Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
A może to cukrowy? Wtedy się nie wypełnią.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1666
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Siałam różne, cukrowy i łuskowy.
Ale dlaczego cukrowy miałby się nie wypełnić?
Tu np. reklamują raczej na ziarenka:
http://www.top-decor.pl/sites/top-decor ... D34550.JPG ?
Ale dlaczego cukrowy miałby się nie wypełnić?
Tu np. reklamują raczej na ziarenka:
http://www.top-decor.pl/sites/top-decor ... D34550.JPG ?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Tzn. ziarnka oczywiście urosną, ale u mnie w cukrowym nie wypełniają tak dokładnie strąka jak w łuskowym (część strąka jest płaska) . I jak ziarnka zaczynają rosnąć to robią się niesmaczne.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1666
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Aha, no ja nie czekam, aż będą super pękate, tylko żeby tam siedziało coś konkretnego i pysznego.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- lucysia
- 100p
- Posty: 186
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Sochaczewa
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Mój jest cukrowy.Trochę takiego mniej wypełnionego zebrałam,ale i tak zjemy.A całkiem płaski pójdzie do zupy
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 968
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Dzisiaj schrupałam trochę mojego groszku, a trochę przywiozłam na jutro do zupy.
Ale wygląda na to, że wszystkim będę musiała się dzielić z sarnami.
Jak odpuściły groszek, to skróciły mi maliny.
W sobotę trzeba będzie robić zasieki!
________________________
Pozdrawiam Teresa
Ale wygląda na to, że wszystkim będę musiała się dzielić z sarnami.
Jak odpuściły groszek, to skróciły mi maliny.
W sobotę trzeba będzie robić zasieki!
________________________
Pozdrawiam Teresa
-
- 1000p
- Posty: 1781
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Ale na mrożenie są ok. Mączystość ginie po zagotowaniu. Choć najlepsze to takie młode, słodziutkie.beata_m pisze:Tzn. ziarnka oczywiście urosną, ale u mnie w cukrowym nie wypełniają tak dokładnie strąka jak w łuskowym (część strąka jest płaska) . I jak ziarnka zaczynają rosnąć to robią się niesmaczne.
Pozdrawiam
Bea
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Właśnie sobie łuskam i blanszuję do mrożenia .
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Jestem właśnie w trakcie zbioru tego groszku i mam takie spostrzeżenia:MORANGO pisze:To jest odmiana grochu cukrowego, strąki po ugotowaniu robią się zielone - bo w przypadku tego rodzaju grochu spożywamy całe strąki Jak dla mnie średnio smaczna.
- smak taki sobie- rzecz gustu
- w porównaniu z zielonym cukrowym z Biedronki dużo szybciej twardnieje wnętrze strąka, do gotowania i chrupania na surowo w całości nadają się tylko bardzo młode strąki,
- brudzi paznokcie przy łuskaniu,
- po ugotowaniu nie robi się wcale zielony (fioletowa fasolka już po chwili od wrzucenia do wrzątku jest prawie nie do odróżnienia od zielonej), jest tylko trochę bardziej niebieski niż fioletowy, woda od gotowania wygląda jak z atramentem.
- po ugotowaniu ciekawy smak mają ziarenka wyłuskane z pękatych już strąków, na surowo są jadalne ale dość cierpkie,
- aby uniknąć brudzenia paznokci parę dojrzałych strąków ugotowałam w całości i te najbardziej dojrzały pękły, dzięki czemu łatwo było wyjąć nasionka, minus takiego postępowania to zafarbowanie nasionek na szary kolor.
Dorota
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Ja z przeznaczeniem do siewu ,zostawiam na krzaku ,aż nasionka zżółkną i się pokurczą. Potem wyrywam razem z łętami i dosuszam pod dachem.
-
- 1000p
- Posty: 1781
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Powinien wychodzić ale dla pewności zrób test.