Sa sadzone z jednej torebki ziaren Sprite, ten po lewej wyglada jak powinien Sprite wygladac ale ten po prawej chyba na koksie jedzie. Liscie tez ma jakies okragle. Mam tez kilka sadzonek Czarny Krym ale jest do nich zupelnie nie podobny.
Co to jest za odmiana Sprite ? Jakiś karzełek ? Pewnie kiepsko ustabilizowana odmiana i trafiają się nasionka, które odziedziczyły geny po wysokim rodzicu i dlatego jedne są większe inne mniejsze, różne kształty liści itp.
na zdjeciu sa dwa z czterech wysianych i trzy sa takie jak ten po lewej, zrobilem zdjecie na szybkiego.Od lewej Sprite, w srodku "Zagadka", z prawej Czarny Krim ktory ma juz 35 cm
Wczoraj nie wyrobiłam , więc zrobię to dzisiaj , witam(y) Marcinie na forum .
Inny pomidor może być przypadkowo domieszaną odmianą lub mutantem , czego Ci życzę . Mutacje u pomidorów zdarzają się dosyć często , stąd tak wielka rozmaitość odmian które powstają nie tylko w efekcie krzyżowań .
Marcin, te Twoje zdjęcia umieściłam parę godz. wcześniej w wątku o czarnych pomidorach z pytaniem, co to może być za odmiana. Na następnych zdjęciach widzę, że ta zielona piętka zanika. Jeżeli rozszyfrowałeś go jako Southern Night ( jesteś pewien? ma takie paski jak zebra czy cóś?) , to jest to odmiana samokończąca się ( i późna-84 dni). Wysokiego wzrostu tego krzaka nie można brać pod uwagę, bo rośnie wśród roślin ozdobnych a zasilane były odpowiednim nawozem do kwiatów a nie do pomidorów.
Dobrze się stało, że opryskałeś je tym nawozem z wapniem, bo następne owoce nie mają już czarnych plam na wierzchołkach.
Zazdroszczę Wam, że nie ma u Was zarazy ziemniaka, za to panoszy się szara pleśń, która skutecznie potrafi zniszczyć całe kwiatostany pomidorów.
aha, napisz, ile nasionek wydłubałeś z tego pomidora?
Luki, ten mały, koktajlowy to SPRITE i nazwa znana była od początku, bo taki był posiany. Zagadką był ten drugi, duży (na talerzu), bo różnił się już "od dziecięcia" kształtem (zupełnie podobnych do ziemniaka) liści. Syn już go rozszyfrował i jest to Southern Night z tzw czarnych.
Miałam dwa krzaczki 152/f2 od Dagmara -czerwony wysoki -wyrosły takie
ten wysoki
a ten karłowy
Myślałam ,że nasiona zostały pomylone- okazuje się ,że jednak nie.
Nasiona zebrałam z obydwóch - ale każdy z osobna
Więc podpisze 152f3 wysoki -drugi152f3 karłowy
Czy dodać jeszcze kształt i kolor?