obrane ze skórki kroi się na części lub miksuje jako dodatek do zup
-owoce doprawione pieprzem i solą spożywa się z pieczywem, z dodatkiem cukru przerabia się na syrop, desery, galaretki i dżemy
-posłodzony sok z owoców jest znakomitym orzeźwiającym napojem
-- 4 kwi 2013, o 12:10 --
Owoc Tamarillo, ( Cyfomandra betacea, zgrabka burakowata, pomidor drzewiasty



