Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Elvisiatko to jeżeli całe lato rósł owoc tykwy to nasiona są dobre
masz to jak w banku. Za rok posadzisz już pewnie nie jedną a wiele tykw, wtedy nawet jak z jedną z nich coś się stanie np pęknie to będą inne.

-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karls ten dipper jest świetny
.

Prezentuje mój sezon 2013 w skrócie

sezon bardzo bardzo udany ;)

sezon bardzo bardzo udany ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale to pięknie przedstawione. Ja na akcji będę zamawiać nasiona tykw. Ciekawe czy uda mi się je wyhodować, bo oglądając Wasze prace zamarzyły mi się ozdoby z nich
Oj będę tu często pytać o rady czuję.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 paź 2013, o 21:14
Udało mi się uratować tą moją tykwe . Ryzyko było spore ale wiem już na czym pic polega. Teraz jest pytanie zasadnicze. Kiedy sadzić nasionka? Czym nawozić? I co ona lubi? Ale co więcej gdzie można zakupić jakieś odmiany tej rośliny? Pozdrawiam Elvisiątko
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Witam wszystkich miłośników tykw
.
Pod wpływem naszego Forum w tym roku po raz pierwszy uprawiałam tykwy. Miałam 4 odmiany, jednak dojrzałych owoców doczekałam się na tylko na 3... Plon nie był obfity...w sumie całe 3 owoce, ale nie zniechęcam się, na przyszły rok będą znów. Dostaną więcej papu no i do gruntu wsadzę duuużo szybciej, generalnie więcej się przyłożę
.
Z moich 3 tykw tylko jedna ostała się do dzisiaj. Schnie bardzo prawidłowo, jest już dużo lżejsza
. Pojawiające się ciemne plamy przecieram na zmianę octem i alkoholem. Mam nadzieję że tej się uda wyschnąć. Już mam wybrany dla niej wzór na lampkę
.
Ale do rzeczy...tykwy dojrzałej jako pierwszej już dawno nie ma...napoczął ją ślimak...wygryzł dziurę, wlazł do środka i zżerał niepostrzeżenie. Natomiast druga tykwa schła sobie ładnie...aż odpadł jej ogonek. Wtedy zajrzałam do środka...było tam mnóstwo gąbczastej i baaaardzo mokrej substancji z wielką ilością wykiełkowanaych nasion
. Domyślam się, że zerwałam ją jednak zbyt wczesnie, zanim zdążyła dojrzeć. A że mamy dopiero grudzień, to całą tykwę wywaliłam do śmieci. Kusiło mnie wsadzenie do ziemi wykiełkowanych nasionek, ale zwyciężyła logika
. Do maja strasznie by się przecież wyciągnęły. Kiedyś doczekałam się wykiełkowanych nasionek z małymi roślinkami w pomidorach, wtedy też się baaardzo mocno zdziwiłam...
Oto moje wykiełkowane wewnątrz mamuśki malutkie tykwy:

Pod wpływem naszego Forum w tym roku po raz pierwszy uprawiałam tykwy. Miałam 4 odmiany, jednak dojrzałych owoców doczekałam się na tylko na 3... Plon nie był obfity...w sumie całe 3 owoce, ale nie zniechęcam się, na przyszły rok będą znów. Dostaną więcej papu no i do gruntu wsadzę duuużo szybciej, generalnie więcej się przyłożę

Z moich 3 tykw tylko jedna ostała się do dzisiaj. Schnie bardzo prawidłowo, jest już dużo lżejsza

Ale do rzeczy...tykwy dojrzałej jako pierwszej już dawno nie ma...napoczął ją ślimak...wygryzł dziurę, wlazł do środka i zżerał niepostrzeżenie. Natomiast druga tykwa schła sobie ładnie...aż odpadł jej ogonek. Wtedy zajrzałam do środka...było tam mnóstwo gąbczastej i baaaardzo mokrej substancji z wielką ilością wykiełkowanaych nasion

Oto moje wykiełkowane wewnątrz mamuśki malutkie tykwy:

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ale fajnie wstawiłeś zdjęcia....jak to się robi? 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Też chce wiedzieć 

.
Też nie wiem jak się to robi. Ktoś mi przygotował takie zdjęcia. Mam jeszcze kilka... W swoim czasie opublikuje je.
.
Też nie wiem jak się to robi. Ktoś mi przygotował takie zdjęcia. Mam jeszcze kilka... W swoim czasie opublikuje je.
.
-
To się robi w programach graficznych lub edytorach online
Jest to jeden obrazek w postaci filmiku, dlatego łatwo go wstawić na forum. Poszukam Wam jakiegoś edytora online do takiego czegoś jak chcecie w wolnej chwili.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2011, o 09:22
Najprostszy moim zdaniem to darmowy program PhotoScape, tam jest zakładka AniGif - dodaje się kilka zdjęć, ustawia czas oraz efekty i gotowe
5 minut roboty, a efekt widać u kolegi wyżej 
Przepraszam za OT, ale to się może przydać na forum, gdzie kilka zdjęć można połączyć w jeden "filmik".

Przepraszam za OT, ale to się może przydać na forum, gdzie kilka zdjęć można połączyć w jeden "filmik".
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
A ja chciałabym przy okazji dowiedzieć się (bo tu widzę specjalistki) jaki byłby bezpłatny program do rysowania na zdjęciach - widziałam, że zaznaczali kółkami, strzałki, rysunki, itd. I jeszcze prosty program do projektowania rabatek - tzn. żeby móc narysować rabatkę z zaokrągleniami i wrysować w to kółkami roślinki. Oczywiście wraz z wymiarami. A jeszcze gdyby w te kółka można było wkleić miniaturki zdjęć
. Na razie pracowicie rysuję to na papierze w kratkę, ale chciała bym sobie ułatwić. Przepraszam, że w tym wątku, ale w Dziale że tak powiem technicznym nie znalazłam informacji
.

-
Jode22 najprostszy do rysowania jest paint, bardziej zaawansowane to gimp, paint.net czy też netskape. Jak robimy zrzuty ekranu i coś na nich zaznaczamy to screenshooter. Co do ogrodów to jest sporo "darmówek", ale tam bardziej się robi aranżacje. Możesz sprawdzić taki: Showoof.com. Chociaż taki plan ja bym zrobiła w programie graficznym używając prostokątów i kółek - do tego wrzucisz zdjęcie (jak je wcześniej zmniejszysz to będzie tylko ikonką).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 paź 2013, o 21:14
Ja to robie na samsung note i działa idealnie