Ogrom informacji człowiek chciałby przyswoić i zaczyna się gubić i nie zawsze czyta ze zrozumieniem

O fosforze już będę czytał i uzupełniał wiedzę

A zdradzisz ile dodać saletry potasowej?forumowicz pisze:Do nawożenia pojemników nie używam superfosfatu, bo ma on bardzo małą rozpuszczalność . W ub. sezonie używałem nawóz płynny Fructus do roślin kwitnących wzbogacony saletrą potasową.
to oznacza, że poszczególnych składników jest w litrze :Skład:
Nawóz WE NPK (Mg) 09+09+27 (3) % (m/m) z mieszaniną mikroelementów.
to rachunek jest prosty. W tej pożywce będzie odpowiednio w litrze 90/90/270. Za mało azotu i sporo za mało fosforu.Tomek_Os pisze:10ml wcześniej przygotowanego roztworu 10% tegoż nawozu na 1l wody.
Wybacz forumowicz zasugerowałem się Twoją wypowiedzią. To było na 3 stornie tego wątku.forumowicz pisze:Substral do pomidorów
Z tego nawozu należy sporządzić roztwór 10 % tj odważyć 10 dkg wsypać do butelki 1l i dopełnić wodą . Dodawać do wody do podlewania w ilości 10 ml/ litr.Skład:
Nawóz WE NPK (Mg) 09+09+27 (3) % (m/m) z mieszaniną mikroelementów.
http://polifoska.pl/module-Publikacje-a ... .html.htmlLiczby graniczne
lub zawartości graniczne określają przedział optymalnej dla plonowania roślin zawartości składników mineralnych w glebie. Jak wynika z danych w tabeli 5 dolna liczba graniczna jest to zwartość składnika w glebie lub podłożu ogrodniczym, poniżej której plon rośliny maleje. Górna liczba graniczna określa maksymalną zawartość składnika w glebie, powyżej której plon ulega obniżeniu,
sachel pisze:Rady forumowicz, które padały w różnych wątkach to fertygacja czyli połączenie podlewania i nawożenia, a co do tego jak często to tak często jak ziemia tego wymaga czyli jak przeschnie wystarczająco żeby podlać
A co do ziemi to ważne żeby nawozu < 0.6, a sterlux jest polecany - bo sprawdzony przez wiele osób ;)
A że nadmiar informacji przeraża - znam to, sam przez to przechodziłem/przechodzę i cały czas czytam i się uczę, polecam wszelkie wątki pomidorowe