Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Oto moje papryki Cayenne wysiane z takiej torebki. Dziwi mnie różnica w owocach. Na jednym krzaczku owoce są podłużne i cienkie a na dwóch z tej samej paczki mniejsze, krótsze i bardziej pękate. Jaka może byc przyczyna? I jeszcze najwazniejsze pytanie: Czy to jest Cayenne o skali ostrości 30.000-50.000 Scoville`a?
edit
cześć. Gdzie najlepiej kupić nasionka żeby papryki były gatunkowe a nie były mieszańcami?- jest wątek na temat sklepów- zajrzyj do spisu treści.
Bardzo proszę o wstawienie mniejszych zdjęć ( Regulamin forum - proszę przeczytać)
Moderator- jokaer
edit
cześć. Gdzie najlepiej kupić nasionka żeby papryki były gatunkowe a nie były mieszańcami?- jest wątek na temat sklepów- zajrzyj do spisu treści.
Bardzo proszę o wstawienie mniejszych zdjęć ( Regulamin forum - proszę przeczytać)
Moderator- jokaer
To moje ostre papryki

Chciałabym wysłać nasiona na Akcję,ale mam problem z niektórymi papryczkami,a raczej z ich nazwami.
Te były posadzone jako jalapeno,a są różne:

a ta była posadzona jako cayenne:

Czy tak jest prawidłowo?Nasiona dostałam z poprzedniej Akcji,wysyłając teraz swoje nasiona,chciałabym,aby wszystko było w porządku.

Chciałabym wysłać nasiona na Akcję,ale mam problem z niektórymi papryczkami,a raczej z ich nazwami.
Te były posadzone jako jalapeno,a są różne:

a ta była posadzona jako cayenne:

Czy tak jest prawidłowo?Nasiona dostałam z poprzedniej Akcji,wysyłając teraz swoje nasiona,chciałabym,aby wszystko było w porządku.
podłoże pisze:Oto moje papryki Cayenne wysiane z takiej torebki. Dziwi mnie różnica w owocach. Na jednym krzaczku owoce są podłużne i cienkie a na dwóch z tej samej paczki mniejsze, krótsze i bardziej pękate. Jaka może byc przyczyna? I jeszcze najwazniejsze pytanie: Czy to jest Cayenne o skali ostrości 30.000-50.000 Scoville`a?
edit
Moderator- jokaer
mniejsze zdjecia, sorry

- Dakota_Moon
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sie 2014, o 23:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwszy raz sadziłam papryki w tym roku. Wszystko co powinnam z nimi robić podglądałam po cichaczu na tym forum. Wysiałam z nasionek legutko paprykę Cayenne oraz z Plantico ozdobne dzwonki. Niestety wzeszła mi tylko cayenne. Myślę, że jak na pierwszy rok przygody z papryką udała się ona dobrze
. Parę sadzonek wsadziłam w doniczki i zostawiłam w domu jednak nie przeżyła żadna. Za to te w gruncie wyszły świetnie. Mam dylemat czy jest jakaś szansa na przesadzenie z gruntu do doniczki aby móc chociaż jedną przezimować, próbował ktoś z Was to zrobić?
A tak dzisiaj wyglądały moje papryczki :

Moje zbiory

A tak dzisiaj wyglądały moje papryczki :

Moje zbiory

- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Jeśli chcesz przezimować, to wykopuj jak najszybciej. Im szybciej przeniesiesz je do doniczki tym szybciej do zimy się do niej przyzwyczają. Koniecznie przytnij gałęzie hmmm... tak o 1/3 długości i zerwij ( najlepiej wszystkie) owoce, co by odciążyć roślinę 

- Dakota_Moon
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sie 2014, o 23:40
Dziunia dziękuje za odpowiedź. Czyli przesadzę w doniczkę chyba, któryś z mniejszych krzaczków. Na dwóch największych wisi jeszcze około 20-30 zielonych papryczek i trochę mi szkoda je poświęcić.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
krynka Jadłaś Bhuta?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Krynka, te pomidorowe to jaka odmiana ?
One chyba słodkie są ?
One chyba słodkie są ?
- krynka
Comcia- pomidorowej mam 2 rodzaje- ta mniejsza,którą widać na zdjeciu to peperoni Tondo Ciliegia picante- jest bardzo ostra,świetna do faszerowania. Druga n/n,którą widać na zdjeciu w wiklinowym koszyczku ma owoce trochę większe,bardziej płaskie i ta jest łagodna.
Dziunia- nie próbowałam,ale spróbuję ją nafaszerować serkiem,to liznę

Dziunia- nie próbowałam,ale spróbuję ją nafaszerować serkiem,to liznę

- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krynka ładne papryczki a szczególnie Bhut Jolokia 

- krynka
Zapomniałam jeszcze o jednej megaostrej papryczce- Naga Morich w donicy się czerwieni

A to nie wiem co,ale ostre piekielnie

A to wiadomo co
,ale te najciekawsze sztuki jakoś nie spieszą się z dojrzewaniem

A to nie wiem co,ale ostre piekielnie

A to wiadomo co

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krynka
sądzisz, że Naga Morich są ostrzejsze od Habanero ?
sądzisz, że Naga Morich są ostrzejsze od Habanero ?
Teoretycznie, wg skali scoville'a: habanero ma 100.000 - 350.000, naga morich ma 855.00 - 1 400 000, nie wiem jak taką różnicę widać w praktyce, bo naga morich jeszcze nie jadłam 

Warto,oj warto spróbować,z zachowaniem minimum ostrożności.Wyjmowałam nasiona z czekoladowej,bez rękawic,zatarłam oko,resztę można sobie wyobrazić.