Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Prawdę powiedziawszy też się zastanawiam czy nie dodawać kredy już w momencie nastawiania mąki na zakwas. Byłaby to pewna analogia do przemysłowej metody otrzymywania kwasu mlekowego.
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1725
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jędrzejów
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Mógłbyś spróbować teraz, co z tego wyjdzie ( tylko co nim teraz opryskać).
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Może to trochę przynudne, ale jest pewna analogia między żywotem człowieka a bakterii. Otóż oba te organizmy , prowadząc swój żywot, zasr...wają swoje środowisko. Człowiek ściekami, śmieciami i wydychanym CO2 a bakterie fermentacji mlekowej- kwasem mlekowym. Po osiągnięciu pewnego stężenia kwasu mlekowego bakterie te giną. Dodatek kredy przy nastawie, czy w trakcie fermentacji powoduje, że kwas mlekowy na bieżąco jest wiązany w mleczan wapnia nie przeszkadzając wieść żywot bakteriom. Jeśli taki nastaw ulegnie zakwaszeniu istnieje pewność, że w roztworze znajduje się odpowiednia ilość mleczanu wapnia odpowiadająca 11 gram użytej kredy na litr zakwasu. Ciecz do oprysku będzie zawierać więc mieszaninę MW i kwasu mlekowego.
Taki roztwór, oprócz zwiększonej właściwości grzybobójczej pełni rolę buforu przedłużając czas aktywności tego preparatu na liściach. Wpływa też korzystnie na obecną w zakwasie nizynę ponieważ jej trwałość i rozpuszczalność w wodzie rośnie wraz ze wzrostem kwasowości .
Nie omieszkam tego wypróbować w sezonie- wisiu7
Taki roztwór, oprócz zwiększonej właściwości grzybobójczej pełni rolę buforu przedłużając czas aktywności tego preparatu na liściach. Wpływa też korzystnie na obecną w zakwasie nizynę ponieważ jej trwałość i rozpuszczalność w wodzie rośnie wraz ze wzrostem kwasowości .
Nie omieszkam tego wypróbować w sezonie- wisiu7
- yareka
- 50p
- Posty: 87
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowsze
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Nie wiem jak u was ale u mnie pod folią pachniało chlebem po opryskach ;)
Efektywność środka niezła i potwierdzam że zebrane zielone pomidory praktycznie wszystkie dojrzały bez zmian chorobowych więc w tym roku jeśli będę zbierać zielone to je opryskam mleczanem przed samym zbiorem.
Efektywność środka niezła i potwierdzam że zebrane zielone pomidory praktycznie wszystkie dojrzały bez zmian chorobowych więc w tym roku jeśli będę zbierać zielone to je opryskam mleczanem przed samym zbiorem.
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Można powiedzieć, że idziemy z duchem czasu .
Plantatorzy też wpadli na podobny pomysł z wykorzystaniem EM-ów.
http://www.youtube.com/watch?v=twxPYSiq9mg
Plantatorzy też wpadli na podobny pomysł z wykorzystaniem EM-ów.
http://www.youtube.com/watch?v=twxPYSiq9mg
- McMArchewka
- 1000p
- Posty: 1173
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Meszna
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Tak czytam i czytam, i dochodzę do wniosku, że stosowanie mleczanu wapnia to same plusy i korzyści. Jeśli byłaby taka możliwość to z chęcią przyłącze się do eksperymentu tego roku (o ile będzie organizowany). Myślę, że warto by było popryskać MW moje pomidory i cukinie
A, jeśli dobrze zrozumiałem to mleczan wapnia otrzymuje się poprzez dodanie do kwasu mlekowego wapnia
A, jeśli dobrze zrozumiałem to mleczan wapnia otrzymuje się poprzez dodanie do kwasu mlekowego wapnia
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Między kwasem mlekowym a mleczanem wapnia jest taka sama różnica, jak między kwasem solnym a solą kuchenną, czyli chlorkiem sodu.
O, widzę, że edytowałaś swój post.
Ściślej, węglanu wapnia.
O, widzę, że edytowałaś swój post.
Ściślej, węglanu wapnia.
-
- 200p
- Posty: 350
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Nie no u mnie to raczej odpada. Z każdego zakwasu jego zdecydowana większość idzie na opryski a reszta kończy na talerzu.forumowicz pisze:Prawdę powiedziawszy też się zastanawiam czy nie dodawać kredy już w momencie nastawiania mąki na zakwas.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Ponieważ zakwas robię cały rok na okrągło mam do tego osobne naczynie. A do zakwasu dla celów działkowych- osobne. Nie mam więc dylematu. A osad z kredą z powodzeniem może lądować na kompoście lub zasilić winogrona.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
A czy przypadkiem kreda nie utrudni fermentacji lub jej nie spowolni?forumowicz napisał(a):
Prawdę powiedziawszy też się zastanawiam czy nie dodawać kredy już w momencie nastawiania mąki na zakwas.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- offca11
- 200p
- Posty: 247
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pod Krakowem
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale wtedy będziemy mogli wyprodukować dużo bardziej stężony roztwór mleczanu wapnia, dosypując więcej kredy i potem bardziej rozcieńczyć.
Np. podwójna dawka kredy i rozcieńczyć 1:4 gotowy roztwór.
Np. podwójna dawka kredy i rozcieńczyć 1:4 gotowy roztwór.
Pozdrawiam Mateusz
- Andzia1967
- 200p
- Posty: 305
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Próbowałam znaleźć przepis na mleczan wapnia ale nie mogę się jakoś doczytać , weszłam też w g...le wpisując biologiczna ochrona pomidorów i wybija mi kilka artykułów -czy ktoś mógłby mi konkretnie podać link gdzie mogę to odszukać albo podesłać na maila przepis - nie wiem albo oczy mnie już zawodzą, bo od rana przy kompie ,albo braki w wykształceniu i czytaniu ze zrozumieniem -pozdrawiam