Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
mousefishyork, one NIE UMIERAJĄ. wyrzucisz je gdzieś i za jakieś parę godzin wrócą do formy, to zwykły stereotyp, wystarczy się przyjrzeć. Chyba, że trafisz na jakiegoś strasznego Mięczaka 

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Sarnowski Polish Plum
Prawdopodobnie rośliny z moich nasion Sarnowski Polish Plum od Carolyn Male nie wydadzą owoców w tym roku, i dlatego zamierzam kupić dla następnego sezonu od Gleckler.
Tatiana's Tomatobase zawiera więcej informacji: http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... olish_Plum
Tatiana's Tomatobase zawiera więcej informacji: http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki ... olish_Plum
pozdrawiam, Gunnar
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
To znaczy że ja mam jakąś sól niebezpieczną... bo moje na bank umierają. Wcześniej ich nie wyrzucałam, bo nie miałam warzyw, po prostu soliłam i zostawiałam, na następny dzień były w tym samym miejscu poskręcane że hej, i suche. Pamiętam tę sytuację, ponieważ zostawiłam pudło kartonowe na tyle ogrodu, i mnóstwo ich się pod nim schowało. Ja podnoszę pudło, a tam cała ferajna. To dawaj po sól i aż piana buchnęły he he. To właśnie te spod pudła następnego dnia przypominały wyschnięte śliwki. Co prawda pulsu nie sprawdzałampatasko pisze:mousefishyork, one NIE UMIERAJĄ. wyrzucisz je gdzieś i za jakieś parę godzin wrócą do formy, to zwykły stereotyp, wystarczy się przyjrzeć. Chyba, że trafisz na jakiegoś strasznego Mięczaka

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Cóż wszystko jest możliwe, za moich czasów gdy nie było żadnych chemicznych trutek, to sypałem solą i zwykle po prostu się z tego wyślizgiwały. Pozostawały po nich takie jakby domki, więc może to uznałaś za nieżywe osobniki? ;> Chyba, że sól jakaś inna, poza tym zależy jakie to ślimaki czy z domkami, czy bez 

Myszko
Jest jeszcze prostszy sposób na pozbycie się z działki ślimaków.
Wyjdż za mąż za Francuza.
Pozdrawiam
Jest jeszcze prostszy sposób na pozbycie się z działki ślimaków.
Wyjdż za mąż za Francuza.

Pozdrawiam
-
- 200p
Dobre, dobre
Wczoraj pokłóciłam się z obecnym, to wymienię na francuza
racja !!! 
Choć wątpię, ponieważ to te bezdomkowe wredoty są... To tak jak z tymi ptaszkami... ani one ani francuz nie ruszy.

Wczoraj pokłóciłam się z obecnym, to wymienię na francuza

Choć wątpię, ponieważ to te bezdomkowe wredoty są... To tak jak z tymi ptaszkami... ani one ani francuz nie ruszy.
Mam pomidory Kmicic i Rumbę. Mam im obrywać wilki, czy pozwolić się rozrastać?
Czy może obrywać wilki, ale pozwolić im na puszczanie tyle pędów ile chcą?
Mam też Malinowego Ożarowskiego, ale tu wiem że poprowadzę na jeden pęd, i wilki będę obrywać. Niestety na te dwa powyżej nie znalazłam informacji.
Czy może obrywać wilki, ale pozwolić im na puszczanie tyle pędów ile chcą?
Mam też Malinowego Ożarowskiego, ale tu wiem że poprowadzę na jeden pęd, i wilki będę obrywać. Niestety na te dwa powyżej nie znalazłam informacji.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Ja nie kombinowałem z domowymi sposobami znęcania się nad zwierzętami i wybrałem sposób opracowany przez znęcaczy z firmy bros:środek snakol załatwil sprawę.Po co kombinować,jak można łatwiej i szybciejJest jeszcze prostszy sposób na pozbycie się z działki ślimaków.

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- 200p
Ale ja jestem z UK, w Pl jest pewnie więcej środków do wyboru, a mi zależy na domowych sposobach, gdyż jestem przekonana, że moja mała córuś chętnie by zjadła taką kuleczkę (granulka) jak by go tylko wypatrzyła - a zapewniam, że ona wypatruje tak małe przedmioty, że ja ich po prostu nie widzę...sebapila pisze:Ja nie kombinowałem z domowymi sposobami znęcania się nad zwierzętami i wybrałem sposób opracowany przez znęcaczy z firmy bros:środek snakol załatwil sprawę.Po co kombinować,jak można łatwiej i szybciejJest jeszcze prostszy sposób na pozbycie się z działki ślimaków.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Może ja wypuść na ślimaczki.. ponoć wartościowe źródło białka:P
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 cze 2011, o 10:37
witam wszystkich 
dopiero co zacząłem na własną rękę uprawiać pomidorki w szklarni...parę sztuk eksperymentalnie wysadziłem na powietrze.
Dużo już przyswoiłem informacji z tego forum za co jestem Wam bardzo wdzięczny.
Jako że uprawiam dla siebie i bliskich nie chce stosować chemii...zacząłem od nawozu z pokrzyw i chyba przesadziłem - wyrosły wielkie i ciemne liście , łodygi jakoś są grubsze u góry a owoce stanęły jakby w miejscu !
Za dużo azotu ?...co zatem na to poradzić ? Przelewać wodą i czekać?
oprócz gnojówki z pokrzyw zamoczyłem w wodzie pod przykryciem ziela żywokostu, ale już nie wiem do czego go stosować - do podlewania czy na oprysk liści
Z góry dzięki za pomoc i zrozumienie

dopiero co zacząłem na własną rękę uprawiać pomidorki w szklarni...parę sztuk eksperymentalnie wysadziłem na powietrze.
Dużo już przyswoiłem informacji z tego forum za co jestem Wam bardzo wdzięczny.
Jako że uprawiam dla siebie i bliskich nie chce stosować chemii...zacząłem od nawozu z pokrzyw i chyba przesadziłem - wyrosły wielkie i ciemne liście , łodygi jakoś są grubsze u góry a owoce stanęły jakby w miejscu !
Za dużo azotu ?...co zatem na to poradzić ? Przelewać wodą i czekać?
oprócz gnojówki z pokrzyw zamoczyłem w wodzie pod przykryciem ziela żywokostu, ale już nie wiem do czego go stosować - do podlewania czy na oprysk liści

Z góry dzięki za pomoc i zrozumienie
-
- 200p
loeb pisze:Może ja wypuść na ślimaczki.. ponoć wartościowe źródło białka:P

-
- 200p
Ok. Więc tutaj zadam to samo pytanie...
Czym odżywiać - przewagą jakiego składnika pomidory które mają już pączki, a niektóre kwiaty? Potasem azotem wapnem.... czego najbardziej potrzebują? - nie mogę nigdzie znaleźć takowej informacji.
No i wątek nie o ogórkach - wiem, ale pytanie to samo. Moje ogórkowe krzaczki mają już maleńkie ogóreczki, takie ok 1,5cm.
Co one teraz lubią???
Pokrzywiankę zrobię jutro. Znalazłam fajne miejsce na zbiór pokrzyw. Całe tony, plus zero samochodów wokół.
Czym odżywiać - przewagą jakiego składnika pomidory które mają już pączki, a niektóre kwiaty? Potasem azotem wapnem.... czego najbardziej potrzebują? - nie mogę nigdzie znaleźć takowej informacji.
No i wątek nie o ogórkach - wiem, ale pytanie to samo. Moje ogórkowe krzaczki mają już maleńkie ogóreczki, takie ok 1,5cm.
Co one teraz lubią???
Pokrzywiankę zrobię jutro. Znalazłam fajne miejsce na zbiór pokrzyw. Całe tony, plus zero samochodów wokół.
mousefishyork jakie niedobre, nie chcą powiedzieć ??
może się boja że będziesz mieć ładniejsze
koleżanka ma notes co by notować ??
wiec podaje sadzonki nawozy P
Później NPK zrównoważone
jak zaczną kwitnąć P
a jak owoce to K
Z tym , że jak już owoce, to wcale nie znaczy że P już nie trzeba dawać , ale to pokaże sama roślina
zazwyczaj podczas owocowania zaczyna brakować także Mg i Ca , ale to już jak tak 3-4 grono się wiąże
Z tym , że tak było , teraz się czasy i ludzie zmieniły , więc i nawożenie się mogło zmienić

może się boja że będziesz mieć ładniejsze

koleżanka ma notes co by notować ??

wiec podaje sadzonki nawozy P
Później NPK zrównoważone
jak zaczną kwitnąć P
a jak owoce to K
Z tym , że jak już owoce, to wcale nie znaczy że P już nie trzeba dawać , ale to pokaże sama roślina
zazwyczaj podczas owocowania zaczyna brakować także Mg i Ca , ale to już jak tak 3-4 grono się wiąże

Z tym , że tak było , teraz się czasy i ludzie zmieniły , więc i nawożenie się mogło zmienić

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 200p
Oj Weteranie mój luby
No więc - jak poczytałam forum obecne - to na sadzonki wszyscy zalecali azot - ku chwale wzrostu rośliny... hmm... a nie fosfor.
Zrównoważone NPK daję od miesiąca.
Faktycznie nie miałam pojęcia, że fosfor od kwitnienia ( a po co? - skoro już chcemy się pobrać to wytłumacz
)
Co do potasu to wiem, że jak już będą owoce.
I teraz tak - jak poznać że : " Z tym , że już owoce, to wcale nie znaczy że P już nie trzeba dawać , ale to pokaże sama roślina"
Ok - to moje pierwsze w życiu roślinki jadalne - więc jak rozpoznać brak poszczególnych składników??? Cmook !!!

No więc - jak poczytałam forum obecne - to na sadzonki wszyscy zalecali azot - ku chwale wzrostu rośliny... hmm... a nie fosfor.
Zrównoważone NPK daję od miesiąca.
Faktycznie nie miałam pojęcia, że fosfor od kwitnienia ( a po co? - skoro już chcemy się pobrać to wytłumacz

Co do potasu to wiem, że jak już będą owoce.
I teraz tak - jak poznać że : " Z tym , że już owoce, to wcale nie znaczy że P już nie trzeba dawać , ale to pokaże sama roślina"
Ok - to moje pierwsze w życiu roślinki jadalne - więc jak rozpoznać brak poszczególnych składników??? Cmook !!!