Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
Maraga, pomidor na przeciery jest samokończący. Oberwij boczne pędy do pierwszego grona, wyżej możesz przerwać jeśli będzie ich za dużo.
Kalman jest cienki wiotki i wysoki, taka jego uroda. To typ bawoli.
Pozdrawiam, kozula.
Kalman jest cienki wiotki i wysoki, taka jego uroda. To typ bawoli.
Pozdrawiam, kozula.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Dziękuję Aniu za odp.Dzisiaj w folii usuwałam boczne pędy innym a te zostawiłam.Mam tylko dwa krzaczki i boję się coś żle zrobic.Możecie śmiać się ze mnie ale wąchałam ,przecudnie pachną.I rosną w oczach.Tylko zastanawiam się nad ochroną przed chorobami.
Na razie niczym nie pryskałam.
Pozdrawiam.Maria
Na razie niczym nie pryskałam.
Pozdrawiam.Maria
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapach cudowny, tez go kocham, ale on mnie nie kocha. Nie mogę robić koło pomidorów, bo mam alergię na nie (zapachy, pyłki). Niestety mąż chodzi koło nich w tunelu, a ja z narażeniem zdrowiaMaraga pisze:(...)wąchałam ,przecudnie pachną.(...)
Pozdrawiam.Maria

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
suzana piękny twój megagroniasty - a ja myślałem ze moje grona już ogromne - pozostaje mi czekać aż pokażą na co stać. Niedługo to będziesz musiała Ul z pszczołami w szklarni trzymać 

Dąbek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Rzeczywiście, to co ta odmiana wyprawia to przechodzi moje wyobrażenia.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
suzana jakie ogromne grona
, ja mam wysadzone w gruncie więc na takie, to mogę tylko popatrzeć na forum. I na ile gron je prowadziłaś?

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Kozula pisała, że w tunelu to na 4-5 gron a w gruncie na 3,4 grona.
Na tym krzaku w rogu to 5-te grono( malutki kwiatostan jest pod sufitem), nie wiem czy da radę. Cztery grona to spokojnie zmieszczę.
W gruncie będą takie same kwiatostany
Ciasno u mnie sie zrobiło chociaż dla tej odmiany przeznaczyłam więcej miejsca niż dla innych ale tunel mały a odmian dużo.
Na tym krzaku w rogu to 5-te grono( malutki kwiatostan jest pod sufitem), nie wiem czy da radę. Cztery grona to spokojnie zmieszczę.
W gruncie będą takie same kwiatostany

Ciasno u mnie sie zrobiło chociaż dla tej odmiany przeznaczyłam więcej miejsca niż dla innych ale tunel mały a odmian dużo.
Mam problem.Do tej pory pomidory bardzo ładnie rosły zawiązują już drugie grona.Ostatnio na czubkach pomidorów liście zwijają się.Nie wiem jaka przyczyna?.Pomidory rosna w szklarni która jest cały dzień nasłoneczniona.Dwa drzwi i okna są cały czas otwarte Pod pomidory dawałam pod każdy krzaczek obornik koński oraz dawałam trochę obornika granulowanego końskiego.Tydzień temu podlałam pomidory rosahamusem.Może za dużo składników pokarmowych.Codziennie pomidory podlewam.Proszę o pomic jaka może być przyczyna
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Rusałko, to nie od ciepła. Podlej gnojówką z pokrzyw wszystkie pomidory, które podobnie wygladają. W tym roku podobny objaw występuje na pomidorach nagminnie. Jest to spowodowane nietypową o tej porze pogodą. Z powodu wysokich temperatur pomidory są podlewane obficiej niż w normalnych latach, dlatego nastąpiło wymycie części azotu jaki był wniesiony do gleby przed posadzeniem pomidorów. Część azotu z obornika, w szczególności z kurzeńca ulotniło się w postaci amoniaku. Oprócz tego, w warunkach silnego nasłonecznienia, u pomidorów wzrosło zapotrzebowanie na azot, którego w ziemi nie ma w wystarczającej ilości. Dotyczy to głównie upraw pod osłonami. Ciemnozielona barwa i skręcanie liści daje mylne wrażenie przenawożenia. Jest to sytuacja wyjątkowa, w której należy starać się podać pomidorom głównie azot. Ilość zależy od reakcji roślin, ale jedno podlanie to będzie za mało. Po kilku dniach na wierzchołkach pojawi się nowy przyrost, o jaśniejszym zabarwieniu. Wierzchołkowe liście w dotyku zrobią się elastyczne - obecnie są twarde i grube.
Suzano, no to chyba sobie pojesz.
Mam nadzieję, że będzie Ci smakował.
Pozdrawiam, kozula.
Suzano, no to chyba sobie pojesz.

Pozdrawiam, kozula.
- Maraga
Rybko!
Przepraszam,że nie napisałam o tych drożdżach.Postaram się jutro podać dokładny przepis.
Ostatnio nie mam za bardzo czasu na czytanie i dopiero dzisiaj wracałam i zauważyłam,że czekasz.
Pozdrawiam i do jutra.
Przepraszam,że nie napisałam o tych drożdżach.Postaram się jutro podać dokładny przepis.
Ostatnio nie mam za bardzo czasu na czytanie i dopiero dzisiaj wracałam i zauważyłam,że czekasz.
Pozdrawiam i do jutra.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A czy można w takim wypadku-kiedy pomidor wskazują na brak azotu, podać pomidorom niesfermentowaną dobrze pokrzywą ..?
Mam pokrzywówke która ma tydzień..
co dziwne piszecie że ona śmierdzi a moja ziołowy ma zapach :-/
woda zrobiła się taka zielono-brązowa, pieni się mniej może, ale się pieni jeszcze..
No chyba że można podlać gnojówką z kurzeńca -ta ma już ok 3-4 tyg
Śmierdzi niemiłosiernie, cały kurzeniec się roztopił w wodzie..
Powinna już być pewnie gotowa..
A.. tylko nie wiem czy dobrze ja zrobiłam -nie miałam wagi wtedy na działce i zmierzyłam kubkiem..
1 kubek gnoju i 10 kubków wody..
A..
i czy trzymać te gnojówki bezpośrednio na słońcu-bo trzymam w cieniu w obawie o zbytnie parowanie wody..
-no chyba że można dolewać..
A..
takich pomidorów zakręconych właśnie robi się coraz więcej w tunelu..
Mam jeszcze pytanie..
Jak rozpoznać za duże zagęszczenie liśćmi w tunelu..
wiem że to głupie -że jak się zacieniają.. ale skąd wiedzieć mam że to już ten moment..
obrywam pomału już liście z samej podłogi-te które stykają się z ziemią.. wydaje mi się że ogólnie mają tam "ciasno" bo niektóre bardziej niż inne się rozpychają..
ale boje się im oberwać liście.. boje się że jak oberwę to nie będą miały czym się wykarmić..
Mam pokrzywówke która ma tydzień..
co dziwne piszecie że ona śmierdzi a moja ziołowy ma zapach :-/
woda zrobiła się taka zielono-brązowa, pieni się mniej może, ale się pieni jeszcze..
No chyba że można podlać gnojówką z kurzeńca -ta ma już ok 3-4 tyg
Śmierdzi niemiłosiernie, cały kurzeniec się roztopił w wodzie..
Powinna już być pewnie gotowa..
A.. tylko nie wiem czy dobrze ja zrobiłam -nie miałam wagi wtedy na działce i zmierzyłam kubkiem..
1 kubek gnoju i 10 kubków wody..
A..
i czy trzymać te gnojówki bezpośrednio na słońcu-bo trzymam w cieniu w obawie o zbytnie parowanie wody..
-no chyba że można dolewać..

A..
takich pomidorów zakręconych właśnie robi się coraz więcej w tunelu..
Mam jeszcze pytanie..
Jak rozpoznać za duże zagęszczenie liśćmi w tunelu..
wiem że to głupie -że jak się zacieniają.. ale skąd wiedzieć mam że to już ten moment..
obrywam pomału już liście z samej podłogi-te które stykają się z ziemią.. wydaje mi się że ogólnie mają tam "ciasno" bo niektóre bardziej niż inne się rozpychają..
ale boje się im oberwać liście.. boje się że jak oberwę to nie będą miały czym się wykarmić..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Kurcze, wszystkie z 3 wysadzonych Cherokee Purple odwalily mi numer i okazaly sie samokonczace
Nie mam pojecia co sie moglo wydarzyc, bo w zeszlym roku krzaki byly wysokie. Nie sialam z wlasnych nasion (bo ich nie mialam po betoksonie), nasionka mam z akcji i prosba do darczyncow, zeby napisali czy krzaki byly wysokie. Mialam je prowadzic na jeden ped, ale teraz wyprowadzam drugi z wilka, zeby bylo troszke wiecej owocow.
Poza tym na dwoch krzakach liscie sie strasznie skrecaja, ale chyba przedobrzylam z pokrzywianka.

Poza tym na dwoch krzakach liscie sie strasznie skrecaja, ale chyba przedobrzylam z pokrzywianka.

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Maraga
Rybko! moja kochana córka znalazła przepis na roztwór drożdżowy na podforum o storczykach u bogumily, podaję link przepis na drożdże
Stosujemy drożdże, jak widzisz, nie tylko do storczyków
Stosujemy drożdże, jak widzisz, nie tylko do storczyków