Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Ja jestem dyniową maniaczką, ale nie samego owocu a pestek. W następnym sezonie zamierzam obsadzić jakieś 2,5 ara Danką Polką. Czy ktoś może powiedzieć coś o jej uprawie i podać ewentualnie jeszcze jakąś pestkową odmiane?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Też uwielbiam pestki
Ale mi osobiście starcza ta ilość którą otrzymuje z swoich dyń także nie szukałem odmian typowo na pestki. Wydaje mi się że już tu była mowa o takich odmianach. Poszukam i dopisze odmiany typowo na pestki. Coś już mam. Ludzie polecali na pestki takie odmiany jak: Miranda, Danka polka. Niektórzy wymieniali też odmiany gigantów ze względu na ilość nasion zapewne a w nich m.in Bambino. Ja osobiście uprawiam Atlantic giant pumpkin i jestem zadowolony z pestek tej odmiany. Pozdrawiam

A może bezłupinowe: Miranda, Olga, Junona, Kakai?
Witam
Co to za choroba dopadła moja najstarszą dynie?
Odmiany nie znam może znawcy temetu poznaja..na początku była koloru żółtego teraz jest pomarańczowa..
Kiedy ją zerwać jezeli zaczyna chorować.Chory liść już zerwany.

.
Co to za choroba dopadła moja najstarszą dynie?
Odmiany nie znam może znawcy temetu poznaja..na początku była koloru żółtego teraz jest pomarańczowa..
Kiedy ją zerwać jezeli zaczyna chorować.Chory liść już zerwany.

.
Ordo et pax
Mączniak pewnie, teraz to już nie ma znaczenia, nie zrywaj liści i tak niedługo trzeba zabierać owoce przed przymrozkami. Wydaje mi się, że ogonek jest jeszcze świeży więc niech jeszcze porośnie.
- BobejGS
- Kontakt:
Też uważam że to mączniak rzekomy. Nie ma już sensu pryskać środkami ale liście porażone obrywaj to choroba tak szybko się nie rozprzestrzeni.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Odmiana Junona też już mi się gdzieś upatrzyła. Dzięki za podsunięcie propozycju odmian. Zjadam ok 1,5 kg pestek tygodniowo. Obecnie pestki kosztująok 16zł/kg a i do 21 zł czasem cena dochodzi, 6 kg pestek miesięcznie to przy obecnej cenie 96 zł na miesiąc 

- LateusRusticus
- 50p
- Od: 29 maja 2013, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bez dwóch zdań jest to mącznik, ale jak to powiedziano wyżej to już bez znaczenia
. Co do pestek
. Też lubię je bardzo jeść
. Niestety rok temu nie bardzo mi z nimi wyszło u dyniek, ale w tym sezonie na bank będzie inaczej
.

"Nie ilość jest ważna, lecz jakoś"
pozdrawiam Grzegorz
pozdrawiam Grzegorz
U mnie też plony słabsze niż w ubiegłym roku, ale 100 szt chyba będzie 

- BobejGS
- Kontakt:
Ja liczę na ponad 3000szt ale to teraz można sobie gdybać
Ale patrząc na rok poprzedni to moja dynia miała coś około 600szt. W tym roku mam trzy większe od tamtej dwie trochę mniejsze i dwie o połowę mniejsze także jeżeli by miały podobną ilość nasion to w dniu dzisiejszym już bym osiągnął te ilość 

Mam pytanie dla tych, którzy wiedzą
.
Dynie wysadzone do gruntu w momencie, kiedy pogoda na to pozwoliła
, czyli z początkiem czerwca (wcześniej rosły w kubkach w domu). Bardzo długo musiałam czekać, żeby w końcu zaczęły kwitnąć, potem pokazały się wyłącznie męskie kwiaty
. A teraz, kiedy nadchodzi jesień i jest coraz to zimniej .... kwiatów żeńskich cała masa!! Nie doczekałam się hokkaido, ani słodkiej, której nasiona dostałam od Marty
, ale za to, to co miało być waltham butternut raczej nią nie jest, bo zamiast koloru "cielistego" jest jasno zielona w prążki. Ale owoców ma sporo! Tyle, że największy ma ok. 30 cm. pozostałe to mikrusy. Prawie połowa września a one mają ok. 7 - 15 cm. Oczywiście są i mniejsze.
I teraz proszę o poradę czy powinnam pousuwać te maluchy i wszystkie kwiaty, których jest baardzo dużo? Z pewnością (?) powinnam je ogłowić i w związku z tym kolejne pytanie: ile liści zostawić za owocem?
Być może wszystkie te informacje znalazłabym w "dyniowych wątkach", ale jest tego bardzo dużo i
poszłam na skróty
.

Dynie wysadzone do gruntu w momencie, kiedy pogoda na to pozwoliła

I teraz proszę o poradę czy powinnam pousuwać te maluchy i wszystkie kwiaty, których jest baardzo dużo? Z pewnością (?) powinnam je ogłowić i w związku z tym kolejne pytanie: ile liści zostawić za owocem?
Być może wszystkie te informacje znalazłabym w "dyniowych wątkach", ale jest tego bardzo dużo i

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
PaulaPola pisze:Odmiana Junona też już mi się gdzieś upatrzyła. Dzięki za podsunięcie propozycju odmian. Zjadam ok 1,5 kg pestek tygodniowo. Obecnie pestki kosztująok 16zł/kg a i do 21 zł czasem cena dochodzi, 6 kg pestek miesięcznie to przy obecnej cenie 96 zł na miesiąc
Można zjeść tyle pestek?

Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
danaa , najlepiej nie rób teraz nic . Roślina sama zdecyduje , które i ile owoców zostawić .
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Tygodniowo na pewno.Można zjeść tyle pestek?

Moja dyńka seniorka w końcu pokazała "swoje prawdziwe kolory".

Dyńka junior już jest sporawa. Aż się Rodzicielka zdziwiła jak ją zobaczyła.

Butternuty w końcu zakwitły! Ten owocek jest z wolnego zapylenia. Rasowy nie będzie, bo wtedy Butternut męskimi nie kwitł. Drugi, jeszcze świeżonka, był zapylony Potimarronem z braku laku tudzież pyłku. Może się przyjmie...

Bambino chce kwitnąć!

Potimarron aka Hokkaido - tamten owocek upadł ale zawiązał się drugi. Zapylenie wolne, ale roślinka miała masę kawalerów, więc może będą rasowe nasiona.

A tu kwiatuszek.

Chyba zacznę nakładać pończochy na te kwiaty, inaczej się rasowych nasion nie doczekam.

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Może inaczej spytam... czy jedząc tyle pestek dyni, nie przytyje się? 

Pozdrawiam. Ania