Odpowiadam po raz n-ty. Materiał jest dostępny w sieci. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę google hasło " biologiczna ochrona pomidorów " i przeczytać co trzeba.ewa-s pisze:Czy mogłabym dostać przepis na mleczan wapnia?
Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
- katja
- 500p
- Posty: 666
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/ogród Mazury Zachodnie
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Pokręciłam, przepraszam . 11deko kredy to na 1l wody, a nie zakwasu
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Tak też myślałem. Zbieżność cyfr . Zawartość kredy w zawiesinie musi być wielokrotnością liczby 11 by prościej było odmierzyć wymaganą ilość.
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4487
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Pomodoeo , próbuj a ja w tym czasie będę się zastanawiała . Jak się tak zastanawiam to mam takie spostrzeżenia , (czysto techniczne oczywiście , bo jak Pani w szkole chemii uczyła to ja chyba czym innym byłam zajęta , więc nie będę wchodziła mądrzejszym w paradę) . Sam zakwas , nie zależnie od tego jak długo stoi ma zapach żurku . Nie trzeba przechowywać całego zapasu żurku , wystarczy zostawić zaczyn . MW szybko łapie zapach który mi się delikatnie mówiąc nie podoba , chociaż zauważyłam że właśnie wtedy ma lepsze właściwości przylepne , więc też pewnie lepiej osłania rośliny , zapach po kilku godzinach się ulatnia i jest OK .Chyba zdecydowanie wolę przechowywać zakwas lub zaczyn niż gotowy MW. Z drugiej strony jeżeli po Twoich eksperymentach wyjdzie że łączenie składników w jednym czasie jest korzystniejsze to trzeba będzie wypróbować i się dostosować . Czego nie robi się dla nauki i pomidorków
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4023
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Pomodoro, wiem że nie masz siły już po raz n-ty podawać przepisu na mleczan wapnia. Skopiowałam sobie w zeszłym roku, plus różne Twoje uwagi, oraz parę moich słów (to tak dla laika, który jeszcze nigdy nie robił żurku ) i jeżeli nie masz nic przeciwko, to tutaj wkleję ten przepis. A może by też zrobić z tego przepisu podwieszony i zablokowany wątek - tutaj musi się wypowiedzieć Admin.
MLECZAN WAPNIA - przepis forumowicz
W oprysku jest mleczan wapnia ale otrzymywany własnoręcznie z neutralizacji zakwasu żytniego. W tej cieczy jest kilka różnych związków mających właściwości grzybobójcze jak również probiotyki. No i wapń. Jak się neutralizuje zakwas?
Kredą czyli węglanem wapnia.
Stechiometrycznie 100 g węglanu zobojętnia 180 g kwasu mlekowego. Ponieważ w trakcie fermentacji zakwasu uzyskuje się stężenie około 2 % zatem do zobojętnienia 1 litra zakwasu potrzeba 11 gram kredy.
1. Zakupy rozpocząć w maju. Kupić 1kg. mąki żytniej razowej i węglan wapnia czyli kredę ? może być kreda malarska.
2. Przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając 11 dkg kredy, wsypując do butelki i uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml.
3. Zakwas: 2 szkl mąki żytniej razowej typu żurek +2 l wody - zrobić barszcz i zostawić do zakiszenia na 4 -5 dni w ciepłe miejsce ok 30 stopni. Podczas fermentacji naczynie musi stać w ciepłym miejscu. W trakcie kiszenia dobrze jest kilkakrotnie zamieszać zakwas .Po zakiśnięciu /musi być wyczuwalny wyraźnie kwaśny smak /wstawić zakwas do lodówki. Nie mieszać przed użyciem by był w miarę klarowny. Zakwas w lodówce może być trzymany spokojnie przez miesiąc.
Zakwas się doskonale odstaje. Resztki mąki siadają wyraźnie na dnie a nad nimi jest mętnawy roztwór kwasu mlekowego z zawieszonymi w nim bakteriami. Może on być użyty bez dodatkowych zabiegów do oprysku bez obawy zatykania dyszy opryskiwacza.
4. Na każdy 1 litr zakwasu trzeba będzie dodać 100ml zawiesiny kredy (przed wlaniem wstrząsnąć dobrze butelką z zawiesiną) i po przereagowaniu dodać drugie tyle wody czyli 1,1 l . Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku. Po dodaniu kredy będzie sie wydzielał gaz CO2. Gotowy do użycia, do oprysków, następnego dnia po rozcieńczeniu.
5. UWAGA ! Osad z zakwasu może być zużyty na żurek bądź do wypieku chleba. W ostateczności dajemy go na kompost.
6. Naczynia w którym robimy zakwas nie myjemy po opróżnieniu a przed następnym kiszeniem!!!!
7. Oprysk można zacząć stosować od początku czerwca - na pomidory, papryki, ogórki, dyniowate i wszelkie inne rośliny - w gruncie i w szklarni.
MLECZAN WAPNIA - przepis forumowicz
W oprysku jest mleczan wapnia ale otrzymywany własnoręcznie z neutralizacji zakwasu żytniego. W tej cieczy jest kilka różnych związków mających właściwości grzybobójcze jak również probiotyki. No i wapń. Jak się neutralizuje zakwas?
Kredą czyli węglanem wapnia.
Stechiometrycznie 100 g węglanu zobojętnia 180 g kwasu mlekowego. Ponieważ w trakcie fermentacji zakwasu uzyskuje się stężenie około 2 % zatem do zobojętnienia 1 litra zakwasu potrzeba 11 gram kredy.
1. Zakupy rozpocząć w maju. Kupić 1kg. mąki żytniej razowej i węglan wapnia czyli kredę ? może być kreda malarska.
2. Przygotować w butelce PET zawiesinę kredy odważając 11 dkg kredy, wsypując do butelki i uzupełniając wodą do 1 l oraz zakupując w aptece za grosze strzykawkę jednorazówkę o pojemności 20 ml.
3. Zakwas: 2 szkl mąki żytniej razowej typu żurek +2 l wody - zrobić barszcz i zostawić do zakiszenia na 4 -5 dni w ciepłe miejsce ok 30 stopni. Podczas fermentacji naczynie musi stać w ciepłym miejscu. W trakcie kiszenia dobrze jest kilkakrotnie zamieszać zakwas .Po zakiśnięciu /musi być wyczuwalny wyraźnie kwaśny smak /wstawić zakwas do lodówki. Nie mieszać przed użyciem by był w miarę klarowny. Zakwas w lodówce może być trzymany spokojnie przez miesiąc.
Zakwas się doskonale odstaje. Resztki mąki siadają wyraźnie na dnie a nad nimi jest mętnawy roztwór kwasu mlekowego z zawieszonymi w nim bakteriami. Może on być użyty bez dodatkowych zabiegów do oprysku bez obawy zatykania dyszy opryskiwacza.
4. Na każdy 1 litr zakwasu trzeba będzie dodać 100ml zawiesiny kredy (przed wlaniem wstrząsnąć dobrze butelką z zawiesiną) i po przereagowaniu dodać drugie tyle wody czyli 1,1 l . Z 1 litra zakwasu otrzymamy 2,2 l roztworu do oprysku. Po dodaniu kredy będzie sie wydzielał gaz CO2. Gotowy do użycia, do oprysków, następnego dnia po rozcieńczeniu.
5. UWAGA ! Osad z zakwasu może być zużyty na żurek bądź do wypieku chleba. W ostateczności dajemy go na kompost.
6. Naczynia w którym robimy zakwas nie myjemy po opróżnieniu a przed następnym kiszeniem!!!!
7. Oprysk można zacząć stosować od początku czerwca - na pomidory, papryki, ogórki, dyniowate i wszelkie inne rośliny - w gruncie i w szklarni.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7325
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Przepis został umieszczony w podwieszonym wątku pomidorowym
POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Jeśli kogoś interesuje szerzej temat zakwasu to proszę :
/mam nadzieję, że bez trojana/
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady- ... bic-zakwas
Zasady są podobne o ile nie identyczne do tych które stosujemy przy robieniu zakwasu na żurek czy do oprysku. Różnica jest jedynie w konsystencji.
/mam nadzieję, że bez trojana/
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady- ... bic-zakwas
Zasady są podobne o ile nie identyczne do tych które stosujemy przy robieniu zakwasu na żurek czy do oprysku. Różnica jest jedynie w konsystencji.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
A jeżeli ktoś ma problem z zakwasem żytnim to może przepuścić przez sokowirówkę główkę kapusty i zostawić sok do zakiszenia.Mam rację forumowicz ?Czy zadziałają te same bakterie co w przypadku żyta i powstanie taki sam kwas mlekowy?
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4023
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Ale wydaje mi się, że tu nie chodzi tylko o kwas mlekowy, ale również o inne związki i probiotyki, które są w zakwasie żurkowym .
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Nie sądzę by przepuszczając kapustę przez wirówkę można było otrzymać jakieś znaczące ilości soku. Uzyskujemy przy kiszeniu kapusty znaczne ilości soku ale to jest wynik działania osmotycznego soli. Proces fermentacji mlekowej przy wykorzystaniu bakterii hetero fermentatywnych jest dość złożony i jakie bakterie z grupy mlekowej zasiedlą nastaw to jest loteria. Różne może być więc stężenie końcowe kwasu mlekowego i inny chemiczny skład zakwasu.
Chyba jednak rozsądnym wyjściem będzie dodatek do nastawu połowy przewidzianej ilości kredy. Druga połowa po zakończeniu fermentacji. Tym sposobem nawet jeśli trafimy na bakterie, które mogą wytworzyć jedynie np. 0,6 % kwasu mlekowego to i tak po zakończeniu fermentacji będziemy mieć w roztworze 1 % mleczanu i 0,6 % kwasu.Dodając potem drugą połowę kredy otrzymamy w efekcie minimum 1,7 % roztwór mleczanu a nie 0,7 % jakby to miało miejsce jeśli całość kredy dodalibyśmy dopiero po fermentacji. Po prostu tym sposobem zwiększy się skuteczność preparatu.
Chyba jednak rozsądnym wyjściem będzie dodatek do nastawu połowy przewidzianej ilości kredy. Druga połowa po zakończeniu fermentacji. Tym sposobem nawet jeśli trafimy na bakterie, które mogą wytworzyć jedynie np. 0,6 % kwasu mlekowego to i tak po zakończeniu fermentacji będziemy mieć w roztworze 1 % mleczanu i 0,6 % kwasu.Dodając potem drugą połowę kredy otrzymamy w efekcie minimum 1,7 % roztwór mleczanu a nie 0,7 % jakby to miało miejsce jeśli całość kredy dodalibyśmy dopiero po fermentacji. Po prostu tym sposobem zwiększy się skuteczność preparatu.
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Twój zakwas chlebowy może służyć jedynie jako szczepionka.
Znacznie taniej niż przesyłka jest kupić powiedzmy 25 dkg kiszonej kapusty, przemyć ją gotowaną letnią wodą a następnie do tej wody wsypać mąkę żurkową. Mamy gotowy zaszczepiony nastaw. Lub wrzucić kawałek żytniego chleba.
Przy następnych nastawach już mamy własną szczepionkę z osadu pozostałego na dnie naczynia gdzie fermentowaliśmy zakwas .
Przepis podany przez Jolę proponuję uzupełnić o jeden mały szczegół. Otóż polecam dodatek do nastawu nawet jeden ząbek czosnku drobno posiekanego. Korzyść jest podwójna. Bardziej przyjemny zapach zakwasu i zakwas bardziej stabilny i odporniejszy na zakażenie pleśnią w początkowym stadium fermentacji.
Uzupełniono.
Znacznie taniej niż przesyłka jest kupić powiedzmy 25 dkg kiszonej kapusty, przemyć ją gotowaną letnią wodą a następnie do tej wody wsypać mąkę żurkową. Mamy gotowy zaszczepiony nastaw. Lub wrzucić kawałek żytniego chleba.
Przy następnych nastawach już mamy własną szczepionkę z osadu pozostałego na dnie naczynia gdzie fermentowaliśmy zakwas .
Przepis podany przez Jolę proponuję uzupełnić o jeden mały szczegół. Otóż polecam dodatek do nastawu nawet jeden ząbek czosnku drobno posiekanego. Korzyść jest podwójna. Bardziej przyjemny zapach zakwasu i zakwas bardziej stabilny i odporniejszy na zakażenie pleśnią w początkowym stadium fermentacji.
Uzupełniono.
- bel_a_6a
- 100p
- Posty: 111
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
forumowicz to znaczy do produkcji zakwasu dodać 5.5dkg kredy a z reszty tzn .5.5dkg i 0.5l wody zrobić zawiesinę i dodawać po 50ml do 1l zakwasu no i oczywiście 1l wody.
Bożena
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Bożenko
Zagmatwałaś to maksymalnie
Nastawiając mąkę na zakwas na każdy litr wody dodajesz 50 ml zawiesiny kredy o której mowa w przepisie Po ukiszeniu, dzień przed planowanym opryskiem, dodajesz pozostałe 50 ml na każdy litr zakwasu.
Zagmatwałaś to maksymalnie
Nastawiając mąkę na zakwas na każdy litr wody dodajesz 50 ml zawiesiny kredy o której mowa w przepisie Po ukiszeniu, dzień przed planowanym opryskiem, dodajesz pozostałe 50 ml na każdy litr zakwasu.