Pieczarki - uprawa amatorska
-
- 200p
- Posty: 217
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Skoczów
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
No mi też się tak zdaje. Ale Rusałka wspomina o zasyypywaniu torfem po czesaniu. No chyba że zasypuje jeszcze cienką warstwą po przeczesaniu.
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Witam! Przeczytałam prawie wszystko i strasznie się napaliłam na taką miniaturową uprawę pieczarek. Wypatrzyłam sobie nawet na allegro taki mały gotowy zestawik i mam pewne wątpliwości. Najgorsze to brak piwnicy, czy ma sens uprawa pieczarki w ciepłym mieszkaniu. Najchłodniejsze miejsce to łazienka ale to i tak ok 25st latem,jesieną i zimą 20-22st. Bardzo prosze napiszcie jaka może być maksymalna temperatura w uprawie pieczarki.
- Rusalka
- 1000p
- Posty: 1655
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Siedlce
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Fajni jesteście
No więc tak..
Mamy swoje magiczne kosteczki..
TYLKO TERAZ UWAGA!!!
w zależności gdzie kupiliśmy mamy określony jej etap!!!
Jedne posiadają torf-ziemie na wierzchu inne nie!!
Więc teraz tak..
tam gdzioe ziemia.. to czkamy..zraszamy i czekamy na ziemie bo to 3 etap..
Tam gdzie kostka przerasta biała grzybnia -tam ją zaczesujemy i zasypujemy torfem -ten etap musi być poprzedzony okresem ok 2 tyg gdzie zraszamy gazete woda i pod nia robi się ta okrywa grzybni..
To czeszemy np kredką jak Ania w ładne kwadraciki
i bachhh na to piach ;) -ok 6cm z tego co pamiętam..
I zraszamy.. i czekamy..
Ziemia zaczyna się robić biała.. robią się "styropianki" - Malutkie kuleczki a po kilku dniach piekności pieczarki
Jak je będziecie kochać urosną wam takie jak Ani ;)
No więc tak..
Mamy swoje magiczne kosteczki..
TYLKO TERAZ UWAGA!!!
w zależności gdzie kupiliśmy mamy określony jej etap!!!
Jedne posiadają torf-ziemie na wierzchu inne nie!!
Więc teraz tak..
tam gdzioe ziemia.. to czkamy..zraszamy i czekamy na ziemie bo to 3 etap..
Tam gdzie kostka przerasta biała grzybnia -tam ją zaczesujemy i zasypujemy torfem -ten etap musi być poprzedzony okresem ok 2 tyg gdzie zraszamy gazete woda i pod nia robi się ta okrywa grzybni..
To czeszemy np kredką jak Ania w ładne kwadraciki
i bachhh na to piach ;) -ok 6cm z tego co pamiętam..
I zraszamy.. i czekamy..
Ziemia zaczyna się robić biała.. robią się "styropianki" - Malutkie kuleczki a po kilku dniach piekności pieczarki
Jak je będziecie kochać urosną wam takie jak Ani ;)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 8
- Od: 12 lip 2011, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Witam zwracam się do Was o pomoc zrywałem dziś pieczarki do lecza i wszystkie większe są robaczywe (po 7 lub 8 tunelików) czy zastosować jakiś oprysk na tą gadzinę jeśli tak to jaki (w miarę niedrogi) proszę o pomoc bo tak fajnie się zawiązały dziesiątki rodzinek
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Jaka jest masymalna temperatura uprawy pieczarki? Czy przy 25st wyrosną?
- ANalfabeta
- 200p
- Posty: 288
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Mokobody/Siedlce
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
To zależy na którym etapie.
Przy przerastaniu grzybni to nawet zaleca się + duża wilgotność.
Przy owocowaniu to już może być za dużo. Idealnie wtedy to 18-19*C
Tyle teorii...
Przy przerastaniu grzybni to nawet zaleca się + duża wilgotność.
Przy owocowaniu to już może być za dużo. Idealnie wtedy to 18-19*C
Tyle teorii...
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- 200p
- Posty: 217
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Skoczów
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 20 lip 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
witam a jak sprawa wygląda gdybym chciał całkiem samemu sobie zrobić podłoże z obornika końskiego wiecie co i jak trzeba zrobić??
-
- 200p
- Posty: 217
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Skoczów
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Strasznej roboty,Musisz robić a'la kompost i przefermentować to, a żeby dobrze przefermentowało, trzeba tego robić większe ilości (kiedyś o tym czytałem jeszcze całą pryzmę trzeba przerzucać). Moim zdaniem, przy cenach za gotowce do 20 pnz gra nie warta świeczki. Jak kupisz grzybnie osobno, to cię pewnie wyjdzie to niewiele taniej,domniemam że drożej.No chyba że chcesz tego robić tonę.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Posty: 5077
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kuj. pomorskie
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Do obornika końskiego można dodać kurzego i gipsu .Potem doprowadzić do temp. powyżej 55 oC i po wniesieniu na półki jeszcze pasteryzować parą też odpowiednia temperatura . A więc przy większych ilościach i mając obornik można by się pokusić.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Posty: 217
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Skoczów
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Boczniaczki zaszczepione na pieńkach fotorelacja poszła jak co:D
Na jesień będę jadł na okrągło grzyby.
Na jesień będę jadł na okrągło grzyby.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 20 lip 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
a wie ktoś dokładniej jak to zrobić czy niebardzo bo jestem tym zainteresowany
-
- 200p
- Posty: 217
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Skoczów
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Roberto 185 znalazłem ci taki przepis na przygotowanie podłoża do uprawy na zewnątrz ale domniemam że tak samo będzie się przygotowywać podłoże do upraw zamkniętych.
Uprawa na otwartym terenie.
Zakładanie od 15-20 IV do końca VII. Na 1m2 potrzeba 200 kg podłoża po fermentacji. Najmniejsza ilość obornika końskiego zapewniająca prawidłowy przebieg fermentacji to 1,5 tony. Należy go nawilżać przez 2-3 dni do wilgotności ok. 75% (przy wyciskaniu w ręku wycieka kilka kropel). Następnie ułożyć obornik w pryzmę (I) szer. 120-180 cm i wys. 150-180 cm. Temperatura w pryzmie powinna uzyskać 70-75?C. Po 5 dniach, gdy temp. zacznie spadać, przerzucić pryzmę, tak aby obornik z warstw zewnętrznych znalazł się wewnątrz, jednocześnie dodając wodę do uzyskania pożądanej wilgotności (II). Po 6 dniach obornik przerzucić i założyć III pryzmę, dodając niewielką ilość wody oraz około 25 kg gipsu na 1 tonę obornika. Po 4 dniach przerzucić pryzmę po raz trzeci, a po następnych 4 dniach po raz czwarty. Do zakładania uprawy można przystąpić po 2 dniach od ostatniego przerobienia obornika.
Na 1m2 uprawy zużywa się 0,5 kg grzybni na ziarnie. Grzybnię mieszamy z podłożem, układamy zagon płaski lub półokrągły i przykrywamy papierem i matami. Po 14-20 dniach należy zdjąć papier oraz maty i przykryć zagon ziemią okrywową (torf wysoki o pH 7,5) na wys. 4-5 cm, a następnie przykryć ponownie papierem. Okrywa musi być stale wilgotna.
Google rządzi
Uprawa na otwartym terenie.
Zakładanie od 15-20 IV do końca VII. Na 1m2 potrzeba 200 kg podłoża po fermentacji. Najmniejsza ilość obornika końskiego zapewniająca prawidłowy przebieg fermentacji to 1,5 tony. Należy go nawilżać przez 2-3 dni do wilgotności ok. 75% (przy wyciskaniu w ręku wycieka kilka kropel). Następnie ułożyć obornik w pryzmę (I) szer. 120-180 cm i wys. 150-180 cm. Temperatura w pryzmie powinna uzyskać 70-75?C. Po 5 dniach, gdy temp. zacznie spadać, przerzucić pryzmę, tak aby obornik z warstw zewnętrznych znalazł się wewnątrz, jednocześnie dodając wodę do uzyskania pożądanej wilgotności (II). Po 6 dniach obornik przerzucić i założyć III pryzmę, dodając niewielką ilość wody oraz około 25 kg gipsu na 1 tonę obornika. Po 4 dniach przerzucić pryzmę po raz trzeci, a po następnych 4 dniach po raz czwarty. Do zakładania uprawy można przystąpić po 2 dniach od ostatniego przerobienia obornika.
Na 1m2 uprawy zużywa się 0,5 kg grzybni na ziarnie. Grzybnię mieszamy z podłożem, układamy zagon płaski lub półokrągły i przykrywamy papierem i matami. Po 14-20 dniach należy zdjąć papier oraz maty i przykryć zagon ziemią okrywową (torf wysoki o pH 7,5) na wys. 4-5 cm, a następnie przykryć ponownie papierem. Okrywa musi być stale wilgotna.
Google rządzi