Rozpoczełam ten temat, bo nie mogę tu znaleść informacji o odmianach, uprawie, pielęgnacji, plonach i innych przydatnych poradach dotyczących cebuli dymki.
Jestem zupełnie niedoświadczona w temacie upraw warzyw, to mój pierwszy poważny sezon

Rozpoczełam także produkcje rozsady pomidorów, papryki,selera, kalarepy, sałaty, kwiatów jednorocznych.
Sporo informacji o dymce wyczytałam na tej stronie ...link nieaktualny- jokaer.
Ja już swoją pierwszą cebulę dymkę kupiłam w połowie lutego, są to odmiany ;:61 :
CEBULA DYMKA ALIBABA BIAŁA 0,5kg SREDNIOWCZESNA - Odmiana średniowczesna, plenna. Okres wegetacji: 130-135 dni. Tworzy kuliste cebule o masie 80-100 g. Miąższ biały, soczysty o łagodnym smaku.
CEBULA DYMKA KARMEN CZERWONA 0,5kg SREDNIO WCZESNA - Średnio wczesna odmiana o pięknej karminowo-czerwonej barwie łuski. Tworzy duże kulisto-romboidalne cebule, o twardym, soczystym, fioletowo-białym, łagodnym w smaku miąższu. Równocześnie załamuje szczypior i nie ma tendencji do tworzenia cebul bączastych. Bardzo dobrze przechowuje się do późnej wiosny.
Podsuszam moje dymki na grzejniku, bo wyczytałam gdzieś,że dobrze podszuszona szybko nie zakwita.
Czy zgadzacie się z tym?
Jakie macie doświadczenie i kiedy ( w jakich regionach polski) rozpoczynacie sadzenie, oraz czy współrzędnie z jakimiś innymi warzywami

Pytanie dotyczy okresu wiosennego, ale jeśli są tu na forum osoby doświatczne w sadzeniu dymki ozimej to także bardzo prosze o wszelkie porady

Dziękuje