Ogórki krzywe, bombki, gorzkie,sałatkowe,wężowe, kwaszeniaki
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2814
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Oczywiście masz rację.Ale w sklepie tego nie widać.MagdaMisia pisze:Wydaje mi się, że ogórek staje się pusty w środku w wyniku przenawożenia lub specyficznych warunków hodowli "na sprzedaż" najlepiej posiać sobie własne ;)
Mi chodzi o wygląd bo i tak nikt nie wie co jest w środku a pomimo tego wszyscy kiszą na małosolne a tylko nieliczni / nie rozpoznają / żle kupują i wyrzucają po ukiszniu.
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2814
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
a ja bym powiedziała tak:jeśli kupisz ogórki i woda czy to w małosolnych czy w kiszonych zrobi się ciemna to znaczy że ogóry dostały taaaaaaaaaaką wielką dawkę nawozu że aż miło a co do tego że są puste w środku to już sprawa zalewy ja zawsze zalewam ogórki czy to do kiszenia czy w occie gorącą bardzo gorącą zalewą i trzeba przestrzegać proporcji soli bo też będą puste jeśli damy za dużo moja teściowa zalewa surową wodą i zawsze ma puste a ja tylko gotowaną i są pyszne twarde i pełne
gosia1228
-
- 200p
- Posty: 304
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
- Lokalizacja: Goleniów
-
- 200p
- Posty: 304
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
- Lokalizacja: Goleniów
-
- 200p
- Posty: 304
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
- Lokalizacja: Goleniów
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2101
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Jak rozpoznać ogórki kwaszeniowe od sałatkowych
Puste komory po zakiszeniu mają zwykle ogórki patrenokarpne i dlatego są używane na małosolne (przenawożenie to osobna historia) , w krótkim czasie nie zdążą zrobić się puste . Do kiszenia na zimę powinny być używane odmiany ogórków owadopylnych , czyli takich z męskimi i żeńskimi kwiatkami . Po wyglądzie trudno rozpoznać .fezo pisze:Często się zdarza tak że na targu lub w sklepie kupujemy ogórki np, na małosolne lub do kiszenia na zimę.
Pytamy sprzedawcę czy to ogórki na małosolne, oczywiście odpowie że tak.
Po zakiszeniu okazuje się że ogórek w środku jest pusty.Czyli jest to ogórek sałatkowy.
Jak rozpoznać /na oko w sklepie / czy kupowany ogórek nadaje się do kiszenia a inny tylko na sałatki??
Oczywiście nie chodzi mi o nazwy odmian, bo ja ich nie sadzę a rolnik sprzedający i tak oszuka, chodzi mi o to
jak optycznie rozpoznać.......
Teraz w handlu są tylko ogórki partenokarpne , do kiszenia na zimę z upraw w polu będą w lipcu . Na już żeby nie zrobić sobie gumiaków , dobrze jest nakroić ogórki na połówki lub ćwiartki ( nie do końca , tak żeby się nie rozleciały ) .
Kiszą sie błyskawicznie , a komora nasienna nie traci właściwej struktury.
Pozdrawiam , kozula .