Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Jeśli nie ma żadnych drobnych plamek na liściach ( bakteriozy ) , daj Acrobat . Amistar zostaw na chłodniejsze dni , wtedy kiedy będziesz chciała oberwać zielone pomidory . Curzate Cu przeciwko zarazie działa słabiej , ale chroni przed bakteriozami .
Powodzenia , kozula .
Powodzenia , kozula .
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję bardzo za radę
O słabym działaniu Curzate przekonałam się w ubiegłym roku, gdy po oprysku choróbsko nadal szalało wprawiając mnie w osłupienie. Dałam wtedy szybciutko Ridomil i ten uratował mi wiele krzaczków przed padnięciem. Gdybym wtedy nie zastosowała Curzate tylko inny skuteczny środek, to uratowałoby się więcej, a tak trochę musiałam wyrwać i spalić.
Jeszcze raz dziękuję

O słabym działaniu Curzate przekonałam się w ubiegłym roku, gdy po oprysku choróbsko nadal szalało wprawiając mnie w osłupienie. Dałam wtedy szybciutko Ridomil i ten uratował mi wiele krzaczków przed padnięciem. Gdybym wtedy nie zastosowała Curzate tylko inny skuteczny środek, to uratowałoby się więcej, a tak trochę musiałam wyrwać i spalić.
Jeszcze raz dziękuję

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2010, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ostatnio dużo mi pęka pomidorów.cz to może być od podlewania////?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
także od zbyt intensywnego podlewania po poprzednim przesuszeniu ziemi może być przyczyną pękania owoców pomidorów, ale i szereg innych przyczyn
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2010, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ekopom dzięki,ale jakie jeszcze?
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
U mnie też ostatnio popękały, niektóre tak całkiem inne tylko na górze. To chyba wina zmian wilgotności - najpierw miałem dwa razy oberwanie chmury, zaraz potem skwar.
Mam podobne liście jak u aguskac, dziś zauważyłem pierwszą w tym sezonie plamę zarazy. Do tej pory pryskałem mlekiem, ani razu chemią a ostatnio nie miałem na to czasu i stało się.
Jeśli będzie tego więcej pora wyciągać cieższą artylerię.
Mam podobne liście jak u aguskac, dziś zauważyłem pierwszą w tym sezonie plamę zarazy. Do tej pory pryskałem mlekiem, ani razu chemią a ostatnio nie miałem na to czasu i stało się.
Jeśli będzie tego więcej pora wyciągać cieższą artylerię.
Pozdrawiam, Maciek.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Marchewka,przyczyną pękania owoców pomidorów najczęściej są : odmiana,brak fosforu, a także wapna, za mocne podlewanie tylko wodą,aby uniknąć pękania należy zwiększyć zasolenie podłoża po przez zasilenie, nie podlewać za wcześnie rano i póżnym wieczorem.
pozdrawiam Ludwik
Witam,
mam takie pytanko... zauwazyłem takie plamki ostatnio (jak na zdjeciu) na moich pomidorkach. Pryskałem jakis tydzień temu Acrobatem (na zarazę). Teraz patrzę, jakby tych plamek przybyło, nie za duzo, ale jednak (co mogłem oczywiście oberwałem. Czy może mi ktoś poradzić co to takiego, czy obawiać się tym i kolejny jakiś oprysk (jeśli tak, to czym), a może to nic takiego, może to nie jest jednak zaraza... polecono mi wczesniej też zrobić oprysk Bravo i dodać do tego płynu Ludwik trochę (ponoć lepiej i dłużej działa) i wczoraj zrobiłem taki oprysk (jakoś tydzień po oprysku Acrobatem). WPoniżej dołączam zdjęcie i prosiłbym o pomoc... Pozdrawiam.

mam takie pytanko... zauwazyłem takie plamki ostatnio (jak na zdjeciu) na moich pomidorkach. Pryskałem jakis tydzień temu Acrobatem (na zarazę). Teraz patrzę, jakby tych plamek przybyło, nie za duzo, ale jednak (co mogłem oczywiście oberwałem. Czy może mi ktoś poradzić co to takiego, czy obawiać się tym i kolejny jakiś oprysk (jeśli tak, to czym), a może to nic takiego, może to nie jest jednak zaraza... polecono mi wczesniej też zrobić oprysk Bravo i dodać do tego płynu Ludwik trochę (ponoć lepiej i dłużej działa) i wczoraj zrobiłem taki oprysk (jakoś tydzień po oprysku Acrobatem). WPoniżej dołączam zdjęcie i prosiłbym o pomoc... Pozdrawiam.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
prawdopodobnie to Bakteryjna cętkowatość pomidora pomóc mogą preparaty miedziowe , a najlepiej brawo+ miedzian + florowit ,w łącznej postaci .
pozdrawiam Ludwik
dziękuję za tak szybką odpowiedź...
A czy ta Bakteryjna cętkowatość to jest groźna, będzie się dalej rozwijać i wyniszczy pomidory... chemia jest niezbędna? Słyszałem, że Miedzian sam w sobie nie jest dobry na kwitnące pomidory... Bravem wczoraj pryskałem, tak jak pisałem wczesniej, a Florovit to rozumiem nawóz? Moze podsypać pomidory nawozem (ostatnio jakies 2 tygodnie dostały własnie ten nawóz, ale w formi granulek).
A czy ta Bakteryjna cętkowatość to jest groźna, będzie się dalej rozwijać i wyniszczy pomidory... chemia jest niezbędna? Słyszałem, że Miedzian sam w sobie nie jest dobry na kwitnące pomidory... Bravem wczoraj pryskałem, tak jak pisałem wczesniej, a Florovit to rozumiem nawóz? Moze podsypać pomidory nawozem (ostatnio jakies 2 tygodnie dostały własnie ten nawóz, ale w formi granulek).
- ekopom
- -Moderator Forum-.
pójdzie na owoce,a florowit to po to aby oprysk równo rozłożył po liściach i zmniejszył niekorzystne działanie środków .Miedzian należy zastosować w niższej temperaturze aby nie poparzyć rośliny.
pozdrawiam Ludwik
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Babik, ja jednak obstawiałabym alternariozę, Acrobat na to nie pomoże. Jeśli wyobrywałeś zaatakowane liście i nadal się pojawia, pora wyciągnąć coś interwencyjnego ( np Tatoo, Mildex, Signum), żaden zapobiegawczy nie poradzi.Ale mogę się mylić, może Ania ostatecznie roztrzygnie.
Pozdrawiam! Gienia.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
babik zdjęcie nie zbyt wyrażane, może to być także wirus lub brunatna plamistość,może kozula rozstrzygnie z poważaniem
pozdrawiam Ludwik
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Właśnie cała bida w tym , że zdjęcie nie jest wyraźne . Wydaje się , że oprócz alternariozy jest coś poważniejszego , ale może to być tylko przekłamanie obrazu . Zrób jeszcze raz zdjęcie górnej i dolnej strony liścia .
Pozdrawiam , kozula.
Pozdrawiam , kozula.
Ok, dziś będę popołudniu na działace, to zrobię zdjęcie jeszcze od dołu i góry. Postaram sie to zrobić jakoś zbliżając na te plamki. Wieczorem wstawię zdjecia.