Pewno to niewielu zainteresuje ale podam wymagania pokarmowe dla warzyw. Jeśli decydujecie się na jakiekolwiek nawożenie porównajcie skład nawozu z wymaganiami danego warzywa.
Liczby graniczne dla warzyw uprawianych w gruncie i dawki azotu w kg/ha* lub g/m2
Roślina warzywna Azot (N) Fosfor (P) i potas (K)
wymagania dawka
w kg N/ha wymagania liczby graniczne w mg na 1l
P K
Bób (świeże nasiona) średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Brokuł b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Brukiew wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Burak ćwikłowy średnie 100 - 140 wysokie 50 - 70 175 - 225
Burak liściowy wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Cebula z siewu średnie 100 - 140 wysokie 60 - 80 175 - 225
Cebula z dymki niskie 50 - 80 średnie 50 - 70 150 - 200
Chrzan wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Czosnek średnie 100-140 średnie 50-70 150-200
Cykoria sałatowa wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Dynia b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Endywia średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Fasola karłowa szparagowa niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Fasola tyczna szparagowa średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Groch (strąki) niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Jarmuż (plon przemysłowy) średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Kalarepa średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Kalafior b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Kapusta brukselska b. wysokie 220 -300 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta biała, wczesna wysokie 150 - 200 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta biała, późna b. wysokie 220 -300 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta czerwona b. wysokie 220 -300 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta pekińska wysokie 150 - 200 wysokie 60 - 80 175 - 225
Kapusta włoska wysokie 150 - 200 wysokie 60 - 80 175 - 225
Karczoch b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Kard b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Koper włoski średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Kukurydza cukrowa średnie 100 - 140 wysokie 60 - 80 175 - 225
Marchew wczesna średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Marchew późna wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Melon średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Oberżyna średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Ogórek średnie 100 - 140 wysokie 60 - 80 175 - 225
Papryka wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Pasternak wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Pietruszka średnie 100 - 140 średnie 40 - 60 150 - 200
Pomidor wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Por b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Rabarbar b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Roszponka niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Rzeżucha niskie 50 niskie 40 - 60 125 - 175
Rzodkiew średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Rzodkiewka niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Sałata głowiasta średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Sałata liściowa średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Sałata rzymska średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Seler korzeniowy wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Seler naciowy wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Skorzonera średnie 100 - 140 średnie 40 - 60 150 - 200
Szczypiorek wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Szparag b. wysokie 220 -300 średnie 40 - 60 150 - 200
Szpinak niskie 80 wysokie 50 - 70 175 - 225
Szpinak nowozelandzki wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Ziemniak wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Proszę podpowiedzcie co zaatakowało moje buraczki.Nie mam na razie zdjęć ale może doświadczeni pomogą na podstawie opisu. Buraczki wzeszły pięknie, posiałam co prawda troche gęsto ale miałam w planie przerywkę i rosły całkiem ładnie. Nie są duże, bo siałam jakoś koło połowy maja. Na chwilę obecną wszystkie liście są prawie jednolicie czerwone i całkiem przestały rosnąć.Jaka przyczyna - za mokro? ( pada codziennie i to obficie), ziemia- ciężka glina. Co ciekawe na początku i końcu rządka liście są dużo większe i wyglądają na całkiem zdrowe.
Ika2008 - wstaw zdjęcia... nie wiem czy ktoś pomoże bez obrazu. Przyczyn może być wiele - zaburzenia składników pokarmowych przez deszcz, choroby grzybowe, albo inne dziadostwo.
Liście poza innym zabarwieniem nie posiadają innych zmian? - dziurki, plamki brunatniejące, skręcanie się, zmiana sprężystości? Co z ogonkami?
W zeszłym roku zapomniałem wyłączyć zraszać i buraki podlewały się przez całą noc. I w tym przelanym miejscu buraki już bardzo słabo rosły mimo, że ziemię mam przepuszczalną.